Jeges árvíz fenyeget

2002.01.15. 07:50
Már tavaly felhasználták a gátrendszer megerősítésére az idei évre szóló állami támogatás nagy részét, holott még körülbelül ötszáz kilométernyi hosszúságban sürgősen hatásosabbá kellene tenni a védekezést - derül ki a Népszabadság összeállításából. A tavalyi enyhe tél után most a jeges árvíz kialakulása jelenti a legnagyobb kockázatot.
A Felső-Tisza mentén a tavaly tavaszi árvíz óta 45 kilométer hosszúságban erősítették meg a gátakat. A munkálatok 5,6 milliárd forintos költségét azonban csak úgy sikerült előteremteni, hogy a 2001-2002-re ígért 3-3 milliárdos állami támogatásból tavaly az idei hányad nagy részét is felhasználták - írja keddi számában a Népszabadság. Az országban egyébként mintegy 1300 kilométernyi hosszúságban kellene hatásosabbá tenni a védekezést - ebből 500 kilométeren sürgős a teendő. A fejlesztések éves költségigényét szakértők 18-20 milliárd forintra becsülik.

'Jobban állunk, mint tavaly'

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) tájékoztatása szerint a Tisza felső szakaszán a legfontosabb gáterősítési beruházásokat elvégezték, az árvízbiztonság - állítják a szakemberek - az idén nagyobb, mint tavaly ilyenkor.

A Felső-Tisza vidékén, Vásárosnaményig további gátmagasításra és erősítésekre van szükség. Az Új Vásárhelyi Terv elnevezésű program tervezett költségvetése százmilliárd forint. A javaslat azonban legkorábban tavasszal kerülhet a kormány elé.

Aggasztó előrejelzések

A tavalyi enyhe tél után most a jeges árvíz kialakulása jelenti a legnagyobb kockázatot. Az OVF munkatársa a napilapnak úgy nyilatkozott: a jeges árvíz kialakulásának jelenleg kisebb, mint egy hete, egy erős lehűlés, illetve hirtelen olvadás azonban növelheti a kockázatot. Az előrejelzések szerint január végén, illetve februárban az átlagosnál valamivel enyhébb és csapadékosabb időjárás várható. Kockázatnövelő tényező, hogy a Tisza vízgyűjtőjén felhalmozódott hó víztartalma mintegy 4,1 köbkilométer, ami magasabb az ilyenkor szokásosnál.

Kiépítetlen töltések

A Felső-Tisza vidékén tavaly csaknem negyven kilométeren erősítették a gátat, a folyó egyes szakaszain azonban még mindig kiépítetlenek a töltések. A Beregben a Tisza jobb partján még nem erősítették meg a gátakat Gulács és az országhatár között, illetve a bal parton, a Vásárosnamény alatti térségben, a Szamos torkolatánál.