Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Fegyelmi a Gyurcsány-cég adataiban kutakodó APEH-es ellen

2005.10.13. 17:46
Fegyelmi eljárás indulot az ellen az APEH-dologozó ellen, aki a gyanú szerint jogosullatlanul töltötte le a miniszterelnök egy volt cégének adatait. A szocialisták az ügy kapcsán igazolva látják, hogy árnyékállam működik magyarországon, amelyet a Fidesz hatalomvágya tart össze. A Fidesz az ügy gyors tisztázásában bízik.

Fegyelmi eljárás indult az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatalban (APEH) az ellen az adóhivatali köztisztviselő ellen, akit adótitoknak minősülő adatok szabálytalan letöltésével gyanúsítanak, közölte az adóhatóság csütörtökön. Az APEH szerdán közölte, hogy vizsgálatot rendeltek el, mert felmerült a gyanú, hogy egy korábban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök érdekeltségi körébe tartozó, és azóta már megszűnt cég ügyében jogosulatlan adatkezelés történt a hivatalban.

Részletek később

"A belső vizsgálat megállapításai megerősítették a fegyelmi vétség elkövetésének gyanúját, ezért kellett a fegyelmi eljárás elrendeléséről dönteni" - tudatja az adóhatóság csütörtöki közleménye, amelyet az Országos Sajtószolgálaton keresztül adott ki. A közlemény szerint az adóhivatal a vizsgálatról további érdemi tájékoztatást csak annak befejezését követően ad. A TV2 értesülései szerint az érinettt APEH-es munkatárs egy olyan egykori elnökhelyettes bizalmasa volt, aki még az előző kormány idején töltötte be posztját. A híradás szerint az illető hölgy jelenleg szabadságon van.

Árnyékállam működik Magyarországon - mondta Vadai Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője csütörtöki, fővárosi tájékoztatóján. Ezt az árnyékállamot "a Fidesz mindent elsöprő hatalomvágya tartja össze, és olyan pártkatonák működtetik, akik nem a közt, hanem a Fidesz és szövetségeseinek érdekeit képviselik és szolgálják" - közölte a politikus, hozzátéve, hogy ezt a tanulságot lehet levonni az Apró-Gyurcsány érdekkör gazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság szerdai ülésén elhangzottakból.

Nem élet-halál harc a politika

Vadai Ágnes szerint a kormányfő szavai igazolódtak ezzel, aki korábbi nyilatkozataiban arról beszélt, hogy a Fidesz árnyékállamot épít. Magyarországnak azonban nincs szüksége árnyékállamra - folytatta a vizsgálóbizottság szocialista tagja -, mert abban a politika élet-halál harccá válik, a harcban résztvevők felmentik magukat a demokratikus játékszabályok alól, már nem számít az ország, csak a hatalom, akkor már nem kell bejárni a parlamentbe.

"Ma még csak Gyurcsány Ferenc adóbevallásaiban lehet kutakodni, holnap már mindenkiében, aki nem tetszik a Fidesznek" - mondta, hozzátéve: azt várják Orbán Viktor volt miniszterelnöktől, hogy a parlamentben mondja ki, nem élet-halál harc a politika. Kitért arra a Kövér Lászlónak tulajdonított mondatra, miszerint "egyenként fogunk levadászni benneteket". Úgy vélte, a vadászat államtitkok, adótitkok és személyiségi jogok megsértésével folytatódik, és úgy látszik a legfőbb célpont Gyurcsány Ferenc és kormánya.

A bizottság elvégezte a dolgát

A politikus szerint a Gyurcsány-bizottság lényegében elvégezte a dolgát, és a jelentése nem szólhat másról, mint arról, hogy a Fidesz által terjesztett rágalmak egyike sem igaz. Szavai szerint a Fideszben felnőni látszik egy olyan politikusgeneráció, amely a politikát egynek tekinti a lejáratással és rágalmazással. Vadai Ágnes közölte: a politikusok új generációjának a baloldalon az a feladata, hogy egyértelművé tegyék, nem ez a politika, nem ezek a demokratikus közélet szabályai.

A politikus, aki az Orbán-család meggazdagodását vizsgáló parlamenti bizottság elnöke, azt mondta: Gyurcsány Ferenc teljesítette demokratikus kötelezettségét, megjelent a bizottság előtt. Hozzáfűzte: bízik abban, hogy Orbán Viktor is megjelenik a bizottság előtt.

Bár november 9-ét javasoltuk neki, de október 24-e és november 18-a között "ha kell hajnalban, ha kell hétvégén összehívom a bizottságot, hogy ha ő akkor ér rá" - fogalmazott. "Ez egy bátorságpróba lesz Orbán Viktor számára" - tette hozzá.

A Fidesz feljelent, ha kell

A fideszes Deutsch Tamás ezzel szemben csütörtökön arra kérte Gyurcsány Ferencet, hozza nyilvánosságra az adóbevallásait. "Hogyha nincsen takargatnivalója, hozza nyilvánosságra a kifogástalan jogi körülmények között működő Altus Rt. és más az érdekeltségébe tartozó cégek adóbevallását" - fogalmazott a politikus sajtótájékoztatóján. Deutsch szerint ennek a nyilvánosságra kerülésétől "láthatóan fél" a miniszterelnök. "Nem mondom azt, hogy legyen bátor, legyen becsületes, az nehezebb" - mondta Deutsch Tamás.

A Fidesz a lehető leggyorsabb, leghatározottabb tisztázó eljárás lefolytatására kéri fel a APEH-et és a pénzügyminisztert, azzal a belső vizsgálattal kapcsolatban, amelyről szerdán tájékoztatták a közvéleményt, tette hozzá a fideszes politikus. Deutsch ugyanakkor egy tévéműsorhban furcsának nevezte, hogy épp Gyurcsány bizottsági meghallgatásának kezdete után adta ki az üggyel kapcsolatos közleményét az adóhatóság. Deutsch Tamás szerint a miniszterelnök szerdai bizottsági meghallgatásán kiderült, hogy a kormányfő tulajdonában lévő Altus Rt-nek a Szalay utcai ingatlannal kapcsolatos ügyletei legkevesebb 247 millió 800 ezer forinttal gazdagították Gyurcsány Ferencet és cégét az állam rovására.

A fideszes politikus arra a kérdésre, hogy miért nem tesznek eleget a miniszterelnök felhívásának, és miért nem jelentik fel, ha törvénytelenségeket tapasztalnak, azt mondta: nem híve politikai viták krimininalizálásának, ugyanakkor majd elgondolkodnak a javaslaton.

A Fidesz szerint a semmisnek tartott szerződés körülményei polgári eljárásra adhatnak okot, és a Szalay utcai ingatlanok eladásával kapcsolatban bűncselekmény gyanúja vetődik fel az eddig megismert dokumentumok alapján. "Amint erről ezer százalékosan megbizonyosodtunk, akkor a szükséges jogi lépéseket meg fogjuk tenni" - jegyezte meg Deutsch.