Mátyás
-6 °C
1 °C

Az áram kikapcsolásával bírják jobb belátásra szakintézményt

2003.08.14. 16:18
Nem kap péntektől több áramot a debreceni neurológiai klinika épületében működő KDK-DOTE Kft. CT-laboratóriuma, a lépésre a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának (DEOEC) vezetése szánta el magát. Debrecen nem marad így sem CT berendezés nélkül.
Kecskés Gábor, a centrum gazdasági igazgatója azzal indokolta, hogy a CT-labor augusztus 6-tól jogszerűtlenül működik. Előzőleg az országos tiszti főorvos jóváhagyó határozatával jogerőre emelkedett az ÁNTSZ Hajdú-Bihar megyei intézetének korábbi döntése, amelyben visszavonta a KDK-DOTE Kft. működési engedélyét.

Hiányzó működési engedély

A cég ugyanis nem rendelkezik működési engedéllyel. Az ügy előzménye, hogy közbeszerzési eljárás során az idén a NEK Szeged Kft. szerzett jogot a képalkotó diagnosztikai eljárások végzésére a debreceni klinikákon, megelőzve a korábban e tevékenységet ott folytató KDK-DOTE Kft.-t.

Utóbbit a centrum vezetői a napokban levélben értesítették, miszerint a DEOEC neurológiai klinikájának épületében a NEK Szeged KFT. új CT-berendezést helyezett üzembe, s a KDK-DOTE Kft. által ugyanott működtetett CT-laboratórium elektromos ellátását - technikai okok miatt - a továbbiakban nem tudják biztosítani. Egyúttal tájékoztatták az érintett céget, hogy a CT-laboratórium elektromos ellátását augusztus 15-én nulla órakor kikapcsolják.

Az intézkedés ellen levélben emelt kifogást a centrum elnökénél a KDK-DOTE Kft. nevében eljáró Antal Péter ügyvéd; a dokumentumot Medgyessy Péter miniszterelnökhöz, Csehák Judit egészségügyi miniszterhez is eljuttatták. Ebben a DEOEC eljárását "önkényesnek, szerződésellenesnek, ugyanakkor a betegek érdekeit durván sértő magatartásként" értékelik.

Bírósághoz fordult

Az eljáró ügyvéd emlékeztet rá, hogy még nem született jogerős bírósági ítélet a KDK-DOTE Kft. által "a felmondás érvénytelenségének megállapítására" kezdeményezett perben.

Kecskés Gábor elmondta: a DEOEC intézkedése a betegellátást nem veszélyezteti, mivel az egyetem, illetve annak szolgáltatója, a NEK Kft. a klinikatelepen két CT-készüléket működtet, s a közeljövőben egy harmadik telepítését is tervezi.