Judit
3 °C
7 °C

Tovább apad a Tisza

2000.04.24. 18:45
Összesen 2.093 kilométer hosszú kelet-magyarországi folyószakaszon folyik árvízvédekezés, a gátakon mintegy 18.000 fő dolgozik, a munkálatok napi költségei elérik az 500 millió forintot - áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatójában.

A Tisza teljes magyarországi szakasza apad. Kiskörétől Mindszentig még mindig magasabb a vízállás az eddig észlelt legnagyobb értékeknél. A tetőzés óta a Bodrog Sárospataknál 168 centimétert, a Tisza Tokajnál 188 centimétert, Kiskörénél 65 centimétert, Szolnoknál 27, Csongrádnál 10, míg Szegednél 4 centimétert apadt.

Szegeden a helyzet

Szegeden korántsem olyan drámai a helyzet, mint például Szolnokon, így a helybéliek nem dolgozni mennek ki a védfalhoz, hanem bámészkodni. A jobb helyekre, ahonnan a félelmetesre duzzadt folyót jobban látni egy kicsit várni kell. A hatalmas tömegű víz nagyon friss levegőt áraszt, így a Tisza-partot most az öngyilkosokon és a bámészkodni vágyókon kívül légúti betegségben szenvedőknek is ajánljuk.

A Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön, valamint a Kettős- és Hármas-Körösön is folytatódott a lassú apadás.

Továbbra is rendkívüli védelmi fokozat van érvényben a Tisza 1.612 kilométer hosszú védvonalán, Vásárosnamény és a déli országhatár között, a Szamoson, a Krasznán, a Lónyay-csatornán, a Zagyva és a Sajó torkolati szakaszán, a Bodrog, a Hortobágy-Berettyó védvonalain, valamint a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön.

Harmadfokú a készültség a Takta mentén, a Tarna torkolati szakaszán, a Zagyva alsó szakaszán és a Hármas-Körös középső szakaszán, összesen 258 kilométeren. Másodfokú készültséget tartanak a Sebes-Körösön, összesen 46 kilométer hosszon. Elsőfokú a készültség a Zagyva és a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Sebes-Körös és a Berettyó alsó szakaszán, valamint a Maroson 177 kilométer hosszban.

Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság területén már csak a Taktaközben, valamint a Laskó-, Rima- és Csincse-patak mentén folynak mentett oldali erősítések. A Bodrog mentén, valamint a felsőbb tiszai védvonalakon a lehetőségeknek megfelelően megkezdték a védművek visszabontását, a töltéskoronák rendezését.

A Tisza középső- és alsó szakaszának védtöltésein változatlanul szaporodnak az árvízi jelenségek. Szolnok belterületén a hajóállomás és a dohányfermentáló között az ideiglenes védmű megtámasztása vált szükségessé, folytatják az ellennyomó medence kiépítését, amelyhez kavicshát-töltés is készül.

Csongrád város belterületének védelme érdekében folytatták az árvízvédelmi töltés védősávjába eső épületek bontását, a szorítógát építését, és a szivárgók kiépítésének előkészítését.

A belvízzel borított területek nagysága a kedvezően alakuló hidrometeorológiai körülményeknek és a védekezési beavatkozásoknak köszönhetően napi több ezer hektárral csökken, jelenleg mintegy 200.000 hektárt tesz ki. A Dunántúlon szinte teljesen megszűnt a belvíz, és a Tisza völgyében is sokat javult a helyzet. Az elmúlt 24 órában 180 szivattyútelepet és 40 szállítható szivattyút üzemeltettek, másodpercenként 250 köbméteres összkapacitással. A napi átemelt vízmennyiség elérte a 10 millió köbmétert. A vízügyi igazgatóságok mintegy 900 főt foglalkoztattak a védekezésben. Jelenleg mintegy 20 víztársulat és 160 helyi önkormányzat folytat belvíz elleni védekezést.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?