Benedek
-5 °C
5 °C

Nincs pénz az aquincumi hídra

2004.01.21. 07:33
Húsz-hatvanmilliárd forintba kerülne az aquincumi Duna-híd és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra. A Fővárosi Közgyűlés kivár, hátha megépül 2006-ig az M0-ás Duna-híd, és akkor talán a Margit-híd felújításakor sem omlik össze a főváros közlekedése.
A leendő aquincumi Duna-híd beruházásról a jelek szerint január végén sem tárgyal a Fővárosi Közgyűlés, noha ismét szerepel a testület negyedéves munkatervében - írja a Népszabadság. A dokumentum megvitatása Budapest már elfogadott költségvetése után, kora tavasszal várható. A késlekedés oka lehet a fedezethiány. A húsz-hatvanmilliárdos, a híd és a hozzá kapcsolódó infrastruktúra beruházására úgysincs pénz.

Az újabb Duna-hídra ugyanakkor nagy szüksége van a túlzsúfolt fővárosnak. A meglévők forgalma a nap bizonyos időszakaiban elviselhetetlen, 2007-nél tovább pedig nem halogatható a Margit híd nagyfelújítása. Ez utóbbi beruházás a főváros közlekedésének összeomlásához vezethet.

Budapest egyelőre mégis kivár. Egyfelől abban bízik, hogy az Európai Unió 2007-től kezdődő pénzügyi ciklusában már igényelhet pénzt a városi közlekedés fejlesztésére is. Jelenleg ugyanis csak a közösség Kohéziós Alapjától szerezhető támogatás, és abból is csak a tranzitközlekedésre. Másfelől Budapest reményei szerint a kormány tartani tudja a másik tervezett, az M0-ás átkelőjére tett határidős ígéretét, azaz legkésőbb 2006. december 31-ig átadja a létesítményt - írja a Népszabadság.