Valér
2 °C
8 °C

Nem ismeri el ügynökmúltját Arató András

2005.03.04. 07:21
Arató András lemezlovassal azonosítja a Blikk a zenészekről jelentéseket készítő Dejkó fedőnevű ügynököt. A lap azt állítja, hogy olyan hiteles dokumentumokhoz jutott, melyek biztosan igazolják, Dajkó néven Arató jelentett.
Arató András lemezlovas nevét tavaly említették először az ügynökügy kapcsán, mikor Vikidál Gyula beismerte, ő volt Dalos ügynök Később Som Lajosról is kiderült, hogy jelentéseket készített a titkosszolgálatoknak. Akár csak egy „Dejkó” fedőnevű ügynök, aki többek között a Beatrice együttesről, Szűcs Judithról vagy Karda Beátáról adott információkat. Nagy Feró már akkor úgy nyilatkozott, tudja ki volt az, és ideje lenne, ha az illető „kiállna ország-világ elé, és annyit mondana: bocs, fiúk.”

"Nincsen hozzáfűznivalóm, és csak nevetek ezen az egészen" – mondta most a Blikknek Arató András, amikor a lap rákérdezett, mit szól hozzá, hogy rajta van a neve azon az ügynöklistán, amelyet Szakértő ’90 néven tett fel valaki az internetre. A lap pénteki számában azt állítja, a szerkesztőség birtokába jutott egy olyan dokumentum, amely bizonyítja: ő jelentett különböző zenészekről és zenekarokról, Dejkó fedőnéven.

Danyi mutatta meg a dossziét

Az Állambiztonsági Szolgálat Történeti Levéltára által hitelesített Munka Dossziékat Danyi Attilától kapta a lap. Az egykori koncertszervezőt és diszkóst Arató szintén megfigyelte. Azért állt most a nyilvánosság elé azzal, amit tud, mert szerinte Dejkó ügynök megnyilvánulása "cinikus és jellemtelen, hiszen emberek életébe szólt bele".

Feladatként azt kapta, hogy a fesztiválon "kísérje figyelemmel a koncertek hangulatát, a fellépő együttesek tevékenységét és az általuk előadott dalok szövegét".

„Az általam kapott iratokból kiderül, gyakran jelentett olyat, ami meg sem történt, olyasmiket, amiket szerintem ő maga is másoktól hallott – nyilatkozta a Blikknek Nagy Feró. - Ha megfigyelik az embert, pláne többen, az teljesen ellehetetleníti, hiszen megbízhatatlanná válik a rendszer számára. Nekem ’81-ben elvették az útlevelem, csak két év múlva kaptam vissza, a zenekarom, a Beatrice nem léphetett fel, nem jelenhetett meg nagylemezünk. A jelentések miatt rajtam, rajtunk volt a bélyeg.”

Családi barát volt

Schuster Lóránt, a P. Mobil egykori tagja szintén tisztában van vele egy ideje, hogy Arató jelentett róla. „Hosszú éveken keresztül küldözgette rólam a jelentéseit. Rendszeresen feljárt hozzánk, a feleségeink együtt tologatták a gyerekeket. Családi barátunk volt. Felesleges tovább tagadnia a tényeket” - mondta a zenész.

Arató András továbbra sem kívánta sem megerősíteni, sem tagadni ügynökmúltját. Annyit mondott: "Ebben a történetben mindenki azt mond, amit akar, nem foglalkozom vele."