Óriási nyomás alatt a gátak

2000.04.12. 22:49
Minden idők legnagyobb árvize fenyegeti április 21-e körül Szolnok környékét. Bár a Felső-Tiszán az utóbbi 24 órában némi apadást tapasztaltak, az árhullám az előrejelzések szerint, rekord vízállási szinteket meghaladó mértékben halad az ország déli része felé. A védekezés napi költsége a múlt heti 100 millió forintról szerdára 380 millió forintra növekedett. A gátakat jelenleg 13 ezren védik.
A szolnoki gátak mentén megjelentek a fakadó és szivárgó vizek, de ezeket egyelőre meg tudják fékezni. A vízszint emelkedése lassult, miután megnyitottak több tározót. A tetőzés 1020 centi körül várható, a városi és a tiszaligeti partszakaszokon mindenütt kiépítették az 1040 centis gátmagasságot. A fő feladat a töltések megerősítése, amit folyamatosan végeznek. Szolnoktól északra és délre csaknem egy hete készülnek megfeszített munkával a tiszai árhullám fogadására. Több mint ötezren vannak a gáton: vízügyesek, diákok, civilek, közmunkát vállaló roma brigádok, és újabb négyszáz katona is érkezett. A Tószeg felé vezető, az áradás miatt lezárt közút átmeneti pótlására elkerülő utat építenek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint eddig 259 személyt kellett kitelepíteni, és csaknem 4500 fő van közvetett vagy közvetlen veszélyben. Az árvíz jelenleg 260 települést érint. Továbbra is Tokaj és Szolnok térségében a legkritikusabb a helyzet, jóllehet, Tokajnál a Tisza kedd óta 929 centiméterről 927 centiméterre apadt.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság legfrissebb jelentéséből kiderül: a Felső-Tiszán levonuló árhullám kedd reggel Tiszabercelnél 882 centiméterrel, szerda reggel Tokajnál 928 centiméterrel tetőzött. Tokaj alatt a Tisza teljes magyarországi szakaszán folytatódik az áradás. A Tisza vízállása jelenleg Tiszabercel és Tiszadorogma között haladja meg a valaha mért legmagasabb értéket. A Túr, a Szamos és a Kraszna végig apad. A Lónyay-főcsatornán a vízállás hosszabb ideig stagnált. Kótajnál 899 centiméterrel tetőzött kedden este, szerdán délig azonban 6 centiméter apadást mértek.

A Bodrog felső szakaszán továbbra is nagyon lassú az apadás. Felsőbereckinél a 783 centiméteres vízállással bekövetkezett tetőzés után szerda délig 36 centimétert apadt a folyó. Sárospatakon a keddi tetőzést követően szerdán délig 5 centiméteres apadást regisztráltak.

Az Országos Vízjelző Szolgálat előrejelzése szerint a Tisza a Tokaj és a déli országhatár közötti szakaszán az eddig mért legmagasabb vízállásokat meghaladó vízszintek kialakulása várható a következő hetekben.

"Noha az észak-magyarországi folyók vízszintje meghaladta a valaha mért legnagyobb magasságot, azért nem következett be katasztrófa, mert a kormány időben meghozta a szükséges döntéseket, a gátvédők pedig szervezetten dolgoznak" - összegezte véleményét szerdán Torgyán József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, miután helikopterről megtekintette az északkelet-magyarországi vízgyűjtőmedencét.  • Tippek
  • Hitelkártya