Szilárda
-4 °C
2 °C

Összeállt az államreform-bizottság

2006.09.07. 09:36
Öt civil taggal felállhat az államreform-bizottság, amiben a miniszterek mellett helyet kapott Botka László, Szeged szocialista polgármestere is. A fő cél az adó-, a nyugdíj- és az egészségügyi rendszer megreformálása.

Összeállt az államreform-bizottság, értesült a Népszabadság. A napilap információi szerint a felkért civil tagok is elfogadták a megbízást. A Gyurcsány Ferenc vezette testületnek a kormányfő mellett Kiss Péter munkaügyi miniszter, Veres János Pénzügyminiszter, Szilvásy György kancelláriaminiszter, Petrétei Józseg igazságügyi miniszter és Horn Gábor koalíciós államtitkár mellett tagja lesz még Botka László, Szeged szocialista polgármestere is.

A bizottságba civil szakembereket is felkértek. Így a bizottság tagja lett Mázsa Péter közgazdász, aki a Medgyessy-kormány gazdasági kabinetének tanácsadója volt. Nagy János, a Magyar Rektori Konferencia egyetemi tagozatának elnöke, a Debreceni Egyetem rektora az oktatási reform kidolgozásáért felel majd.

Repa Imre, a Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetének vezetője az egészségügyért felel majd. Mint a Népszabadságnak nyilatkozta, neki "a végeken, kínkeservvel működő" kórházak helyzetével kell megismertetnie a testületet.

Sárközy Tamás, a Budapesti Corcinus Egyetem (a Közgáz) Gazdasági Jogi Intézetének Igazgatója folytathatja az előző Gyurcsány-kormányban kormánymegbízottként megkezdett államigazgatási reformprogramja kidolgozását. Vértes András, a GKI Gazdaságkutató elnöke Mázsával és Veres János pénzügyminiszterrel a gazdasági kérdésekért felel majd.

Az államreform-bizottság a kormány konvergenciaprogramjában foglaltak alapján készít elő reformjavaslatokat, elsősorban az adó-, a nyugdíj- és az egészsgéügyi rendszer reformjára, valamint áttekinti, mely jogszabályok avultak el, nyilatkozta a testület feladatairól a Népszabadságnak a bizottság alelnöke, Draskovics Tibor volt pénzügyminiszter.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!