Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Áruló vagy, háromszáz dollárért

2002.07.10. 17:31
Háromszáz dollárért megvásárolható az interneten az a Horthy-korszakból származó militáns plakát, amelynek másolatai a választási kampány finisében jelentek meg Szegeden. A rendőrség akkor uszítónak találta a fakszimilét, és eljárást indított az ismeretlen terjesztő ellen. Az eBay plakátárverésén most megjelent ugyanennek a ritka, rohamsisakos fejet ábrázoló falragasznak egy eredeti példánya.
Az interneten keresnek vevőt többek között annak a 20-as éveket idéző harcias plakátnak az egyik eredeti példányára, amelynek színes, jó minőségű másolata a tavaszi kampány idején Szeged több fogalmas pontján is megjelent.

Áruló vagy!

Kattintson a nagyításhoz
Mint arról az Index beszámolt, közösség elleni izgatás alapos gyanújával rendelt el nyomozást a Csongrád megyei Rendőrkapitányság a választások első fordulója előtti napokban, amikor Szeged utcáin megjelentek az "Áruló vagy! ha nem a keresztény párt jelöltjére szavazol" feliratú, trianoni időket idéző plakát másolatai. A rendőrség szerint ugyanis uszító jellegű volt a Keresztény Nemzeti Egyesülés Pártja rohamsisakos, marcona katonafejet ábrázoló falragasza. Az ismeretlen tettes költségeket nem kímélve, eredeti méretben készített színes másolatokat az eredeti plakátokról.

A Mahír eltűnt kollekciója?

A rohamsisakos fejet ábrázoló plakát "Horthy érából" származó példányát az elmúlt napokban több hasonló jellegű eredeti falragasszal együtt az eBay aukciós portálon árulták. Az eladó 299,99 dollárért, mintegy 75 ezer forintért bocsátotta áruba a kordokumentumot, amely a leírás szerint kitűnő állapotban van. A KNEP fennmaradt plakátjairól egyébként a szakértők úgy tudták, hogy az egykori állami hirdető, a Mahír kollekciójában maradtak fenn. A gyűjteménynek azonban a cég privatizációját követően javarészt nyoma veszett.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!