Dániel, Daniella
16 °C
30 °C

Árvízi gyorssegély a rászorulóknak

2006.04.04. 14:03
Kedvezményes hitelt kapnak a gazdák, árvízi gyorssegélyt fizetnek ki az arra rászorulóknak, a pénz nem lehet akadálya a hatékony árvízi védekezésnek. A kormány elfogadta 12 pontos cselekvési programját.

A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el annak érdekében, hogy gyorsan és bürokrácia-mentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat, közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kabinet keddi ülését követő tájékoztatón.

Tízmilliárdos károk

Az árvízi védekezésre fordítható költségvetési előirányzatokat felülről nyitottá tették, ami azt jelenti, anyagi okok nem akadályozhatják a védekezést. Az utolsó becslések szerint országos szinten a gazdasági, mezőgazdasági károk mértéke meghaladja majd a tízmilliárd forintot, és "esetleg nem haladja meg a harmincmilliárdot". Hozzátette: ez akkor tartható, ha jelentős gátszakadás sehol nem lesz.

A cselekvési program alapján a pénzügyminiszter azonnal köteles kielégíteni a vízügyi szakemberek által jelzett, az árvízi védekezéshez szükséges pénzügyi igényeket. A kormány 300 millió forintos árvízi készpénzalapot hozott létre, amelyből gyorssegélyt biztosítanak azoknak az állampolgároknak, akiknek lakhatását, hétköznapi biztonságát teszi lehetetlenné a rendkívüli árvíz. A gyorssegély háromezer és tizenötezer forint közötti egyszeri készpénzes kifizetést jelent, de az nem derül ki, hogy ez személyekre vagy háztartásokra vonatkozik-e.

Kormánysegítség a gazdáknak

Az ár- és belvízzel borított területeken gazdálkodók számára is kifizethetőek lesznek a területalapú támogatások. A gazdákat eddig kellemetlenül érintette, hogy az európai uniós főszabály szerint csak művelt területekre lehet megkapni ezeket a támogatásokat, elöntött területekre nem. "Ehhez jogszabály-változtatás kell, amelynek folyamatát a kormány elindította" - tette hozzá a miniszterelnök.

A kormány 40 milliárd forintos rekonstrukciós hitelprogramot indít az árvízzel érintett gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok és természetes személyek megsegítésére. "A hitel 25 éves lejáratú, kedvezményes kamatú. A hitel három éves türelmi idővel vehető igénybe, a kormány árfolyam-garanciát is biztosít" - mondta a miniszterelnök.

Húsz százalékkal több pénz az önkormányzatoknak

Gyurcsány Ferenc szólt arról, hogy a kormány a vis maior keret terhére a 70 százalékos mértékben nyújtható támogatás mértékét 90 százalékra emeli. Ez a támogatás felhasználható például a Visegrádon az átszivárgás miatt felszakadt helyi út helyreállítására. A közmunka-programban foglalkoztatott 25 ezer emberből 20 ezret ár- és belvízvédelmi feladatokra irányítanak át. A közhasznú munkára fordítható 11 milliárd forintos forrást az érintett önkormányzatok haladéktalanul igénybe vehetik.

Az árvízvédelmi cselekvési program részeként a kormány hatezer katonát, ezer hivatásos önkormányzati tűzoltót, ötezer rendőrt rendel a kárhelyszínekre; szállítási járműveket csoportosítanak át az árvízzel sújtott településekre.

Számítanak az EU szolidaritási alapra is

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter kedden tájékoztatja az Európai Bizottságot a magyarországi árvízhelyzetről és bejelenti igényét a rendelkezésre álló uniós szolidaritási alapból elérhető támogatásra. A nem, vagy nehezen megközelíthető településeken új szavazóköri szavazóhelységeket jelölnek ki az április 9-i parlamenti választásra.

"Azok, akik az árvízzel érintett területeken, lakóhelyüktől távol dolgoznak és emiatt a szavazás napján sem tudnak otthon lenni, pénteken 16 óráig kérhetnek igazolást arra, hogy más helyen szavazhassanak" - közölte a miniszterelnök, aki szerint teljes körűen biztosított az urnák, a kirendelt választott ellenőrök helyszínre szállítása.