Donát
-4 °C
2 °C

Árpa Attila is ringbe száll az MTV elnöki posztjáért

2004.01.29. 13:27
Az RTL Klub egykori kreatív igazgatója is pályázik a köztévé elnöki posztjára - erősítette meg az MTI-nek Árpa Attila, aki a kereskedelmi tévétől a Való Világ körüli botrányok miatt kényszerült távozni egy éve. Még nem zárult le a jelentkezési határidő, mindesetre eddig hatan vették meg az elnöki pályázatot tartalmazó dokumentációt.
Árpa Attila egy éve kényszerült távozni posztjáról, a kereskedelmi tévében futó valóságshow körüli botrányok miatt.

"Az MTV ne akarjon piacvezető lenni"

"Az MTV-nek nem igényes alternatívának kellene lennie, hanem az egyetlen fix pontnak", mondta elképzeléseiről szólva Árpa, aki követendő példaként a brit BBC-t és a német ARD-t említette. "A Magyar Televízió ne akarjon piacvezető lenni, alternatívát nyújtani a kereskedelmi tévékkel szemben, ne akarjon szórakoztatni, mert ez nem egy közszolgálati csatorna dolga" - tette hozzá.

Elképzelései szerint gyors és hiteles hír, tudományos és kulturális műsoraival az MTV lehetne az a csatorna, ahova "ha a világban valami fontos történik, az ember azonnal odakapcsol". Szavai szerint - noha még nem végzett költségszámításokat - belső átcsoportosításokkal és a jelenlegi infrastruktúra módosításával meg lehetne teremteni a fedezetet elképzelései egy részéhez.

Eddig hat jelentkező

A beadási időszak feléig féltucatnyian vásárolták meg a pályázati csomagot a közszolgálati médium elnöki posztjára kiírt pályázathoz. Az egyik, neve elhallgatását kérő elnökségi tag arra emlékeztetett, hogy ebből az adatból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, hiszen előfordult már olyan is, hogy valaki a beadási időszak utolsó napján fizette ki a csomag 75 ezer forintos díját, s adta be pályázatát. Egy másik elnökségi tag azt közölte, hogy több olyan érdeklődő is van, aki korábban nem pályázott a tisztségre.

Az ötödik elnöki pályázat másfél év alatt

Mendreczky Károly 2002 júliusi lemondása óta immár ötödik alkalommal írt ki pályázatot az MTV elnöki posztjára a grémium: még az év szeptemberében Baló Györgyöt terjesztették a 18 pályázó közül mint elnökjelöltet a társadalmi delegáltakkal kiegészült nagykuratórium elé, ám a jelölt ott nem kapta neg a megválasztásához szükséges kétharmados többséget.

A következő két körben, 2002 decemberében és 2003 márciusában, már jelöltet sem sikerült állítania a grémiumnak a 18, illetve 9 pályázó közül, míg tavaly május 27-én, az addig legnépesebb - húszas - mezőnyből Ragáts Imre megválasztását indítványozták, akit meg is választottak a tisztségre. Ragáts Imre volt a legrövidebb ideig hivatalban a közszolgálati televízió választott vezetői közül. Tavaly december 17-én mondott le, miután egy újságcikk azt közölte róla, hogy "azóta elvált felesége üzlettársának cégétől - állítólag a piaci ár háromszorosáért - vásárolt természetfilm-sorozatot".