Bernadett
-2 °C
4 °C

Áram nélküli tanyára hívták Gyurcsányt és Orbánt

2004.10.05. 07:16
Petróleumlámpás demonstrációt tartottak hétfőn a Parlament előtt a tanyák villamosításáért - írja a Magyar Hírlap. Idén a Gazdasági Minisztérium 50 millió forintot biztosított tanyavillamosításra, miközben egy tanyacsoport villamosítása 70 millió forintba kerül.
Miközben százmilliárdokat fordítanak évente autópálya-építésre és a nyolcmilliót is meghaladja a mobiltelefonok száma, csaknem százezren élnek villany nélkül, elsősorban a dél-alföldi tanyákon. Hétfőn a Parlament előtt erre a helyzetre kívánták a többségében a Nagykőrös és a Szeged környéki tanyavilágból érkezők felhívni a döntéshozók figyelmét.

A demonstrálók a miniszterelnökhöz címzett petíciót adtak át a kormány képviselőjének. "Gyurcsány Ferenc cselekvő kormányzást, gyarapodó, erős gazdaságot, a társadalmi egyenlőtlenségek enyhítését ígérte. A program első lépései között kell szerepelnie a villanyáramhoz való jutás biztosításának" - írták az új kormányfőnek. A tiltakozás szervezői meghívták a jelenlegi és Orbán Viktor volt miniszterelnököt az egyik áram nélküli Nagykőrös környéki tanyára, hogy személyesen győződjenek meg az itt élő emberek életkörülményeiről.

Zágráb Nándor Nagykőrös települési képviselője a Magyar Televíziónak elmondta: 2004-ben a Gazdasági Minisztérium 50 millió forint pályázati keretet biztosított tanyavillamosításra, miközben egy tanyacsoport villamosítása 70 millió forintba kerül. Emellett a Pest Megyei Területfejlesztési Tanácshoz benyújtott pályázatok sem voltak sikeresek.

A megjelentek meggyújtották petróleumlámpáikat, hogy így jelezzék az érdekképviselet és a fény szükségességét, amely ez idáig hiányzott a villany nélküli tanyákról. A petíció felolvasása után a több mint száz petróleumlámpás demonstráló nevében Szécsény Csaba, Nagykőrös települési képviselője adta át dokumentumot a parlament lakossági kapcsolatok osztálya munkatársának.