Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-1 °C
6 °C

Most már egyezkedne a Dunaferr

2001.01.05. 17:40
Egymilliárd forintnál is nagyobb összeg a tétje a Dunaferr Rt. menedzsmentje és az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. közötti peren kívüli egyezkedésnek. Az acélipari cég vezetője - amellett, hogy most már hajlandóságot mutat a vagyonkezelési szerződés felbontására - belement három helyettesének ,,feláldozásába". Ketten közülük azonban tanácsadóként ott maradnak a vezetésben.
Felmentette vezérigazgató-helyettesi pozíciójából Hirczi Józsefet és Kocsa Lászlót a Dunaferr egyelőre még első számú vezetője, Horváth István elnök-vezérigazgató. A harmadik ,,tisztáldozat" Sárközi György, aki közös megegyezéssel távozik. Előbbiek helyére Poschné Matusek Zsuzsanna és Schneider Mihály érkezett.

Dunaújvárosi fideszes politikusok - annak ellenére, hogy háttérbeszélgetéseink során elismerően beszéltek az acélipari vállalatcsoport elmúlt években nyújtott gazdasági teljesítményéről - ,,tüzet okádtak" a menedzsment egyes tagjaira, méghozzá azok ,,vörös" múltja miatt. Az utóbbi napokban kompromisszumkész hangot megütő Horváth István december 31-ei határidővel megvált néhány vezetőtársától, bár a búcsú a Dunaújváros Online (www.dunaujvaros.com) szerint annyira azért nem lehetett fájdalmas. A független online hírmagazin ugyanis úgy tudja, hogy Hirczi és Kocsa tanácsadói feladatot kaptak.

A Fidesz-kormány hatalomra jutásának első pillanatától fel szerette bontani a Dunaferr huszonegy menedzserének tulajdonában álló Acél XXI. Kft.-vel kötött vagyonkezelési szerződést. (Azt egyébként már a szocialisták vezette kabinet is vizsgálgatta, látható eredmény nélkül.) A cégvezetők ugyanis egyfelől fizetést, másfelől vagyonkezelési sikerdíjat kaptak, tulajdonukban lévő egyéb társaságok pedig beszállítói szerződéseket kötöttek az anyacéggel, amelyet ugye ugyanezek a személyek irányítottak. Az sem korbácsolta fel a fiataldemokrata érzelműek szimpátiáját, hogy a furfangos menedzserek egy laza könyvelési trükkel a vagyonnövekedés rovatba számolták el egy erőmű eladásából befolyt milliárdokat, pedig a tranzakciót még a vagyonkezelési szerződés megkötése előtt ütötték nyélbe.

A szakítást ugyanakkor nehezítette, hogy a Dunaferr az utóbbi időszakban igencsak nyereségesen működött a ,,polgári oldal" által ,,levörösözött" menedzserek vezetésével, ráadásul a vállalatcsoport alkalmazza az újvárosi munkaképesek több mint felét.

Az ÁPV Rt. az elmúlt év végén - kormányutasításra - végül a vagyonkezelési szerződés azonnali felmondása mellet döntött. Bár szakértők a megállapodás szövegének ismerete nélkül nem szívesen nyilatkoznak, a dokumentum ismerői szerint nem biztos, hogy az ÁPV Rt. megúszhatja az eddig visszatartott, egymilliárd forint körüli összegű sikerdíj kifizetését.

Az Acél XXI. hosszú ideje először közleményt adott ki az ügyről. (A teljes szöveg olvasható a www.dunaujvaros.com-on.) Ebben vitatja a rendkívüli felmondás érvényességét, ugyanakkor ,,a kialakult helyzetben a vagyonkezelői szerződés további fenntartását nem tartja lehetségesnek". Mi a megoldás? A menedzserek szerint az, hogy ,,a szerződés megnyugtató módon - jogi eszközök bevetése nélkül - ,, (vagyis peren kívüli egyezkedés után, a szerk.) ,,kerüljön lezárásra".

És milyen adu van az Acél XXI. kezében a szerződésen kívül? A közlemény második részéből kiderül. A cégvezetők ebben a közelgő acélipari recesszió, vagyis a rettenetes áresés rémképét festik, olyan rosszemlékű időszakoknál is keményebb zuhanással fenyegetve, mint a '93-as jugoszláviai embargó vagy a '98-'99-es ázsiai válság. Ezzel feladják a leckét a kormányoldalnak. ,,Nem venné ki magát" túlzottan jól ugyanis, ha a kormány által kinevezett új menedzsment azonnal jókora veszteséget szedne össze a ,,vörösök" sokmilliárdos nyeresége után. Válság ide vagy oda. A most következő harc tétje: azonnal eltávolítják-e az Acél XXI. tagjait a cégtől, illetve mekkora összeggel távozhatnak.

Az ÁPV Rt. szerint semekkorával. Egy neve homályban hagyását kérő privatizátor szerint az Acél XXI. a közleménnyel ,,a 10 ezer dolgozó mögé akar bújni" pedig az ő érdeküket az szolgálná, ha ,,lelépnének", és nem vinnének magukkal százmilliókat. A privatizációs szervezet továbbra is úgy gondolja, hogy nincs semmi alapja a sikerdíjnak. Forrásunk szerint a Dunaferr menedzserei most azzal fenyegetőznek, hogy ,,úgy építettük fel ezt a kártyavárat, hogy azonnal összedől, ha kilépünk alóla." ,,Ebben van is valami" - tette hozzá a privatizátor.  • Vennék
  • Hírek