Árpád
-2 °C
3 °C

Kárelhárítás állami kontóra

2000.11.03. 15:42
A parlament közbeszerzési bizottsága a mai napon meghallgatta Gansperger Gyulát, az ÁPV Rt. elnök-vezérigazgatóját a vagyonügynökség közbeszerzési gyakorlatáról. A bizottság kifogásolta az eredménytelen közbeszerzési eljárások nagy számát. Gansperger Gyula elmondta, hogy a törvényi szabályozás bonyolult, és nincsenek egyértelműen meghatározva a pályázatok elbírálásának a szempontjai sem. Az ÁPV jelentéséből kiderül az is, hogy hatalmas összegeket emészt fel egyes magáncégek által okozott környezeti károk elhárítása.
,,Megengedhető-e, hogy egy jogalkalmazó maga értelmezze a törvényt?" - tették fel a kérdést a közbeszerzési bizottság tagjai arra reagálva, hogy az ÁPV Rt.-nek gyakran problémát okoz a közbeszerzési törvény alkalmazása. Gansperger Gyula szerint a törvény nehézkessége miatt az eljárások gyakran hat-hét hónapig is elhúzódnak. A pályázatokban rendszeresek a hiányosságok, mivel a résztvevők azt rosszul vagy félreértelmezik. A tapasztalatok alapján a közbeszerzési eljárás - céljával ellentétben - árfelhajtó hatású, sokszor húsz-harminc százalékkal magasabb árakat is eredményezhet, mivel az eljárás meghatározza az alsó összeghatárt, továbbá nincs lehetőség versenytárgyalásra.

Az állam fizet egyes magáncégek okozta környezeti károk után

A pályázatokon való részvétel feltételei túl szigorúak, így előfordulhat az, hogy kevés ajánlat bizonyul alkalmasnak, ami tovább korlátozza a választási lehetőséget. Az ÁPV kifogásolja a túlzott nyilvánosságot is, mivel az érvényesség megállapítása sérthet üzleti titkokat is. További problémát jelent, hogy a közbeszerzési értékhatár alacsony (7,5 millió forint), felemelése indokolt lenne minimum 15-20 millió forintra.

A meghallgatáson felmerült az is, hogy egyes privatizált cégek - például a Nitrokémia vagy a Metaloglobus - nem tudják elvégezni a környezetvédelmi kárelhárítást, ez pedig pereskedésekhez vezet, illetve ahhoz, hogy az állam kénytelen azt megtenni.

A Defend védi az ÁPV-t

A bizottság érdeklődött arról is, hogy miért van szükség ,,bonyolult" beléptető biztonsági rendszerre az ÁPV székházában, és annak üzemeltetését miért a Defend Kft. nyerte. Gansperger Gyula elmondta, hogy a Defend jó ajánlatot tett: 39 740 195 forintért vállalták a beléptető rendszer kiépítését, 1 872 750 forintért havonta pedig az ÁPV székház rendészeti biztosítását. ,,Az új biztonsági rendszer bevezetése óta kevesebb információ szivárog ki." - ecsetelte az ÁPV elnöke az ügylet előnyeit.

A vagyonkezelő nem szólhat bele saját cégeinek beszerzési eljárásaiba

Kiszely Katalin, a bizottság elnöke keveselte a nyílt pályázatokat; három év alatt összesen 49 ilyen pályázat volt. Gansperger Gyula ezt azzal magyarázta, hogy a vagyonkezelő éves eszközbeszerzéseit a Miniszterelnökség központosított közbeszerzési rendszerén keresztül bonyolítják. Az ÁPV Rt. nem szólhat bele a tulajdonában lévő vállalatok- így például a MALÉV vagy a MAHART- beszerzési eljárásaiba. Cégeinek csupán a jogszerű gazdálkodást írhatja elő.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?