Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Árvízi gyorssegély a rászorulóknak

2006.04.04. 14:03
Kedvezményes hitelt kapnak a gazdák, árvízi gyorssegélyt fizetnek ki az arra rászorulóknak, a pénz nem lehet akadálya a hatékony árvízi védekezésnek. A kormány elfogadta 12 pontos cselekvési programját.

A kormány 12 pontos árvízvédelmi cselekvési programot fogadott el annak érdekében, hogy gyorsan és bürokrácia-mentesen lehessen segíteni az árvízi védekezést, illetve később a helyreállítási munkálatokat, közölte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kabinet keddi ülését követő tájékoztatón.

Tízmilliárdos károk

Az árvízi védekezésre fordítható költségvetési előirányzatokat felülről nyitottá tették, ami azt jelenti, anyagi okok nem akadályozhatják a védekezést. Az utolsó becslések szerint országos szinten a gazdasági, mezőgazdasági károk mértéke meghaladja majd a tízmilliárd forintot, és "esetleg nem haladja meg a harmincmilliárdot". Hozzátette: ez akkor tartható, ha jelentős gátszakadás sehol nem lesz.

A cselekvési program alapján a pénzügyminiszter azonnal köteles kielégíteni a vízügyi szakemberek által jelzett, az árvízi védekezéshez szükséges pénzügyi igényeket. A kormány 300 millió forintos árvízi készpénzalapot hozott létre, amelyből gyorssegélyt biztosítanak azoknak az állampolgároknak, akiknek lakhatását, hétköznapi biztonságát teszi lehetetlenné a rendkívüli árvíz. A gyorssegély háromezer és tizenötezer forint közötti egyszeri készpénzes kifizetést jelent, de az nem derül ki, hogy ez személyekre vagy háztartásokra vonatkozik-e.

Kormánysegítség a gazdáknak

Az ár- és belvízzel borított területeken gazdálkodók számára is kifizethetőek lesznek a területalapú támogatások. A gazdákat eddig kellemetlenül érintette, hogy az európai uniós főszabály szerint csak művelt területekre lehet megkapni ezeket a támogatásokat, elöntött területekre nem. "Ehhez jogszabály-változtatás kell, amelynek folyamatát a kormány elindította" - tette hozzá a miniszterelnök.

A kormány 40 milliárd forintos rekonstrukciós hitelprogramot indít az árvízzel érintett gazdálkodó szervezetek, önkormányzatok és természetes személyek megsegítésére. "A hitel 25 éves lejáratú, kedvezményes kamatú. A hitel három éves türelmi idővel vehető igénybe, a kormány árfolyam-garanciát is biztosít" - mondta a miniszterelnök.

Húsz százalékkal több pénz az önkormányzatoknak

Gyurcsány Ferenc szólt arról, hogy a kormány a vis maior keret terhére a 70 százalékos mértékben nyújtható támogatás mértékét 90 százalékra emeli. Ez a támogatás felhasználható például a Visegrádon az átszivárgás miatt felszakadt helyi út helyreállítására. A közmunka-programban foglalkoztatott 25 ezer emberből 20 ezret ár- és belvízvédelmi feladatokra irányítanak át. A közhasznú munkára fordítható 11 milliárd forintos forrást az érintett önkormányzatok haladéktalanul igénybe vehetik.

Az árvízvédelmi cselekvési program részeként a kormány hatezer katonát, ezer hivatásos önkormányzati tűzoltót, ötezer rendőrt rendel a kárhelyszínekre; szállítási járműveket csoportosítanak át az árvízzel sújtott településekre.

Számítanak az EU szolidaritási alapra is

Gyurcsány Ferenc elmondta, hogy az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter kedden tájékoztatja az Európai Bizottságot a magyarországi árvízhelyzetről és bejelenti igényét a rendelkezésre álló uniós szolidaritási alapból elérhető támogatásra. A nem, vagy nehezen megközelíthető településeken új szavazóköri szavazóhelységeket jelölnek ki az április 9-i parlamenti választásra.

"Azok, akik az árvízzel érintett területeken, lakóhelyüktől távol dolgoznak és emiatt a szavazás napján sem tudnak otthon lenni, pénteken 16 óráig kérhetnek igazolást arra, hogy más helyen szavazhassanak" - közölte a miniszterelnök, aki szerint teljes körűen biztosított az urnák, a kirendelt választott ellenőrök helyszínre szállítása.