Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Rogán: mutyizik a kormány

2002.12.30. 14:41
A Budapest Sportaréna felépítéséről hatpárti konszenzus alapján törvény született, amely előírja az országgyűlés ifjúsági és sportbizottságának folyamatos tájékoztatását a beruházásról, de ez az elmúlt fél évben nem valósult meg - mondta Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján.
A Fidesz alelnöke hétfőn megismételte korábbi véleményét arról, hogy a GYISM elengedte a létesítmény átadásának késése miatt járó, összességében 1.8 milliárd forintos kötbért:

- A francia cég több mint 1 milliárdos karácsonyi ajándékot kapott.

Az ifjúsági és sportbizottság nem tájékoztatott a kötbér elengedésről, s ezzel az ellenzéki politikus szerint megszegte a kormány és a tárca az ide vonatkozó törvényt.

Mutyizik a kormány

Rogán Antal hangsúlyozta, hogy választ vár arra: elképzelhető-e, hogy egy magáncég belemegy számára előnytelen szerződésmódosításba?

- A magyar kormány mutyizni kezdett a francia kivitelezővel - jegyezte meg a Fidesz alelnöke, hozzátéve, hogy a GYISM által a kötbér elengedéséért cserébe előnyként említett 15 milliós éves bérleti díjtöbbletet, vagy a plusz napokkal járó évi 72 milliós költségátvállalást nem lehet mai árakon számolni 20 esztendőre előre.

Érvek a kötbér elengedése mellett

Ezzel szemben Jánosi György Miniszter azt hangoztatta, hogy az 1,4 milliárd forint kötbér helyett a Budapest Sportaréna átadásának késése miatti szerződésmódosítás minimum 2 milliárdos többletet jelent a magyar államnak.

A miniszter és Szilvásy György közigazgatási államtitkár egyrészt újabb érveket sorakoztatott fel a kötbér megfizetése helyett kötött másfajta pénzügyi konstrukció előnyei mellett, másrészt cáfolta mindazokat az észrevételeket, amelyeket Rogán Antal, a Fidesz alelnöke hangoztatott a megállapodással kapcsolatban.

Amennyiben az állam szigorúan ragaszkodott volna a szerződésben foglaltakhoz, a késés esetén fizetendő napi 21 milliós kötbérhez, akkor a nyilvánvalóan hosszadalmas peres eljárás során szembe kellett volna néznie - sok egyéb mellett - a francia kivitelezőnek azzal a védekezésével, hogy igazolhatóan 89 olyan nap volt az építkezés során, amikor 35 km/órásnál erősebb szél fújt, s ez felmentést ad számára a munkavégzés alól.

- Nem beszélve arról a mérhetetlen kárról, amit az építkezés leállása, a tervezett események elmaradása okozott volna - tette hozzá a miniszter.

Kiderült, mintegy 600 millió forintot tesz ki a többféle műszaki többletberuházás, 300 milliót a bérleti díj "megtoldása" évi 15 millióval, s 1.4 milliárdot a plusz hatnapos ingyenes használati lehetőség költségeinek fedezése.

Márciusban nyit az új BS

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható az avatóünnepség, s biztos helyszíne lehet-e az új létesítmény az áprilisi divizíó I-es jégkorong vb-nek, azt válaszolta: - Március elején, de legkésőbb a közepén megnyílik az új BS, a hokisok pedig biztosan ott lépnek majd jégre.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?