Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Csak Medgyessy kukucskál majd az ARC-kiállításon

2003.08.06. 12:57
Drasztikusan megtört az EU-s népszavazás idején tapasztalt össznépi politikai plakátgyártó kedv. Az ARC negyedik óriásplakát-pályázatára ugyan több mint 1300 terv érkezett, de a hazai politika gyakorlatilag kimaradt a témák közül. Az idén Medgyessy Péter az egyetlen nobilitás, aki a "Válság Show" Nagy Testvéreként kukucskál majd a Felvonulási tér egyik tábláján.
A negyedik ARC - egykor Geszti Péter, Bakos Gábor és Fatér Barna ötlete alapján indult - óriásplakát-pályázatra erős túljelentkezéssel érkeztek pályamunkák. Az idei 1344 plakáttervezet közül a korábbiaktól eltérően külön zsűri választotta ki a reklámiparban dolgozók és a "civilek" legérdekesebbnek ítélt munkáit.

Hova lettek?

A zsüri válogat Tekintse meg képeinket
A plakátkészítők baloldaliak, vagy a jobboldali beállítottság az akadálya, hogy elég könnyedséggel és humorral fogalmazódjon meg egy vizuálisan is értékelhető vélemény. Esetleg az veti vissza a politikai témájú pályamunkák elkészültét, hogy az MSZP-SZDSZ-kormányzat kommunikációja szétfolyóbb, nehezebben megragadható, mint az előd szlogenekbe foglalt kinyilatkoztatásai. A zsűri csak találgat. Tény azonban, hogy a tavalyi gyenge felhozatal után gyakorlatilag megszűnt a politikai plakát az ARC-on. A közélet szereplői közül egyedül Medgyessy Péter miniszterelnök leselkedik majd egy kulcslyukszerű éles folton keresztül a "Válság Show" Nagy Testvéreként a Felvonulási téri kiállításon.

Haverok, Buli, Jalta

A korábbi évek éles kormánykritikája az idén sok esetben humorizáló visszautalás formájában bukkant fel újra: a "Haverok, Buli, Junta" egykor nagy port felvert szlogenje most Churchill, Sztálin, Roosevelt képére került: "Haverok, Buli, Jalta" formában. Az áprilisban lezajlott népszavazás időszakának plakátdömpingje ellenére az EU-csatlakozás továbbra is vezet a vizuálisan feldolgozott társadalmi témák között, a poénok azonban megkoptak kissé. A pályamunkák között nagyobb számban jelentek meg az esélyegyenlőség szociális megközelítései is, de a témaválasztás alapján úgy tűnik: ma Magyarországon a tévé a legfőbb közellenség, amely ellen akár az óriásplakátok fegyverével óvni kell az agyat.