Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Az ÁPV-vezér cáfol

2001.05.29. 09:08
Két egymásnak ellentmondó dokumentumon szerepel Faragó Csaba, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt vezérigazgatójának aláírása. Az egyik szerint az ÁPV Rt-t és a Dunaferrt irányító Faragó már 1994-ben megvált a később fantomizálódott cégétől, így jogszerűen tölti be vezető tisztségeit, a másik dokumentum szerint azonban az ÁPV vezér még 1998-ban is úgy nyilatkozott: tagja a 2000-ben "eltűntnek nyilvánított", és a cégjegyzékből törölt M and F Kft-nek.
Egy 1994-es keltezésű adásvételi szerződést hozott nyilvánosságra Faragó Csaba hétfőn, mely szerint lemondott a később fantomizálódott M and F pénzügyi tanácsadó Kft. ügyvezetői tisztségéről és átruházta üzletrészét Magyar Attilára, a másik ügyvezetőre. A dokumentum nyilvánosságra hozatalának előzménye, hogy az RTL Klub egy múlt heti híradása szerint az ÁPV Rt-t és a Dunaferrt irányító valamint a Magyar Fejlesztési Bank Rt. igazgatósági posztját is betöltő Faragó olyan cégnek volt az ügyvezetője, amelyet fantomcégként törölt a cégbíróság, így pedig a törvények alapján két évig nem tölthetne be vezető tisztséget gazdasági társaságban.

Az ügyben azóta a nyilvánosság elé egy ízben sem álló Faragó múlt héten közleményben tudatta, hogy már 1994-ben lemondott a hivatalból törölt cég ügyvezetői tisztségéről és átruházta a cégben részesedését. Ezen állításnak mond ellent az az 1998-as keltezésű dokumentum, amelyet a hétvégén a Magyar Hírlap tett közzé. Ebben Faragó, a Malév Rt. igazgatósági tagságára pályázva, összeférhetetlenségi nyilatkozatában azt állította, hogy tagja az M and F Kft-nek.

Ha Faragó igazat mondott, üzlettársát vonhatják felelősségre

Az ÁPV-vezér által hétfőn közzétett dokumentumban a felek rögzítették, hogy a megmaradt ügyvezető-tulajdonos, Magyar Attila jelenti be Faragó lemondását a cégbíróságon. Erre azonban nem került sor, mivel amikor az APEH Pest megyei Igazgatósága 1996-ban a Cégbírósághoz fordult, mert az M and F Kft-t, élő adószáma ellenére nem találta, a bíróságon közölték: a cég nem jelentett be változást. Az 1992-ben alapított kft. csak 1993-as és 1995-ös beszámolót adott be, és mivel nem adott életjelt magáról, 2000. áprilisában mint fantomcéget törölték a nyilvántartásból.

Amennyiben Faragó Csaba közleményében igazat állított, és 1994-ben átruházta cégtársára részesedését, Magyar Attila az adatszolgáltatás elmulasztása miatt akár büntetőjogi szankciókkal is számolhat - állítja az RTL Klub. Amennyiben viszont az 1998-as, összeférhetetlenségi nyilatkozatban foglaltak felelnek meg a valóságnak, Faragó Csaba jogellenesen tölti be mindhárom pozícióját.