Rekordvízállás Szolnokon

2000.04.14. 09:06
Elérte Szolnokot a Tisza minden eddiginél nagyobb áradása. A folyó a megyeszékhelynél elérte az eddigi legmagasabb vízszintet, a 978 centimétert, a tetőzést azonban csak egy héttel későbbre, nagypéntekre várják. A péntekre virradó éjszaka viszont korábbiakhoz képest csendesebb volt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kritikus folyószakaszokon.

Vajon Szegeden "meddig fog érni?"
Jász-Nagykun-Szolnok megyében mintegy 2500-an vesznek részt a védekezésben. Pillanatnyilag sehol sem fenyeget az a veszély, hogy az árhullám átlépi a töltések szintjét. A folyó elérte az eddigi legmagasabb vízszintet, a 978 centimétert. A tetőzést 10 méter 20 centis magassággal, egy héttel későbbre, nagypéntekre várják.

A korábbiakhoz képest csendesebb volt a péntekre virradó éjszaka a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kritikus folyószakaszakain. A véderőknek a Tisza tiszaberceli részén és a Lónyay-főcsatorna kótaji térségében ezúttal - a fokozott figyelés és az állandó járőrözés mellett - azonnali beavatkozást már nem kellett végrehajtaniuk. Az illetékes vízügyi igazgatóság sajtóügyeletes azonban fontosnak tartotta hangsúlyozni: ez nem jelenti azt, hogy a veszély elmúlt volna, hiszen az átázott gátak minden idők legmagasabb vízállása miatt továbbra is nagy vízterhelésnek vannak kitéve.

Éppen ezért pénteken, nap közben folytatódik a töltések szükség szerinti erősítése, a hullámverés elleni védekezés és a szivárgó árkok készítése, amelyek a káros árvízi jelenségek gyakoriságát szoríthatják vissza.

Az apadás folytatódott a kritikus folyórészeken, a legutóbbi 24 órában Tiszabercelnél 46, míg Kótajnál 23 centimétert csökkent a vízszint, jelenleg 814, illetve 860 centiméter a vízmagasság. A Tisza felső, Záhony és Tiszabecs közötti részén a víz már visszahúzódott medrébe. Hasonló a helyzet a Túron, a Szamoson és a Krasznán is, bár az utóbbi torkolati szakaszán, Kocsordtól lefelé még magas, 559 centiméteres a vízszint és ez továbbra is másodfokú készültséget indokol.

Eddig 414 embernek kellett elhagynia otthonát, országszerte több mint 5 ezer 800 épületet veszélyeztet az árvíz. Tiszakécskénél is nemsokára eléri a víz a tavaly mért legmagasabb értéket. Tegnap 880 centiméter volt a vízállás, amely egyelőre körülbelül húsz-huszonöt centiméterrel marad el a tavaly mért legmagasabb értéktől.

Szegeden is készülnek a megáradt Tisza ,,fogadására". A Maros árhulláma miatt Szegeden hamarabb tetőzik a folyó, mint a felsőbb szakaszokon. A nagyon magas vízállás miatt arra is sor kerülhet, hogy a part lépcsőlejáróit betonzsilipekkel zárják le. Az előkészületekre már megadta az utasítást az Alsó-Tiszavidéki Vízügyi Igazgatóság főmérnöke.