Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Kárelhárítás állami kontóra

2000.11.03. 15:42
A parlament közbeszerzési bizottsága a mai napon meghallgatta Gansperger Gyulát, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatóját a vagyonügynökség közbeszerzési gyakorlatáról. A bizottság kifogásolta az eredménytelen közbeszerzési eljárások nagy számát. Gansperger Gyula elmondta, hogy a törvényi szabályozás bonyolult, és nincsenek egyértelműen meghatározva a pályázatok elbírálásának a szempontjai sem. Az ÁPV jelentéséből kiderül az is, hogy hatalmas összegeket emészt fel egyes magáncégek által okozott környezeti károk elhárítása.
,,Megengedhető-e, hogy egy jogalkalmazó maga értelmezze a törvényt?" - tették fel a kérdést a közbeszerzési bizottság tagjai arra reagálva, hogy az ÁPV Rt.-nek gyakran problémát okoz a közbeszerzési törvény alkalmazása. Gansperger Gyula szerint a törvény nehézkessége miatt az eljárások gyakran hat-hét hónapig is elhúzódnak. A pályázatokban rendszeresek a hiányosságok, mivel a résztvevők azt rosszul vagy félreértelmezik. A tapasztalatok alapján a közbeszerzési eljárás - céljával ellentétben - árfelhajtó hatású, sokszor húsz-harminc százalékkal magasabb árakat is eredményezhet, mivel az eljárás meghatározza az alsó összeghatárt, továbbá nincs lehetőség versenytárgyalásra.

Az állam fizet egyes magáncégek okozta környezeti károk után

A pályázatokon való részvétel feltételei túl szigorúak, így előfordulhat az, hogy kevés ajánlat bizonyul alkalmasnak, ami tovább korlátozza a választási lehetőséget. Az ÁPV kifogásolja a túlzott nyilvánosságot is, mivel az érvényesség megállapítása sérthet üzleti titkokat is. További problémát jelent, hogy a közbeszerzési értékhatár alacsony (7,5 millió forint), felemelése indokolt lenne minimum 15-20 millió forintra.

A meghallgatáson felmerült az is, hogy egyes privatizált cégek - például a Nitrokémia vagy a Metaloglobus - nem tudják elvégezni a környezetvédelmi kárelhárítást, ez pedig pereskedésekhez vezet, illetve ahhoz, hogy az állam kénytelen azt megtenni.

A Defend védi az ÁPV-t

A bizottság érdeklődött arról is, hogy miért van szükség ,,bonyolult" beléptető biztonsági rendszerre az ÁPV székházában, és annak üzemeltetését miért a Defend Kft. nyerte. Gansperger Gyula elmondta, hogy a Defend jó ajánlatot tett: 39 740 195 forintért vállalták a beléptető rendszer kiépítését, 1 872 750 forintért havonta pedig az ÁPV székház rendészeti biztosítását. ,,Az új biztonsági rendszer bevezetése óta kevesebb információ szivárog ki." - ecsetelte az ÁPV elnöke az ügylet előnyeit.

A vagyonkezelő nem szólhat bele saját cégeinek beszerzési eljárásaiba

Kiszely Katalin, a bizottság elnöke keveselte a nyílt pályázatokat; három év alatt összesen 49 ilyen pályázat volt. Gansperger Gyula ezt azzal magyarázta, hogy a vagyonkezelő éves eszközbeszerzéseit a Miniszterelnökség központosított közbeszerzési rendszerén keresztül bonyolítják. Az ÁPV Rt. nem szólhat bele a tulajdonában lévő vállalatok- így például a MALÉV vagy a MAHART- beszerzési eljárásaiba. Cégeinek csupán a jogszerű gazdálkodást írhatja elő.