Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Kormányváltó felvonulás zsidózással

2006.11.18. 18:12
Gyurcsány, Demszky és Gergényi lemondását követelve több száz tüntető vonult végig szombat délután Budapesten.

A Magyar Tudományos Akadémia épülete előtt szombat este nyolc óra után véget ért az úgynevezett "rendszerváltó felvonulás", az emberek egy része az Aulich utcában zajló demonstrációhoz csatlakozott, míg néhányan a Kossuth térnél lévő kordonok előtt kezdtek csendes tiltakozásba. Rendőri intézkedésekre nem került sor.

Mindenhol voltak

Szombat délelőtt százötven ember indult a fővárosi Vörösmarty térről a Szabadság térre, Gyurcsány Ferenc és kormánya távozását, valamint a Szabadság téri szovjet emlékmű lebontását követelve. A "feltámadás" jelszóval indult menet résztvevői célja a magyar érzelmű emberek összefogása, és hogy új parlamenti választást írjanak ki.

Fél kettőkor a Teve utcai rendőrpalota felé vonuló tömeg és a nyomukban haladó húsz rendőrautó a Westendnél és a Lehel-térnél bénította meg a forgalmat, olvasható a Hírszerző weboldalán. A rendőrpalotánál fél tucat kutyás rendőr, négy teherautónyi egyenruhás és egy vízágyú biztosította a helyszínt.

Hitgyülis zsoldosok

Gonda László, a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője a felvonulás második állomásán elmondta, hogy Budapest rendőrfőkapitányát bíróság elé kell állítani az október 23-án és az azt megelőzően történt rendőri intézkedések miatt. Szerinte Budapest nem a szabadság fővárosa, mert erőszakkal oszlattak fel békés tüntetéseket és azok a demonstrálók, akik a Ferenciek terénél védekezésként blokádokat építettek, helyesen tették ezt.

Ugyanitt elhangzott , hogy a Hit Gyülekezete fegyveres zsoldosokat nevel, akik készen állnak a rendőrökkel együtt verni a tüntetőket. A tömeg a kormány távozását követelte és az "Ébresztő!" "ÁVH", illetve "Le a rendőrállammal!", "Vesszen Görény!" szavakat skandálta. Néhány tüntető provokálta a kutyás rendőröket, rohadt zsidóknak és bérgyilkosoknak nevezve őket.

Délután már a Margit híd Budáról Pestre vezető oldalán okoztak forgalmi dugót a demonstrálók, a híd két oldalát legalább húsz rendőrautó biztosította. Útközben a demonstrálók a Margit híd pesti oldalának egyik felét krepp-papírból a trikolór színeibe csomagolták, hogy ezzel az összetartozást jelképezzék. Fáber Károly, a demonstráció főszervezője azt mondta: a magyar társadalom politikailag és gazdaságilag is megosztott, a Duna jelképezi a kettészakadást, amit egyedül a hidak kötnek össze.

A rendőrség fémkordonokkal vette körbe a Képviselői Irodaházat, mögötte szorosan sorfalat álltak a rendőrök, és a Margit híd pesti pillérénél egy autóbusznyi egyenruhást is készenlétbe helyeztek.

A 300 főnyire növekedett tömeg a Batthyány, majd a Roosevelt térhez vonult, kormányellenes jelszavakat skandálva. A Batthyány téren az egyik felszólaló kötéllel fenyegette meg a miniszterelnököt, az Akadémiánál pedig a Gyurcsány-csomagot bírálták a demonstrálók.