Szilvia
5 °C
16 °C

Jeges árvíz fenyeget

2002.01.15. 07:50
Már tavaly felhasználták a gátrendszer megerősítésére az idei évre szóló állami támogatás nagy részét, holott még körülbelül ötszáz kilométernyi hosszúságban sürgősen hatásosabbá kellene tenni a védekezést - derül ki a Népszabadság összeállításából. A tavalyi enyhe tél után most a jeges árvíz kialakulása jelenti a legnagyobb kockázatot.
A Felső-Tisza mentén a tavaly tavaszi árvíz óta 45 kilométer hosszúságban erősítették meg a gátakat. A munkálatok 5,6 milliárd forintos költségét azonban csak úgy sikerült előteremteni, hogy a 2001-2002-re ígért 3-3 milliárdos állami támogatásból tavaly az idei hányad nagy részét is felhasználták - írja keddi számában a Népszabadság. Az országban egyébként mintegy 1300 kilométernyi hosszúságban kellene hatásosabbá tenni a védekezést - ebből 500 kilométeren sürgős a teendő. A fejlesztések éves költségigényét szakértők 18-20 milliárd forintra becsülik.

'Jobban állunk, mint tavaly'

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint a Tisza felső szakaszán a legfontosabb gáterősítési beruházásokat elvégezték, az árvízbiztonság - állítják a szakemberek - az idén nagyobb, mint tavaly ilyenkor.

A Felső-Tisza vidékén, Vásárosnaményig további gátmagasításra és erősítésekre van szükség. Az Új Vásárhelyi Terv elnevezésű program tervezett költségvetése százmilliárd forint. A javaslat azonban legkorábban tavasszal kerülhet a kormány elé.

Aggasztó előrejelzések

A tavalyi enyhe tél után most a jeges árvíz kialakulása jelenti a legnagyobb kockázatot. Az OVF munkatársa a napilapnak úgy nyilatkozott: a jeges árvíz kialakulásának jelenleg kisebb, mint egy hete, egy erős lehűlés, illetve hirtelen olvadás azonban növelheti a kockázatot. Az előrejelzések szerint január végén, illetve februárban az átlagosnál valamivel enyhébb és csapadékosabb időjárás várható. Kockázatnövelő tényező, hogy a Tisza vízgyűjtőjén felhalmozódott hó víztartalma mintegy 4,1 köbkilométer, ami magasabb az ilyenkor szokásosnál.

Kiépítetlen töltések

A Felső-Tisza vidékén tavaly csaknem negyven kilométeren erősítették a gátat, a folyó egyes szakaszain azonban még mindig kiépítetlenek a töltések. A Beregben a Tisza jobb partján még nem erősítették meg a gátakat Gulács és az országhatár között, illetve a bal parton, a Vásárosnamény alatti térségben, a Szamos torkolatánál.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?