Több mint anyós II.

2007.10.11. 10:20
Gyurcsány Ferenc anyósa az ország egyik legtitokzatosabb személyisége. Az Index három részes sorozatban dolgozza fel életművét.

Az előző rész tartalmából

Apró Piroska családjában szinte mindenkinek volt köze államtitkokhoz. Róla és férjéről is terjednek pletykák, hogy gazdasági kémkedéssel foglalkozhattak. Világéletében rejtőzködő ember volt, mindig kerülte a nyilvánosságot. Volt munkatársai szerint furcsa titokzatosság lengte körül. Ha lemaradt a cikk első részéről, itt elolvashatja.

Medgyessyvel járt

Apró Piroska a közgazdasági egyetemen Medgyessy Péter évfolyamtársa volt. Egymástól teljesen függetlenül szinte az összes forrásunk fontosnak tartotta megjegyezni, hogy szerelmi kapcsolat is volt köztük. Ez a hatvanas évek második felében történt.

Az ifjú Medgyessy

Medgyessy Péter és Apró Piroska viszonya később is baráti maradt, bár egy ismerős szerint "Piroska Pétert intellektuálisan sohasem tartotta nagyon sokra". Mindenesetre rendszeresen beszéltek egymással, akkor is, amikor Medgyessy miniszterelnök volt. A jó viszony azt jelentette, hogy például a Budapest Airport igazgatótanácsi elnökeként Apró Piroska rendszeresen kezdte így hivatalos megbeszéléseken mondandóját: "beszéltem a Péterrel, és szerinte...". Ilyenkor mindenki tudta, hogy a miniszterelnökről beszél. A könnyed hivatkozás nagy súlyt adott szavainak.

Medgyessyvel való kapcsolata sok kombinációra adott okot. Egy elképzelés szerint Medgyessy gyorsan induló karrierjét az Apró családnak köszönheti: a friss diplomás közgazdász alig néhány hónappal az egyetem elvégzése után a Pénzügyminisztériumban kapott állást, ahol a rendszerváltásig folyamatosan ívelt a karrierje. (Medgyessy korábbi visszaemlékezéseiben mindig azt mondta, hogy egy professzora hívta a tárcához, aki még az egyetemen figyelt fel tehetségére.) Amikor Apró Piroska a Külkereskedelmi Minisztériumnál volt miniszterhelyettes, rendszeresen járt egyeztetésre a PM-be, ahol Medgyessy volt a miniszter.

Klára és Feri is szerepet kapott Medgyessy kampánystábjában

Medgyessy pénzügyminisztersége alatt vásárolta meg az Altus a tárcától a Perfekt Rt.-t, ez volt a cégcsoport egyik legértékesebb beszerzése. Annak idején nagy feltűnést keltett, hogy az oktatással foglalkozó és minden megyében komoly intézményrendszerrel és jó kapcsolatokkal bíró Perfekt privatizáció utáni első évnyitó ünnepélyén Medgyessy is beszédet mondott.

Az ellenzék gyanúsnak találta, hogy a miniszter miért megy el a tárcája által eladott cég évindító bulijára. Az üzlet nyélbeütése előtt nem sokkal jött össze Gyurcsány Ferenc Piroska lányával. Akkoriban Piroska még nem dolgozott hivatalosan az Altusnál. (A Perfekt Rt. másik új résztulajdonosa egy, az SZDSZ-hez kötődő üzletember, Virág Attila volt. 2002-ben Virág megvette az Altus részét is.)

Feri és Klára eljegyzési csókja

Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc is fontos szerepet kapott Medgyessy Péter kampánystábjában. Az MSZP ügyeit ismerő forrásaink biztosak benne, hogy az ifjú házaspár Piroska hátszele nélkül nehezen kerülhetett volna be a csapatba. Medgyessy győzelme után Klára az EU-pénzeket kezelő Nemzeti Fejlesztési Hivatalnál kapott vezető pozíciót, Ferenc pedig először miniszterelnöki tanácsadó, majd ifjúsági és sportminiszter lett. 2004-ben Medgyessy megpróbálta leváltani Gyurcsányt, aki a koalíciós vitát felhasználva végül a maga javára döntötte el hatalmi harcukat.

