István, Vajk
19 °C
33 °C

Rogán: mutyizik a kormány

2002.12.30. 14:41
A Budapest Sportaréna felépítéséről hatpárti konszenzus alapján törvény született, amely előírja az országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának folyamatos tájékoztatását a beruházásról, de ez az elmúlt fél évben nem valósult meg - mondta Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján.
A Fidesz alelnöke hétfőn megismételte korábbi véleményét arról, hogy a GYISM elengedte a létesítmény átadásának késése miatt járó, összességében 1.8 milliárd forintos kötbért:

- A francia cég több mint 1 milliárdos karácsonyi ajándékot kapott.

Az ifjúsági és sportbizottság nem tájékoztatott a kötbér elengedésről, s ezzel az ellenzéki politikus szerint megszegte a kormány és a tárca az ide vonatkozó törvényt.

Mutyizik a kormány

Rogán Antal hangsúlyozta, hogy választ vár arra: elképzelhető-e, hogy egy magáncég belemegy számára előnytelen szerződésmódosításba?

- A magyar kormány mutyizni kezdett a francia kivitelezővel - jegyezte meg a Fidesz alelnöke, hozzátéve, hogy a GYISM által a kötbér elengedéséért cserébe előnyként említett 15 milliós éves bérleti díjtöbbletet, vagy a plusz napokkal járó évi 72 milliós költségátvállalást nem lehet mai árakon számolni 20 esztendőre előre.

Érvek a kötbér elengedése mellett

Ezzel szemben Jánosi György Miniszter azt hangoztatta, hogy az 1,4 milliárd forint kötbér helyett a Budapest Sportaréna átadásának késése miatti szerződésmódosítás minimum 2 milliárdos többletet jelent a magyar államnak.

A miniszter és Szilvásy György közigazgatási államtitkár egyrészt újabb érveket sorakoztatott fel a kötbér megfizetése helyett kötött másfajta pénzügyi konstrukció előnyei mellett, másrészt cáfolta mindazokat az észrevételeket, amelyeket Rogán Antal, a Fidesz alelnöke hangoztatott a megállapodással kapcsolatban.

Amennyiben az állam szigorúan ragaszkodott volna a szerződésben foglaltakhoz, a késés esetén fizetendő napi 21 milliós kötbérhez, akkor a nyilvánvalóan hosszadalmas peres eljárás során szembe kellett volna néznie - sok egyéb mellett - a francia kivitelezőnek azzal a védekezésével, hogy igazolhatóan 89 olyan nap volt az építkezés során, amikor 35 km/órásnál erősebb szél fújt, s ez felmentést ad számára a munkavégzés alól.

- Nem beszélve arról a mérhetetlen kárról, amit az építkezés leállása, a tervezett események elmaradása okozott volna - tette hozzá a miniszter.

Kiderült, mintegy 600 millió forintot tesz ki a többféle műszaki többletberuházás, 300 milliót a bérleti díj "megtoldása" évi 15 millióval, s 1.4 milliárdot a plusz hatnapos ingyenes használati lehetőség költségeinek fedezése.

Márciusban nyit az új BS

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható az avatóünnepség, s biztos helyszíne lehet-e az új létesítmény az áprilisi divizíó I-es jégkorong vb-nek, azt válaszolta: - Március elején, de legkésőbb a közepén megnyílik az új BS, a hokisok pedig biztosan ott lépnek majd jégre.