Lujza
-2 °C
13 °C

Idén nem dobálták meg az antifasisztákat

2008.04.03. 17:41
Fajelmélet, szeretet, gyűlölet, újmódi gárdisták, hősi halál, többek között ez volt a téma a szovjet emlékműnél rendezett április 4-i ünnepségen április 3-án. Tavaly tüntetők tojással dobálták meg a résztvevőket. Idén csak hárman voltak, tojás nélkül.

Kordon fél tízre, rendőri készültség fél tizenegyre, ünnepség fél tizenkettőtől. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) és még sokan mások emlékeztek Budapesten a Szabadság téri szovjet emlékműnél április 3-án április 4-re. Hivatalosan Magyarország fasizmus alóli felszabadulásának, a hazai világháborús hadműveletek befejezésének 63. évfordulójára.

Nézze meg képeinket!

A tavalyi rendezvényt 15-20 tüntető folyamatos bekiabálással zavarta, tojást dobáltak, egy idős embert egyikőjük arcon talált. Őt és két társát a rendőrök előállították. Az idei ünnepségre csak három tüntető jutott és ők is szolidak voltak. Egyikük a fúvószenekar menetelésének ütemére sípolt, aztán hármasban jót nevettek azon, hogy a katonák úgy masíroznak, ahogy ő fütyül. Az emlékmű körül épített kordonokon belülre nem mehettek - mindenki más igen -, emiatt néhány percig méltatlankodtak, majd továbbálltak.

Így lemaradtak Hanti Vilmos, a MEASZ elnökének beszédéről. Szerinte az újmódi gárdisták megszégyenítik országunkat. Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy "a gyűlölettől vezérelt fajelmélet zavaros ideológiája felütötte a fejét". Ennek pedig az információ az ellenszere, ezért létrehozták a megbékélés akadémiáját, ahol pszichológusok, történészek, szociológusok tartanak elődásokat. A gyűlölet rombol, a szeretet épít, foglalta össze beszédének lényegét Száva.

Hosszan tartó koszorúzás kezdődött - többek között az albán antifasiszta veteránok, a magyar honvédség, a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, a Magyarországi Munkáspárt 2006 - mi pedig megszólítottuk Horváth Sándor Tibornét, aki az osztrák kommunista párt kitűzőjét viselte farmerdzsekijén.

Elmondta, hogy a vörös csillagos jelvényt a nemzetközi munkásosztály jelképének tartja, minden nap kitűzi, és elviseli az érte kapott megjegyzéseket. Kitűzi a magáét a férje is, az övén sarló és kalapács látható. Horváth Sándor Tibort még az sem tántorítja el, hogy korábban eljárás indult ellene önkényuralmi jelkép viselése miatt. A házaspár nem tagja egyik munkáspártnak sem - pedig az ünnepségen kiderült, bőven van választék - mert valójában mindegyiket tőkepártnak tartják.