Piroska a párt körül

Apró Piroska sohasem viselt funkciót az MSZP-ben, és pozíciót igénylő politikai ambíciói sem igen voltak. Inkább a háttérben akart mindig is meghatározó figura maradni. "Ő a magyar politikai-gazdasági élet nagyasszonya akart lenni - mondta róla egy ismerőse. - Egy normális országban igazi lady lenne, aki a társasági élet központja, aki mindenkit ismer, és akit mindenki tisztel. Ezt élvezi a legjobban, embereket összehozni, kapcsolatokat szervezni."

Politikai beágyazottsága már az MSZMP-ben is erős volt, hiszen miniszterhelyettességig vitte. A Külkereskedelmi Minisztérium egy korábbi dolgozója szerint ez a tárca az átlagosnál jobban át politizált volt.

"Természetesen minden minisztériumot a pártközpontból irányítottak valójában, de voltak kifejezetten szocialista tárcák, amelyeknek nem volt történelmi hagyományuk, és kifejezetten a tervgazdasági működés kedvéért hoztak létre. Ilyen volt az ipari és a külkereskedelmi tárca is. A legfontosabb a KGST-vonal volt természetesen, Piroska ezan a területen működött. A minisztérium munkatársai sokat utazhattak, a politikai megbízhatóság itt sokkal fontosabb volt, mint például az oktatási tárcánál." - emlékezett a volt kolléga.

1990-ben Apró Piroska kapott egy irodát a Köztársaság téren, az MSZP székházában. A pártelnök, Horn Gyula stábjában dolgozott, a párt egyik akkor vezető politikusa szerint elsősorban gazdasági ügyek tartoztak hozzá. 1991-92-ben ügyvezető igazgatója volt a Kossuth Kereskedőháznak. A céget valójában Máté László, az MSZP akkori pártpénztárnoka irányította. A Kereskedőház állami cégeket vásárolt meg, tisztségviselőinek többsége magas rangú MSZP-s politikus volt, többek között Bakonyi Tibor és Csintalan Sándor.

A cég ügyeit ismerő informátorunk szerint Máté intézett szinte mindent, és a társaságot a párt finanszírozására is használták. Később Piroska elmaradozott a párttól, és inkább üzletasszonyként tevékenykedett. Állítólag a párt pénzügyeit aktuálisan kezelőket aggasztotta a jelenléte, Máté László pedig kifejezetten örült távozásának.

Piroska 94-ben kabinetfőnökként Horvát Jánossal a médiahajón

Hornnal csak négy hónapig bírták egymást

Az MSZP 1994-es győzelme után néhány hónapra Apró Piroska fontos pozícióba került: Horn Gyula miniszterelnök kabinetfőnökévé nevezte ki. A bizalmi állás azonban csak néhány hónapig tartott, 94 júliusától novemberig. Több forrásunk szerint Hornnak nem volt ínyére, hogy Piroska önjáróan intézkedett.

"Horn inkább egy titkárnősebb embert akart, nem jöttek ki jól egymással. Horn maga szerette intézni az ügyeit, a Tóth András-féle szürkébb figurákat kedvelte (Tóth követte Aprót a kabinetfőnöki poszton)." - mondta egyik forrásunk. Apró Piroska határozott és céltudatos személyiség, kapcsolatuk a szintén önjáró Hornnal reménytelen volt.

Mindenesetre Horn volt az első hivatalban lévő miniszterelnök, akinek munkájára befolyása lehetett. A későbbiek közül rendszeresen beszélt Medgyessy Péterrel, illetve egy háztartásba került Gyurcsány Ferenccel. A baloldalnak még nem volt olyan miniszterelnöke, akihez ne fűzte volna különlegesen szoros kapcsolat.

