Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Fejlesztéseket ígér az arénát építő cég

2002.12.29. 15:22
A sportminiszter szerint az állam jár jól a hétfőn esedékes szerződésmódosítással, melynek lényege, hogy a Budapest Sportarénát építő francia cég nem fizetné ki a másfélmilliárdos kötbért, ehelyett inkább fejleszt.
A másfélmilliárdos kötbérnél sokkal értékesebb, kedvező feltételeket sikerült kicsikarni a Budapest Sportarénát építő, de átadásával az eredetileg tervezetthez képest mintegy két hónapot késő francia cégtől - mondta Jánosi György vasárnap, egy nappal azelőtt, hogy pont kerül az elmúlt hetek egyeztetéseinek végére.

Perkerülő megoldás

A sportminiszter hozzátette, hogy a késedelem miatt a GYISM által jogosnak tartott, a kivitelező által viszont vitatott napi 21 milliós kötbért egyébként is csak hosszas és bizonytalan kimenetelű pereskedés útján lehetett volna érvényesíteni, ezért döntöttek más pénzügyi konstrukció mellett.

- Az eredeti szerződés szerinti 20 naphoz képest 26 nap áll majd évente az állam rendelkezésére, hogy térítésmentesen vegye igénybe a létesítményt, ráadásul a plusz napok minimum 72 milliós költségét is a Bouygues fizeti - folytatta a miniszter. - Emellett 25 millióról 40-re emelkedik az üzemeltető által az államnak fizetendő éves bérleti díj összege, ráadásul számos műszaki többletberuházást vállaltak magukra a franciák a kötbér elengedéséért cserébe. Nem lehet az az érdekünk, mint jelek szerint az ellenzéknek, hogy a csarnok "félkészen" álljon, míg tart a pereskedés, s elmaradjanak a tervezett rendezvények.

"Nem ajándék"

Jánosi György Rogán Antal észrevételére reagált: a Fidesz alelnöke ugyanis tévényilatkozataiban a franciáknak adott karácsonyi ajándéknak nevezte a szerződésmódosítást, amely szerinte milliárdos hátrányt okoz az államnak, s felszólította őt, hogy hívja össze az ügyben az országgyűlés ifjúsági és sportbizottságát.

- A korábbi kormány gyanús döntéseit nem lehet számon kérni rajtunk, hiába próbálja bárki is áthárítani ránk a felelősséget - érvelt Jánosi. - A karácsonyi ajándékot a Fidesz adta a kivitelezőnek azzal, hogy egy 25 milliárdért felépíthető létesítmény az adófizetőknek mindent egybevetve 40 milliárdjába kerül majd. A szerződésmódosítást nyilvánosságra hozzuk, s az ÁSZ készülő jelentésével együtt terjesztjük az ifjúsági és sportbizottság elé. Tudniillik a mi kezdeményezésünkre Medgyessy Péter miniszterelnök tételes vizsgálatra kérte fel a számvevőszéket azzal az eredeti szerződéssel kapcsolatban, amelyet a Fidesz-kormány idején kötöttek a francia céggel.

Január végére készül el

A Budapest Sportaréna eredeti átadási határideje december 15. volt, a módosítás szerint a többfunkciós csarnok február 24-re készül el, környékének rendezésére ezután még három hét áll a kivitelező rendelkezésére. Hogy mikor lesz az avatóünnepség, az még bizonytalan, de a két időpont között várhatóan sor kerül rá.