Auguszta
-3 °C
2 °C

A négy parlamenti párt már igent mondott

2003.02.17. 07:57
A hétfő délelőtti négypárti egyeztetésen döntés született arról, hogy Magyarország kifejezetten védelmi célokra igent mond az amerikai út- és légtérhasználati kérelemre. Az egyeztetést követően a döntést a parlament kétharmadának még támogatnia kell. Orbán Viktor ugyanakkor vasárnap még úgy nyilatkozott, hogy nemet kell mondani az ENSZ-felhatalmazás nélküli amerikai kérésre.
A négy parlamenti párt frakcióvezetőinek hétfő délelőtti egyeztetésén - amelyen részt vett Kovács László külügyminiszter, Medgyessy Péter miniszterelnök és Juhász Ferenc honvédelmi miniszter is - konszenzus alakult ki azon amerikai kéréssel kapcsolatban, hogy Magyarország bocsássa a NATO rendelkezésére az ország légi-, közúti- és vasúti szállítási útvonalait Törökország védelmi megerősítése céljából.

Katonai szerelvény várakozik a parlamenti határozatra

A négypárti "igen" után parlamentnek kell majd döntenie az amerikai hadsereg légi-, közúti- és vasúti kérelméről. A parlamenti döntésre azért van szükség, mert "szakértők szerint nem lehet kizárni, hogy a Magyarország területén átszállítandó fegyveres erő egy Irak elleni akcióban is szerephez jut" - mondta el Juhász Ferenc honvédelmi miniszter. A döntés parlamenti megerősítéséhez és az ehhez szükséges házszabálytól való eltéréshez a frakcióknak még meg kell adni a támogatást. Amennyiben a kormányoldal és az ellenzék pártjai támogatásukról biztosítják a kérést, a parlament még hétfőn döntést hozhat az ügyben. Ezt követően már átengedhetik a határon a Szlovákiában várakozó katonai szerelvényt, amely Törökország katonai megsegítésére szállít eszközöket.

Simicskó István a tanácskozást követően elmondta, hogy pártja is támogatta az amerikai kérést, ám a kormány előterjesztésébe a Fidesz javaslatára került be az a tétel, hogy az engedélyt az év végéig terjedő határidőre és a NATO-tagállamok, valamint a szervezetbe meghívott ország egységei számára engedélyezzék. A Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva azt írja, hogy az amerikaiak nem kötötték konkrét időponthoz a légi és földi szállítási útvonalak használatát.

A négypárti egyeztetésen szintén konszenzus alakult ki arról, hogy az Irak elleni esetleges katonai fellépésben való bármiféle közreműködést az ENSZ-határozat megszületése utánra halasztják.

Orbán: Nem kell "nemet" mondani, de "igent" sem

A haderő átvonulásának engedélyezéséhez az Országgyűlés kétharmadának beleegyezése szükséges, ez azonban úgy tűnik, hogy nem lesz meg - értesült a Népszabadság. Legalábbis erre lehet következtetni Orbán Viktor hét végi, Villányban tett kijelentéséből. A napilap szerint a volt kormányfő egy lakossági fórumon közölte: hazánknak csak akkor szabad támogatnia az Egyesült Államok Irak elleni akcióját, ha ehhez az amerikaiak megkapják a felhatalmazást az ENSZ-től. A magyar parlament akkor dönt okosan - mondta Orbán -, ha az ország útjait és a vasútjait egyelőre nem bocsátja az USA fegyveres erőinek rendelkezésére. Az ilyen irányú amerikai kérésre nem kell "nemet" mondani, de "igent" sem, most még csak azt kell közölnünk, hogy várunk a válasszal az ENSZ döntéséig - hangoztatta Orbán.