A miniszterelnökön kívül kifejezetten baráti a viszonya a Horn-érához kötődő szocialista vezetőkkel. Kiss Elemérrel például, aki Horn és Medgyessy alatt is vezette a Miniszterelnöki Hivatalt. Kiss korábban ügyvédként az Altusnak is dolgozott.

(Medgyessy alig egy év együttműködés után erkölcstelennek nevezte, hogy Kiss ügyvédi irodája egy állami cégnek is dolgozott, ezért a miniszter lemondott. Ez a kis részlet azért fontos, hogy látszódjon: a társaságból évtizedek óta ismerték egymást a szereplők, baráti és üzleti kötelékek keresztezték egymást, de szó sem volt arról, hogy egy egységes akaratú és teljhatalmú kör irányította volna az országot, a háttérben a hálót szövögető Apró Piroskával. A viszonyok ennél jóval bonyolultabbak voltak.)

Apró a Medgyessy-kormány idején bejáratos volt Draskovics Tibor akkori pénzügyminiszterhez is. Úgy tudjuk, hogy Apró Piroskának baráti a kapcsolata Gál Zoltánnal, aki a rendszerváltás előtti években a belügyminisztériumban ért karriere csúcsára, a Horn-kormány idején pedig az Országgyűlés elnöke volt. Az ő fia Gál J. Zoltán, Medgyessy volt szóvivője és Gyurcsány Ferenc egyik legszorosabb politikai szövetsége, jelenleg a MEH államtitkára.

Apró Piroska politikus barátnői közé tartozik Csiha Judit is. Csiha a Horn-kormány idején privatizációs miniszter volt, jelenleg is parlamenti képviselő. Apró és Csiha közös barátnője Lajta Katalin, aki különböző állami vállalatoknál töltött be vezető pozíciókat, többek között a fővárosi önkormányzat vagyonkezelőjénél és az MVM Rt-nél is. Utóbbinál Apró Piroska tanácsadóként dolgozott, Lajta befektetési igazgatóhelyettesi megbízatásával egyidőben.

A három nő állítólag "öreg tyúkok kávézni mennek" vicces kiszólással indult rendszeresen beszélgetni a Köztársaság térről a kilencvenes évek elején. A sajtóval ugyan Piroska nincs közelebbi kapcsolatban, de úgy tudjuk, hogy irodájának visszatérő vendége a mai napig Juszt László tévériporter.

Vő a csúcson

"Elsősorban a Kovács László előtti pártelittel van jóban" - mondta Piroska kapcsolatrendszerét jól ismerő forrásunk. Ez a kapcsolatrendszer szerinte jelentősen hozzájárult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökké válásához.

"A régi öregek a hivatalos pártvezetésből 2004-re kiszorultak, de nem akarták, hogy nélkülük dőljenek el a dolgok. Az informális befolyással bíró nagy öregek áldásukat adták Gyurcsány miniszterelnökségére, mert azt gondolták, hogy Piroska vejét inkább kézben tarthatják, mint egy pártba jobban beágyazott embert, mondjuk Kiss Pétert. Valószínűleg csalódniuk kellett, mert Gyurcsány elég önjáró figura, de ez a megelőlegezett bizalom a részükről komoly segítséget jelentett 2004 augusztusában (akkor dőlt el, hogy Medgyessyt ki kövesse a kormányfői poszton - szerk.)."

A "gyerekek" az MSZP 2004-es rendkívüli, miniszterelnökjelölt-választó kongresszusán

A család több ismerőse szerint Gyurcsány Ferenc miniszterelnöki pozíciójára már jóval 2004 előtt készültek. A legmeredekebb verzió szerint a Dobrev Klárával kötött házasság is Apró Piroska tervei szerint valósult meg, aki "saját életéből kiindulva" nem kifogásolta a "dinasztikus házasságot".

Ezzel a véleménnyel határozottan szemben áll egy Dobrev Klárát közelről ismerő személy véleménye, akinek meggyőződése, hogy a fiatalok kapcsolata őszinte szereteten alapszik. Ezt a család több ismerőse is megerősítette, a Piroska által szőtt háló itt is túlzásnak, összeesküvés-elméletnek tűnik.

