Lassan apad a Tisza Szegednél

2000.04.23. 19:55
Vasárnap 929 centiméteren megállt a folyó vízszintje a csongrádi megyeszékhelynél, amely késő délutánig egy centiméterrel csökkent. A Tisza védvonalain ettől függetlenül mindenütt fönntartják a rendkívüli készültséget.
Az Alsó-Tisza vasárnap Szegednél tetőzött, itt a 16 órakor leolvasott vízállás 32 centiméterrel marad el az legmagasabb értéktől. Feljebb nagyon lassú az apadás, a tetőzés óta Csongrádnál 6 centimétert, Mindszentnél 4 centimétert csökkent a vízszint.

Az apadás az Alsó-Tiszán továbbra is nagyon lassú lesz, a következő három nap alatt mindössze 10-15 centiméter, feljebb a Körös-torkolat környékén 15-20 centiméter körüli. Amennyiben az időjárás nem fordul csapadékosra, Szegednél leghamarabb egy hét múlva, Mindszentnél 12-14 nap múlva lehet harmadfokú készültségi szintre módosítani a védekezést.

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság területén a Hármas-Körös és a Tisza védszakaszain mindenütt rendkívüli készültség van, ami a Maros alsó szakaszára is kiterjed. A védekezésben jelenleg 1.936 fő vesz részt, a munkákat szombaton 223 közúti, 33 vízi jármű és 93 munkagép segítette. A védekezés szombati becsült költsége 30,8 millió forint.

A vízügyi helyettes államtitkár azt mondta, hogy a védekézsben nehéz lesz a következő hét is, mert a Tisza vízgyűjtő területein olvad a hó és emiatt a vártnál lassabban, egy-két óránként csak egy-egy centimétert apad a folyó Mindszent felett. Hajós Béla arról is beszámolt, hogy a védekezés költsége az elmúlt napok folyamatos csökkenése után vasárnap 500 millió forintra emelkedett. Még 33 települést veszélyeztet közvetlenül az árvíz, ezek közül tizenhatban rendeltek el kitelepítést, ám mindössze 236-an hagyták el otthonaikat és többen vannak, akik már visszatértek.

Szolnokon az árvízvédelmi csapatok egy része már azon dolgozik, hogy elvezesse a vizet a folyó menti nagyobb utakról, mert mielőbb meg akarják nyitni azokat a forgalom előtt. Az apadás ellenére Szolnok megye több térségében szivárgást, rézsü-repedést észleltek a gátaknál, de ez sehol sem okozott nagyobb gondot.

A Hármas-Körös torkolati szakaszának vízszintje a Tisza apadási ütemének megfelelően csökken, ez a tendencia a továbbiakban is megmarad. Szarvasnál három-négy nap múlva a harmadfokú készültségi szint alá csökkenhet a vízállás.

A Maros román területen lassan apad. Az apadás vasárnap reggel Makónál is megindult, de a következő egy-két napon csak nagyon lassú lesz. Az első fokú készültségi szint alatti vízállás hétfőtől várható.  • Tippek
  • Babaváró hitel