Gusztáv
3 °C
7 °C

Fejlesztéseket ígér az arénát építő cég

2002.12.29. 15:22
A sportminiszter szerint az állam jár jól a hétfőn esedékes szerződésmódosítással, melynek lényege, hogy a Budapest Sportarénát építő francia cég nem fizetné ki a másfélmilliárdos kötbért, ehelyett inkább fejleszt.
A másfélmilliárdos kötbérnél sokkal értékesebb, kedvező feltételeket sikerült kicsikarni a Budapest Sportarénát építő, de átadásával az eredetileg tervezetthez képest mintegy két hónapot késő francia cégtől - mondta Jánosi György vasárnap, egy nappal azelőtt, hogy pont kerül az elmúlt hetek egyeztetéseinek végére.

Perkerülő megoldás

A sportminiszter hozzátette, hogy a késedelem miatt a GYISM által jogosnak tartott, a kivitelező által viszont vitatott napi 21 milliós kötbért egyébként is csak hosszas és bizonytalan kimenetelű pereskedés útján lehetett volna érvényesíteni, ezért döntöttek más pénzügyi konstrukció mellett.

- Az eredeti szerződés szerinti 20 naphoz képest 26 nap áll majd évente az állam rendelkezésére, hogy térítésmentesen vegye igénybe a létesítményt, ráadásul a plusz napok minimum 72 milliós költségét is a Bouygues fizeti - folytatta a miniszter. - Emellett 25 millióról 40-re emelkedik az üzemeltető által az államnak fizetendő éves bérleti díj összege, ráadásul számos műszaki többletberuházást vállaltak magukra a franciák a kötbér elengedéséért cserébe. Nem lehet az az érdekünk, mint jelek szerint az ellenzéknek, hogy a csarnok "félkészen" álljon, míg tart a pereskedés, s elmaradjanak a tervezett rendezvények.

"Nem ajándék"

Jánosi György Rogán Antal észrevételére reagált: a Fidesz alelnöke ugyanis tévényilatkozataiban a franciáknak adott karácsonyi ajándéknak nevezte a szerződésmódosítást, amely szerinte milliárdos hátrányt okoz az államnak, s felszólította őt, hogy hívja össze az ügyben az országgyűlés ifjúsági és sportbizottságát.

- A korábbi kormány gyanús döntéseit nem lehet számon kérni rajtunk, hiába próbálja bárki is áthárítani ránk a felelősséget - érvelt Jánosi. - A karácsonyi ajándékot a Fidesz adta a kivitelezőnek azzal, hogy egy 25 milliárdért felépíthető létesítmény az adófizetőknek mindent egybevetve 40 milliárdjába kerül majd. A szerződésmódosítást nyilvánosságra hozzuk, s az ÁSZ készülő jelentésével együtt terjesztjük az ifjúsági és sportbizottság elé. Tudniillik a mi kezdeményezésünkre Medgyessy Péter miniszterelnök tételes vizsgálatra kérte fel a számvevőszéket azzal az eredeti szerződéssel kapcsolatban, amelyet a Fidesz-kormány idején kötöttek a francia céggel.

Január végére készül el

A Budapest Sportaréna eredeti átadási határideje december 15. volt, a módosítás szerint a többfunkciós csarnok február 24-re készül el, környékének rendezésére ezután még három hét áll a kivitelező rendelkezésére. Hogy mikor lesz az avatóünnepség, az még bizonytalan, de a két időpont között várhatóan sor kerül rá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!