Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Békés megemlékezés a Kossuth téren és Aradon

2007.10.06. 10:53
Aradon emlékezett a vértanúkra Szekeres Imre honvédelmi miniszter, a kulturális tárca egyházügyi vezetője és Dávid Ibolya MDF-elnök. Budapesten a Kossuth téren félárbócra engedték az állami lobogót, a megemlékezésen részt vettek a közjogi méltóságok. Orbán Viktor Nagyváradra látogatott a nemzeti gyásznapon.

Az aradi vesztőhelynél a szombat reggel tartott koszorúzáson Szekeres Imre honvédelmi miniszter vett részt a magyar kormány nevében. A tárcavezető beszédet mondott a Váraljai Emlékoszlop és Megbékélés Parkban. Eddig nem volt bevett szokás, hogy a szocialista kormány miniszteri szinten képviseltesse magát az október 6-i megemlékezésen Aradon.

Az eseményen részt vett Csepregi András, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Egyházi Kapcsolatok Titkárságának vezetője is, aki szintén felszólalt. Politikai tartalmú beszédet mondott továbbá Dávid Ibolya, az MDF elnöke. A politikusok Tarjányi István, az MSZP vallási tagozata elnökének társaságában részt vettek az Aradon tartott ünnepi misén.

A megemlékezésen atrocitás nem történt.

Félárbócon a nemzeti lobogó

A nemzeti gyásznapon az aradi vértanúkra emlékezve, katonai tiszteletadás mellett felvonták, majd félárbocra engedték a Magyar Köztársaság állami lobogóját szombaton reggel a Parlament előtti Kossuth téren.

Fotó: Barakonyi Szabolcs

A ceremónián részt vett Sólyom László köztársasági elnök, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Bihari Mihály, az Alkotmánybíróság elnöke, Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke és Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke. A közjogi méltóságok megemlékeztek a Batthyány-örökmécsesnél is.

Az 1848-49-es szabadságharc végét jelentő világosi fegyverletétel után a császári haditörvényszék ítélete alapján október 6-án, Aradon végezték ki a magyar honvédsereg 12 tábornokát és egy ezredesét, akik a szabadságharc bukása után kerültek osztrák fogságba.

Koszorúzás az örökmécsesnél

A nemzet vértanúja lett Aulich Lajos, Damjanich János, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Knézich Károly, Lahner György, Lázár Vilmos ezredes, Leiningen-Westerburg Károly, Nagysándor József, Pöltenberg Ernő, Schweidel József, Török Ignác és Vécsey Károly. Pesten ezen a napon végezték ki Batthyány Lajost, az első felelős és független magyar kormány miniszterelnökét.

Orbán Viktor Nagyváradon

A magyarság számára a XXI. században a szabadság és a függetlenség mindenek előtt nemzeti összetartozást, a nemzet egységét jelenti, azt, hogy minden lehetőséget kihasználunk a magyar nemzet határokon átívelő újraegyesítésért, jelentette ki szombaton Nagyváradon a Fidesz elnöke.

Szacsvay Imrének, az Országgyűlés egykori jegyzőjének és az 1848-1849-es szabadságharc mártírjának nagyváradi szobra előtt tartott megemlékezésen mondott beszédében Orbán Viktor kifejtette, hogy a határok jelentősége és szerepe érezhetően csökken, és az elkövetkező években még inkább csökkeni fog. Beszéde végén kijelentette, az Európai Parlamentben is olyan embernek kellene képviselnie az erdélyi magyarokat, aki teljes szívvel hisz a magyar függetlenségben és szabadságban.

A program szerint Orbán Viktor a megemlékezés előtt egyebek között részt vett a nagyváradi református templomban Tőkés László püspök ünnepi istentiszteletén.

Az vértanúkra emlékeztek pénteken este Zomborban is. A budapesti Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Szekeres László alapítvány által támogatott rendezvényen az észak-bácskai város Szent Rókus nevét viselő temetőben megkoszorúzták az emlékobeliszket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!