Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Béremelést ígérnek az ápolónőknek

2008.05.16. 13:36
A tervek szerint a szakdolgozói fizetéseket az átlagos béremelés szintje fölé szeretnék emelni, és ezt a bérszintet tartani kívánják a következő években is - mondta az Ápolók Nemzetközi Napján Székely Tamás. Az egészségügyi miniszter szerint ennek fedezetét a jövő évi költségvetés már tartalmazná.

Konkrét számokat és százalékokat nem említve Székely Tamás úgy fogalmazott: "egy lényegesen magasabb emelési dinamikára gondolok, mint ami az átlagos bérnövekedés szintje". "Legfőbb célomnak tekintem, hogy helyreállítsam az egészségügybe vetett bizalmat, ami többszintű dolog, és szeretném, ha ez a bizalom együtt járna a dolgozók szakmai, erkölcsi, társadalmi és anyagi presztízsének a visszaállításával" - fogalmazott a miniszter az ünnepségen.

A miniszter a szakmában tartás és az elvándorlás megakadályozását az ápolók jobb anyagi és erkölcsi megbecsültségében látja. Mint fogalmazott: csak olyan intézkedéseket kezdeményez majd, amelyek mögött szakmai, pénzügyi fedezet van, és azok "bírják" a társadalom támogatottságát.

Egy csütörtöki konferencia résztvevői szorgalmazták, hogy sürgősen találjanak megoldást a nővérhiány miatt kialakult, a dolgozók által kritikusnak tartott helyzetre. A struktúraváltás miatt 3500 dolgozót bocsátottak el, és több tízezer szakápoló hiányzik a szakmából, a jelenlegi állomány pedig elöregedik, nincs utánpótlás, mert nem vonzó a szakma a fiatalok számára - hangoztatta Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke az érintett tárcák, kamarák képviselőinek részvételével tartott konferencián.

Balogh Zoltán álláspontja szerint olyan életpályamodellt kell bevezetni, amely a fiatalok számára is vonzóvá, kiszámíthatóvá teszi ezt a szakmát, de a már dolgozóknak is stabilabb hátteret tudna biztosítani. Az elvándorlás megállítására szerinte ösztöndíj- és támogatórendszert kell bevezetni.