Mátyás
-6 °C
1 °C

Gesztiék plágiumgyanúja a Fidesz ellen

2006.08.31. 16:35
Szomorúnak találja az ARC plakátkiállítás egyik vezetője, hogy a Fidesz saját plakátpályázatához gyakorlatilag lenyúlta az ARC egyik korábbi szlogenjét.


Pesti Est 2006-ban

"Képmutató plakátpályázat" néven hirdetett meg a Fidesz augusztus 22.-én egy Gyurcsány-csomag elleni kép- és plakáttervversenyt, amelynek legjobb alkotásait a Felvonulási téren akarja kiállítani a párt. Öt évvel korábban augusztus 30-án szintén a Felvonulási téren nyílt meg az ARC második óriásplakát-kiállítása, amelynek a "kép.mutatás!" volt a címe.

Sok az egyezés


Pesti Est 2001-ben
Egy plakátkiállítással kapcsolatban ez túl sok egyezés, állította az Indexnek Bakos Gábor, az ARC ügyvezetője. Bakos - aki Geszti Péterrel együtt találta ki a plakátkiállításokat - szomorú tartja, hogy a kreatív pályázatot kiíró szervezők egyáltalán nem tájékozódtak, mielőtt meghirdették volna a versenyt. Az ügyvezető szerint ez éppen nem a kreativitást bizonyítja, hanem a plágiumgyanút, mivel ma Magyarországon egy jelentősebb rendszeres plakátkiállítás van, és annak szlogenjei is közismertek. Bakos különösen azért neheztel a megtévesztésre alkalmas névhasonlóságért, mert az ARC zsűrije mindig kerülte a párt, faj, vallás szerinti elfogultság megjelenítését, a Fidesz pedig éppen a "ellopott" szlogennel domborítja ki a politikai üzenetet. Bakos az ARC nevében leszögezte, hogy semmi köze a pályázathoz.

A Tv2 is panaszkodott

Loppert Dániel, a Fidesz ifjúsági tagozatának elnöke épp a Fidesz - szintén a Gyurcsány-csomag ellen meghirdetett - Jó reggelt, Magyarország! kiáltványára hivatkozva jelentette be a plakátversenyt. Az egy hónapja elindított aláírásgyűjtő akció elnevezése miatt akkor a Tv2 tiltakozott, mert a párt engedély nélkül kezdte használni a csatorna által levédett "Jó reggelt Magyarország!" szókapcsolatot, amely korábban a kereskedelmi tévé reggeli műsorának címe volt. Az Index információ szerint a csatorna vezetése azt is fontolgatta, hogy pert indít védjegybitorlás miatt, de azt végül elvetették attól tartva, hogy félreinterpretálják majd a Fidesszel való pereskedést A Tv2 mindenesetre leszögezte, hogy az aláírásgyűjtő akciójának semmi köze a Tv2 egykori hírműsorához. Orbán Viktor a csatorna bejelentésére reagálva azt nyilatkozta, szerinte ""Nem szándékozunk semmilyen kereskedelmi tevékenységet folytatni, úgyhogy nincs mi ellen tiltakozni. Szabad úgy köszönni, hogy jó reggelt remélem ezentúl is, hiába védi le valaki egyébként az ehhez kapcsolódó címeket" -

Elsimítanák egy meghívással

Az újabb plágiumgyanús ügyben szerettük volna megkérdezni Szijjártó Péter szóvivőt, őt azonban nem sikerült elérnünk. Loppert Dániel viszont azt mondta, hogy sok esetben vádolták már a Fideszt plágiummal, de szerinte ezek mindegyike alaptalan volt. A tagozatvezető viszont elismerve az ARC érdemeit a plakátműfajban, úgy vélte, hogy az ügyet azzal lehetne lezárni, hogy Geszti Pétert meghívják a szeptember közepére tervezett megnyitóra.