Valér
2 °C
8 °C

Minden eddiginél tartósabb lehet a tiszai árvíz

2001.03.05. 21:31
Súlyosabb helyzetbe kerülhetünk, mint két évvel ezelőtt, mert a mostani áradás tartósabb, ezért jobban igénybe veszi a gátakat - tájékoztatta az Indexet Domonkos János, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Védelmi Bizottság titkára. Jelenleg ötszáz ember dolgozik a gátokon, a kitelepítési terveket aktualizálták, három polgári védelmi alegység azonnali, további hat fokozott készenlétben van. A Tisza kedd hajnalban Tiszabecsnél tetőzik, szerda délután pedig Vásárosnaménynél, ahonnan a polgármester arról számolt be, hogy lakóházak és emberek is veszélybe kerülhetnek egy esetleges gátszakadás után. Kárpátalján átszakadt egy ötszáz méteres gátrész.Hétfőn már halálos áldozata is volt a kárpátaljai árvíznek.

A kárpátaljai Tiszabökény határában átszakadt a Tisza gátja - tájékoztatta az MTI-t Szakács Zoltán ungvári magyar főkonzul, aki állandó kapcsolatban áll a térséggel. A főkonzul elmondása szerint a víz már elérte a két és fél éve súlyos károkat szenvedett Tiszabökényt, ahonnan menekülnek az emberek. A hírt több helyről megerősítették. A kárpátaljai Mezővárit szintén elérte az áradás, és a helyzet itt is kritikussá vált. A faluban a harang félreverésével szólítják a gátakra a helyieket. Magyarország az ukrán vízügyi szolgálat kérésére mintegy 40 ezer homokzsákot küld Ukrajnába. Hétfőn már halálos áldozata is volt a kárpátaljai árvíznek. Huszton egy nyolcvanéves asszony életét vesztette, amikor a házukra váratlanul rázúdult a víz. A holmikat mentették ki a házból, s amikor a vízszint erőteljesen emelkedni kezdett, a padlásra próbáltak menekülni. Az idős asszonyt elhagyta az ereje, a lánya próbálta kihúzni a vízből, de nem sikerült megmentenie.

A hétfő éjszakai harmadfokú árvízvédelmi készültség elrendelése után a Tisza magyarországi felső szakaszán gőzerővel indultak be a felkészülési munkálatok. Fónagy János közlekedési és vízügyi miniszter hétfő délelőtt még arról számolt be, hogy nem kell elrendelni a rendkívüli árvízvédelmi készültséget. Ennek ellenére az Index által megkérdezett szakemberek már most rendkívülinek nevezik a helyzetet. Az előrejelzések szerint a Tisza Tiszabecsnél és Vásárosnaménynál elérheti, vagy meg is haladhatja az eddig mért legnagyobb vízállást.

Mindenki készenlétben

A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság éjjel megerősítette az eddig elhanyagolt gátrészeket, és azonnal kérték 250 ezer darab homokzsák felszabadítását az Országos Műszaki Irányító Törzsön keresztül. A védekezéshez szükséges anyagokat már a helyszínre szállították. Milota, Panyola és Gulács térségében folyik a nyúlgátak építése. A munkálatokba folyamatosan kapcsolódnak be a társ- vízügyi szervek, valamint a különböző védelmi osztagok. Jelenleg 30 határőr együtt dolgozik a műszaki szakemberek, és a polgári védelem egységeivel. Ezek közül három alegységet azonnali, hatot pedig fokozott készenlétbe helyeztek.

A térségi vízügyi igazgatósága készenlétbe helyezte, és Vásárosnaményba rendelte ki saját védelmi osztagát. Ugyanitt megkezdte munkáját a helyi védelmi bizottság is, Fehérgyarmaton pedig operatív törzs irányítja a feladatokat.

A városok felkészültek

A meterológiai előrejelzések további 20-30 milliméter csapadékot jeleztek a Felső-Tisza vízgyűjtő területein, illetve további intenzív hóolvadást jósolnak. Az áradás tetőzését Tiszabecsnél kedd hajnalban 720 centiméterrel várják, amely a három nappal ezelőtti méréshez viszonyítva hét méteres emelkedést jelent. Vásárosnaménynél szerda délutánra 960 centiméter körüli vízállást jósolnak. Jütner Csaba, Vásárosnamény polgármestere az Indexnek úgy nyilatkozott, hogy a város felkészült: gond csak abban az esetben lehetséges, ha valamely nyúlgát átszakad. Ebben az esetben kitelepítésekről is szó lehet.

-Dolgozni kell, mert a víz közeledik - zárta a beszélgetést a terepszemlét megszakító polgármester.

Egyelőre nincs szó kitelepítésről

A kitelepítések csak abban az esetben lépnek életbe, ha komoly veszély fenyeget egy-egy városrészt. Domonkos János magyarázata szerint a Tisza melletti falvak közül fele-fele arányban találhatók kitelepítetendő és befogadó települések.

-Ezek felkészülése megtörtént, reméljük nem lesz szükség rájuk, mert meg tudjuk fogni a vizet - mondta Domonkos, majd hozzátette, hogy 50 kilométeres szakaszon az amúgy is átázott gátak bárhol átszakadhatnak. A szakértő azt nevezte meg legnagyobb problémának, hogy az áradás több hullámban érkezik, így tartósabb lesz, mint az elmúlt években. ,,Ez pedig legyengíti a gátakat, amelyek így sokkal sebezhetővé válnak" - tette hozzá a védelmi bizottság titkára.

Jól sikerült beruházások

Szamos Ferenc, a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hírügyeletesének véleménye szerint a helyzetet jelentősen megkönnyíti az Ungvár és Nyíregyháza közötti hírcsere, amely azon a vízállás-előrejelző rendszeren alapul, amelyet Kárpátalján a magyar kormány 100 millió forintos segítségével állítottak fel. Fónagy sajtótájékoztatóján szintén elismeréssel beszélt az elmúlt évek árvíz elleni beruházásairól, amelyek most nagyságrendekkel könnyítik meg a probléma kezelését.

A Tisza mellett a többi szabolcsi folyó is árad. A Túr mentén hétfőn hajnalban szintén harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el. Garbolcánál jelenleg négy és fél méter a folyó vízszintje. A Szamos és a Kraszna szakaszain nincs szükség a készenlét elrendelésére, annak ellenére, hogy a vízszint folyamatosan emelkedik. A szakemberek szerint ezen a két folyón nem kell számítani áradásra. Az árvízvédekezés napi költségeit 10-15 millió forintra becsülik a szakemberek.

Alul is védekeznek

A Közép-Tisza vidékén is megkezdték a szükséges óvintézkedések végrehajtását. Lovas Attila a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóságának (KÖTIVIZIG) tájékoztatási vezetője úgy értékelte a helyzetet, hogy az általuk ellenőrzött szakaszon feltehetőleg enyhébb lesz az áradás, mint egy évvel korábban volt. Ennek megfelelően ,,900 centiméter feletti vizet" várnak, amely 1-1,5 méterrel marad el a tavalyitól.

-Gond esetén azonnal indítható a rendszer - fogalmazott Lovas. A KÖTIVIZIG szakemberei úgy saccolják, hogy területükre két hét múlva érkezik meg az áradat.