A Tisza csak lassan apad

2000.04.22. 21:16
A Tisza Kiskörétől Mindszentig hosszan elnyúló tetőzés után lassan apad, de még mindig magasabb az eddig észlelt legnagyobb vízállásnál - jelentette az MTI. Szegednél a tetőzés vasárnap 930 centiméter körüli értékkel várható.
Tokajnál a Tisza az április 12-iki tetőzés óta 168 centimétert, Szolnoknál az április 20-ai tetőzés óta 11 centimétert apadt.

A nyárias 23-27 Celsius fok körüli felmelegedés hatására növekszik a hóolvadás a Keleti-Kárpátokban, amely azonban csak az apadás ütemét csökkenti a Felső-Tiszán és a Körösökön. Szegednél a tetőzés vasárnap 930 centiméter körüli értékkel várható.

A szükséges helyeken folytatják a töltések megerősítését. Szolnokon a munkák súlypontja a kertvárosi részre esik, ahol a régi 4-es úton péntek éjszaka 100-150 méter hosszú szakaszon a víz alámosta a töltést.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében az árvízzel veszélyeztetett települések száma 33, ahonnan a kitelepítések - ha szórványosan is - folyamatosan zajlanak, a kitelepültek száma megközelíti a kétezret.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a veszélyeztetett települések száma 48 - 285 épület van veszélyben - a kitelepítettek száma eléri a 240 főt. Elhelyezésük és ellátásuk biztosított. A korábban elrendelt útlezárásokat Borsodban megszüntették.

A fertőtlenítési feladatokra való felkészülés az ÁNTSZ-szel együttműködve megtörtént, ez idáig mintegy 300 vízmintát vettek. Emellett 18 településen 403 árnyékszéket, 465 szennyvízgyűjtőt, mintegy egymillió négyzetméter felölelő trágyadombot fertőtlenítettek az önkormányzati tűzoltóságok részvételével és a polgári védelem szakmai irányításával. A fertőtlenítések eredményeként mind a nyolc korábban kitelepített településen a visszaköltözés megkezdődhet.

Továbbra is rendkívüli védelmi fokozat van érvényben a Tisza 1612 kilométer hosszú védvonalán Vásárosnamény és Csongrád között, a Szamoson, a Krasznán, a Lónyay-főcsatornán, a Zagyva és a Sajó torkolati szakaszán, a Bodrog, a Hortobágy-Berettyó védvonalain, valamint a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön.

Összesen 2093 kilométer hosszú kelet-magyarországi folyószakaszon zajlik árvízvédekezés, a gátakon mintegy 20 ezer fő dolgozik, a munkálatok napi költségei elérik a 490 millió forintot, ami 50 millió forinttal kevesebb, mint két nappal korábban. Külföldről Belgiumból, Csehországból és Ausztriából homokzsákok, Ukrajnából munkagépek és munkások érkezetek, Lengyelország pedig a védekezésben használható eszközöket ajánlott fel.



  • Tippek
  • Babaváró hitel