Jenő
-2 °C
6 °C

Idén nem dobálták meg az antifasisztákat

2008.04.03. 17:41
Fajelmélet, szeretet, gyűlölet, újmódi gárdisták, hősi halál, többek között ez volt a téma a szovjet emlékműnél rendezett április 4-i ünnepségen április 3-án. Tavaly tüntetők tojással dobálták meg a résztvevőket. Idén csak hárman voltak, tojás nélkül.

Kordon fél tízre, rendőri készültség fél tizenegyre, ünnepség fél tizenkettőtől. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) és még sokan mások emlékeztek Budapesten a Szabadság téri szovjet emlékműnél április 3-án április 4-re. Hivatalosan Magyarország fasizmus alóli felszabadulásának, a hazai világháborús hadműveletek befejezésének 63. évfordulójára.

Nézze meg képeinket!

A tavalyi rendezvényt 15-20 tüntető folyamatos bekiabálással zavarta, tojást dobáltak, egy idős embert egyikőjük arcon talált. Őt és két társát a rendőrök előállították. Az idei ünnepségre csak három tüntető jutott és ők is szolidak voltak. Egyikük a fúvószenekar menetelésének ütemére sípolt, aztán hármasban jót nevettek azon, hogy a katonák úgy masíroznak, ahogy ő fütyül. Az emlékmű körül épített kordonokon belülre nem mehettek - mindenki más igen -, emiatt néhány percig méltatlankodtak, majd továbbálltak.

Így lemaradtak Hanti Vilmos, a MEASZ elnökének beszédéről. Szerinte az újmódi gárdisták megszégyenítik országunkat. Száva Vince, a Magyarországi Nemzeti-Etnikai Kisebbségek Érdekvédelmi Egyesületének elnöke arról beszélt, hogy "a gyűlölettől vezérelt fajelmélet zavaros ideológiája felütötte a fejét". Ennek pedig az információ az ellenszere, ezért létrehozták a megbékélés akadémiáját, ahol pszichológusok, történészek, szociológusok tartanak elődásokat. A gyűlölet rombol, a szeretet épít, foglalta össze beszédének lényegét Száva.

Hosszan tartó koszorúzás kezdődött - többek között az albán antifasiszta veteránok, a magyar honvédség, a Magyar Kommunista Munkáspárt, a Magyar Szocialista Munkáspárt, a Magyarországi Munkáspárt 2006 - mi pedig megszólítottuk Horváth Sándor Tibornét, aki az osztrák kommunista párt kitűzőjét viselte farmerdzsekijén.

Elmondta, hogy a vörös csillagos jelvényt a nemzetközi munkásosztály jelképének tartja, minden nap kitűzi, és elviseli az érte kapott megjegyzéseket. Kitűzi a magáét a férje is, az övén sarló és kalapács látható. Horváth Sándor Tibort még az sem tántorítja el, hogy korábban eljárás indult ellene önkényuralmi jelkép viselése miatt. A házaspár nem tagja egyik munkáspártnak sem - pedig az ünnepségen kiderült, bőven van választék - mert valójában mindegyiket tőkepártnak tartják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?