Egy ismerős így foglalta össze tapasztalatait: "Mint zsák a foltját, úgy találták meg egymást. Piroska tudta, hogy nevével és egy férfiközpontú politikai világban saját jogán sohasem szerezheti meg a hatalmat. Ferit pedig sohasem kellett bíztatni, hogy legyenek ambíciói. Ferinek remek az alkalmazkodó képessége, nagyon gyorsan tanul. Rengeteget tanult Piroskától, hogyan építse kapcsolatrendszerét, mik a társaság szabályai. Sok ajtót megnyitott Feri előtt, bizalmat szerzett neki."

Klárát egy diákkori ismerőse szerint mindig is magas pozícióra szánták, már középiskolában is azt mondták a háta mögött, hogy legalább miniszterfeleség lesz belőle. "Nagyon komolyan vette magát. Eljárt ugyan bulizni, de a hányás és csikkek között is kiskosztümben foglalt helyet." Klára már 22 évesen Baráth Etele MSZP-s főpolgármester-jelölt személyi titkára volt, és egy évvel később titkárságvezetői állást kapott a Pénzügyminisztériumban.

Gyurcsány 1990-ben úgy döntött, hogy végleg kiszáll a politikából, és üzletember lesz. Az ezredfordulón változtatta meg véleményét. Interjúiban többször beszélt arról, hogy egyszer csak úgy érezte, hogy a politika már jobban érdekli, mint az üzlet, például egy új szerelemhez hasonlította a feltámadó kíváncsiságát.

A családot közelről ismerők szerint ostoba leegyszerűsítés, hogy Apró Piroska határozza meg, hogy mit csináljon a lánya és a veje. "Klára legalább olyan akaratos, mint az anyja, egyáltalán nem mindig hagyja magát." "Feri meghallgatja Piroskát, aztán ha egyetért vele nagyban bólogat, ha meg nem, akkor leszarja, amit mond" - hallhattuk a véleményeket. Piroska hatása inkább útmutatásában és a telefonkönyvében érezhető.

"Eljárt ugyan bulizni, de a hányás és csikkek között is kiskosztümben foglalt helyet."

Kláránál álltak sorban a miniszterek

A 2006-os kampány idején Piroska különösen hangsúlyozta, hogy ő teljesen kivonult a politikából és a gazdaságból is. Ugyanakkor erősen szorgalmazta, hogy lánya a kampány beindulása előtt áttegye az irodáját a Szalay utcai épületbe, ahová hetente többször ő is bejár ügyeket intézni. A házban feltűnően nagy mozgás volt a választási győzelem után.

Dobrev Klára irodájában több, később kinevezett miniszter is látogatást tett. Klára sokkal inkább benne van a napi politikában, mint az édesanyja. Hetente többször beszél telefonon Gál J. Zoltánnal, a MEH államtitkárával és Keszthelyi Andrással, a miniszterelnök főtanácsadójával. Általában utóbbiak hívják Klárát és megbeszélik vele az aktuális ügyeket. Gyurcsány maga is rendszeresen hívja feleségét. Informátoraink szerint Klára informális befolyása a napi politikára sokkal erősebb, mint az édesanyjáé.

Piroskáról azt hallottuk, hogy régebben sokszor intette nagyobb óvatosságra és körültekintésre Gyurcsányt. Egy ismerős véleménye szerint taktikusabb és okosabb politikát tudna vinni, mint a forrófejűségre hajlamos miniszterelnök, bár az elmúlt évek erős támadásai mostanra Piroskát is megkeményítették.

Előzetes

Sorozatunk következő részében Apró Piroska üzleti karrierjéről lesz szó. Többek között kiderül, hogy az Altusnál rajta keresztül lehetett meglágyítani Gyurcsány Ferenc szívét.  • Tippek
  • Babaváró hitel