Géza
-11 °C
-4 °C

A Maros várhatóan kilép a medréből

2005.03.20. 17:23
A Maros várhatóan kilép a medréből Makó térségében. Harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Fekete-Körösön, másodfokú készültség van érvényben a Hernád teljes szakaszán. A Duna is árad és várhatóan a jövőhéten elönti budapesti alsórakpartot is.

A hűvös időnek köszönhetően az ország folyóin lassul az árhullám - közölte a vízügyi főigazgatóság az MTI-vel vasárnap.

Szemét érkezik az árral

Az áradással együtt mind a Tiszán, mind a Szamoson kisebb mennyiségben kommunális hulladék is levonul - közölte a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, Bodnár Gáspár vasárnap az MTI-vel. A gátőrök jelentése szerint a természetes uszadék között műanyag- és üvegpalackok ringatóznak a vízen - mondta a térségi vízügyi igazgató.

Hozzátette: Tiszabecsnél és Csengernél a vízminőséget gyorstesztekkel ellenőrzik. A vízminőség romlása Csengernél eddig nem volt olyan mértékű, hogy a környezetvédelmi felügyelőség készenlétet rendeljen el. A vízügyi szakemberek ismeretei szerint román területen, Szatmárnémetitől több tíz kilométer távolságra egy illegális szemétlerakót mosott ki a megáradt Szamos. A román partnerek nem hivatalos tájékoztatása szerint a szennyezés észlelésekor több teherautó-rakomány hulladékot elszállítottak.

Egy nap alatt kétméteres vízszint emelkedés

A Tisza a kárpátaljai szakaszon már tetőzött, magyar területen még árad a folyó. Vásárosnaménynál a Szamoson érkező árhullám hatásával együtt egy nap alatt két métert emelkedett a vízszint - mondta az igazgató. A folyó kilépett a medréből, helyenként elöntötte a hullámteret. Ezért vasárnap Záhonyig első fokú készültséget rendeltek el. Estére várhatóan Tiszabercelig kell elrendelni a fokozott figyelőszolgálatot jelentő készültséget.

A mellékfolyók közül a Szamos hazai szakaszán még folytatódik az áradás, Csengernél vasárnap reggeltől van első fokú készültség. A Túr Garbolcnál tetőzik, a másodfokú szint közelében. A térség vízügyi igazgatósága összesen 218 kilométer védvonal mellett tart fenn első fokú készültséget - mondta Bodnár Gáspár.

A hűvös időben megállt a hóolvadás a Tisza felső vízgyűjtő területein. Ez az időjárás mindenütt visszafogja az áradást - mondta el a vízügyi főigazgatóság ügyeletese.

A Dunán és mellékfolyóin is emelkedik a vízszint és a jövő hét első felére várható, hogy az árhullám elönti a budapesti alsó rakpartot. Az árvízi védekezés göngyölített költsége január 1-től 125 millió forint - áll a vízügyi főigazgatóság közleményében.

A Fekete-Körös 36 kilométeres partszakaszán szombat este rendelték el a harmadfokú készültséget, de a helyzet nem aggasztó. Ezen a szakaszon a vízszint még mindig 3 méterrel elmarad az eddig mért legmagasabbtól - mondta az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főigazgatóság ügyeletese, Bognár Zoltán.

Bognár hozzátette: a Körösök még mindig áradnak, de az áradás intenzitása csökken, előrejelzések szerint a tetőzés hétfőn várható. Elmondta, hogy a Körösök romániai szakaszán már tetőzik az ár.

Veszélyben a hétvégi házak

A Maros várhatóan kilép a medréből, figyelmeztették a makói térségben élőket - közölte a katasztrófavédelem. A makói polgármester kérésére az igazgatóság munkatársai Makó, Apátfalva, Kiszombor és Ferencszállás érintett helyein hangosbeszélőn tájékoztatták a lakosságot, hogy az elkövetkező két napban a Maros várhatóan kilép a medréből - mondta el Horváth Tibor, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.

Felhívták a folyó árterében lévő ingatlanok - elsősorban hétvégi házak - tulajdonosainak figyelmét, hogy ingóságaikat helyezzék biztonságba, illetve gondoskodjanak értékeik mentéséről - tette hozzá. Az ügyeletes hangsúlyozta, hogy pánikra nincs ok, mivel a Maros egyetlen települést sem fenyeget elöntéssel.

Hernád: másodfokú készültség

Vasárnap délelőtt másodfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el vasárnap a Hernád teljes szakaszán az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság. A Hernád hidasnémeti vízmércéjénél 270 centiméteres, áradó vízállást mértek, ezért rendelték el a másodfokú készültséget, míg a Bodrogközben a Tisza szintén árad, 604 centiméter a víz állása, itt első fokú a készültség - mondta Csont Csaba, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság szóvivője.

Árad a Takta is, itt szintén első fokú a készültség - tette hozzá. Csont Csaba közölte: árvízvédelmi készültséget a három folyón összesen 184 kilométer hosszan tartanak fenn.

Lezárják a rakpartot hétfőn Szegeden

Hétfőn este lezárják a rakpartot Szegeden - közölte a területi vízügyi igazgatóság vasárnap az MTI-vel.

A Tisza vízszintje folyamatosan, napi 50-60 centiméterrel emelkedik - mondta el Tripolszky Imre, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság központi védelemvezető-helyettese. Hozzátette: a rendőrség már elhelyezte a megállni tilos táblát a rakparton.

A belvíz miatt használhatatlan a vasútvonal

A belvíz miatt használhatatlanná vált a vasúti pályaszakasz a népkerti állomás és Hódmezővásárhely központi pályaudvara között; a víz alámosta a töltést - közölte az egyik kereskedelmi televízió vasárnap este.

Az RTL Klub híradójának beszámolója szerint mintegy két kilométer hosszú szakaszon a hét végén leállították a forgalmat, vonatpótló autóbusz szállítja az utasokat.

A MÁV neve elhallgatását kérő ügyeletes szakembere az MTI-nek elmondta: a közelben a 47-es út munkálatait végzik, az építők egy ott található alagútból kiszivattyúzták a vizet, feltehetően ez okozta a töltés megcsúszását.

A pályaszakaszt a tervek szerint március 25-ig, de legkésőbb húsvétig rendbe hozzák - közölte az ügyeletes.