Emőke
-4 °C
9 °C

Visszakoztak a pártok a rendkívüli ülés összehívása elől

2006.03.31. 11:52
Jóllehet az országos választási bizottság nem alakította ki állásfoglalását a láncszavazásos módszert kiküszöbölő boríték nélküli szavazásról, sem a szavazókörökben dolgozók mobiltelefonjainak összegyűjtéséről, a pártok elállnak a kétharmados törvény módosítása elől.

Két napja még mind a négy parlamenti négy párt hajlandónak mutatkozott arra, hogy példátlan módon, közvetlenül a választás előtt a parlamentet összehívják, és a választási törvényt módosítsák. A Fidesz az úgynevezett láncszavazást, az MSZP a választókörökből irányított választási mozgósítást akadályozta volna a törvény utolsó pillanatban végrehajtott módosításával.

OVB-től várták

A pártok a rendkívüli ülést az Országos Választási Bizotságtól kért állásfoglalások ismeretében hívták volna össze. Az OVB-től azt várták, hogy tegye tisztává, mit lehet a választáson, és mit nem.

A pártok javaslatai között szerepelt, hogy a választási csalások megakadályozása érdekében a szavazólapokat az urnába helyezés előtt, mindkét oldalon hivatalos pecséttel jelöljék meg, ne használjanak borítékokat, ne lehessen kivinni a szavazóhelyiségből a szavazólapokat, illetve a szavazatszámláló bizottságok tagjai ne használhassanak jeltovábbító eszközt.

Tilos kivinni

Az OVB csütörtökön éjjel a kétharmados jogszabály rendelkezéseinek ismeretében csak annyit rögzített, hogy a választókörökből a szavazólapokat tilos kivinni, de a pártok által kért további állásfoglalások elmaradtak.

Az OVB lépése borítékolható volt, hiszen a testület a törvényben leírtakat meg nem változtathatja, új szabályokat pedig nem alkothat. Ezek szellemében az OVB kijelentette, hogy a pártok által kért ügyekben a törvény az irányadó.

Az OVB álláspontja ellenére ugyanakkor a pártok mégsem hívják össze a parlamentet. Az MSZP szerint azért, mert nincs lehetőség rá. Szekeres Imre az Indexnek azt mondta, hogy sajnálja ugyan, hogy az OVB nem fogadta be javaslatukat, de tudomásul veszik a döntést.

Az MSZP elnökhelyettese szerint jogbizonytalanságot szülne, ha módosítanák a törvényt. Külföldön már szombaton lehet szavazni, így nem lehetséges, hogy egy választást kétféleképpen bonyolítsanak le.

Információink szerint a Fidesz is lemondott a rendkívüli ülés összehívásáról. Hivatalos választ egyelőre nem kaptunk, úgy tudjuk, hogy a párt elnöksége jelenleg is tárgyal a kérdésről. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szerint is felesleges összehívni a parlamentet, már csak azért is, mert mire hatályba lépne a törvény, már vége lenne a választásoknak. "Bízni kell az emberek becsületében, és a pártok által delegált megfigyelőkben" - mondta.

Halmai Gábor, az OVB tagja szerdán az Indexnek elmondta, hogy nem találja olyan mélységűnek az akkor még csak tervezett módosításokat, hogy ne lehessen akár néhány nappal a választások előtt módosítani a kétharmados törvényt.