Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Árpa nem lehet tévéelnök

2004.02.11. 16:24
Az RTL Klub egykori kreatív igazgatója nem magyar állampolgár, így nem pályázhat tévéelnöknek. Árpa Attila különösnek nevezte, hogy egy hónappal az uniós csatlakozás előtt problémát jelenthet, hogy ő német, s nem magyar állampolgár.
Magyar állampolgárság hiányában végül nem adhatta be a Magyar Televízió (MTV) Rt. elnöki posztjára kiírt pályázatra készített anyagát Árpa Attila; ezt az RTL Klub egykori kreatív igazgatója szerdán, egy nappal a történtek után közölte az MTI-vel.

Kicsit különös indok

Maga az indok, egy hónappal az ország uniós csatlakozása előtt, egy kicsit különös, mondta a német állampolgárságú médiaszemélyiség, hozzátéve, kedden, a határnapon kapta azt a felvilágosítást az MTV Közalapítvány kuratóriumától, hogy csak az összes előírt melléklettel - köztük a magyar személyazonosságot igazoló irat másolatával - benyújtott munkák érvényesek. (A Magyar Televízió Közalapítvány internetes oldalán, a http://www.mtvkozalapitvany.hu címen olvasható pályázati felhívás feltételei között az első helyen szerepel a magyar állampolgárság.)

A BBC lett volna Árpának a minta

Árpa Attila január végén nyilatkozott arról az MTI-nek, hogy indul a pályázaton. "Az MTV-nek nem igényes alternatívának kellene lennie, hanem az egyetlen fix pontnak" - mondta akkor, követendő példaként a brit BBC-t és a német ARD-t említve.

Mendreczky Károly 2002 júliusi lemondása óta immár ötödik alkalommal írt ki pályázatot az MTV elnöki posztjára a grémium. Legutóbb, tavaly május 27-én, az addigi legnépesebb - húszas - mezőnyből Ragáts Imrét választották a tisztségre. A közszolgálati televízió választott vezetői közül ő volt a legrövidebb ideig hivatalban. Tavaly december 17-én mondott le, miután egy újságcikk azt közölte róla, hogy "azóta elvált felesége üzlettársának cégétől - állítólag a piaci ár háromszorosáért - vásárolt természetfilm-sorozatot".

Ragáts Imre a cikk nyilvánosságra kerülését követően - egészségi okokra hivatkozva - január 1-jei hatállyal lemondott posztjáról. Lemondását a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriumi elnöksége egyhangú szavazással elfogadta.

Tizenegy érvényes pályázat

A kuratóriumi elnökség január 12-én tette közzé új felhívását az elnöki posztra. A kedden zárult határidőig tizenketten nyújtottak be pályázatot, amelyek közül egyet - formai okok miatt - érvénytelennek nyilvánítottak. A pályamunkák elbírálásának határideje március 5-e.