Tovább apad a Tisza

2000.04.24. 18:45
Összesen 2.093 kilométer hosszú kelet-magyarországi folyószakaszon folyik árvízvédekezés, a gátakon mintegy 18.000 fő dolgozik, a munkálatok napi költségei elérik az 500 millió forintot - áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság tájékoztatójában.

A Tisza teljes magyarországi szakasza apad. Kiskörétől Mindszentig még mindig magasabb a vízállás az eddig észlelt legnagyobb értékeknél. A tetőzés óta a Bodrog Sárospataknál 168 centimétert, a Tisza Tokajnál 188 centimétert, Kiskörénél 65 centimétert, Szolnoknál 27, Csongrádnál 10, míg Szegednél 4 centimétert apadt.

Szegeden a helyzet

Szegeden korántsem olyan drámai a helyzet, mint például Szolnokon, így a helybéliek nem dolgozni mennek ki a védfalhoz, hanem bámészkodni. A jobb helyekre, ahonnan a félelmetesre duzzadt folyót jobban látni egy kicsit várni kell. A hatalmas tömegű víz nagyon friss levegőt áraszt, így a Tisza-partot most az öngyilkosokon és a bámészkodni vágyókon kívül légúti betegségben szenvedőknek is ajánljuk.

A Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Fekete- és Fehér-Körösön, valamint a Kettős- és Hármas-Körösön is folytatódott a lassú apadás.

Továbbra is rendkívüli védelmi fokozat van érvényben a Tisza 1.612 kilométer hosszú védvonalán, Vásárosnamény és a déli országhatár között, a Szamoson, a Krasznán, a Lónyay-csatornán, a Zagyva és a Sajó torkolati szakaszán, a Bodrog, a Hortobágy-Berettyó védvonalain, valamint a Fekete-, Fehér- és Kettős-Körösön.

Harmadfokú a készültség a Takta mentén, a Tarna torkolati szakaszán, a Zagyva alsó szakaszán és a Hármas-Körös középső szakaszán, összesen 258 kilométeren. Másodfokú készültséget tartanak a Sebes-Körösön, összesen 46 kilométer hosszon. Elsőfokú a készültség a Zagyva és a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Sebes-Körös és a Berettyó alsó szakaszán, valamint a Maroson 177 kilométer hosszban.

Az Észak-Magyarországi Vízügyi Igazgatóság területén már csak a Taktaközben, valamint a Laskó-, Rima- és Csincse-patak mentén folynak mentett oldali erősítések. A Bodrog mentén, valamint a felsőbb tiszai védvonalakon a lehetőségeknek megfelelően megkezdték a védművek visszabontását, a töltéskoronák rendezését.

A Tisza középső- és alsó szakaszának védtöltésein változatlanul szaporodnak az árvízi jelenségek. Szolnok belterületén a hajóállomás és a dohányfermentáló között az ideiglenes védmű megtámasztása vált szükségessé, folytatják az ellennyomó medence kiépítését, amelyhez kavicshát-töltés is készül.

Csongrád város belterületének védelme érdekében folytatták az árvízvédelmi töltés védősávjába eső épületek bontását, a szorítógát építését, és a szivárgók kiépítésének előkészítését.

A belvízzel borított területek nagysága a kedvezően alakuló hidrometeorológiai körülményeknek és a védekezési beavatkozásoknak köszönhetően napi több ezer hektárral csökken, jelenleg mintegy 200.000 hektárt tesz ki. A Dunántúlon szinte teljesen megszűnt a belvíz, és a Tisza völgyében is sokat javult a helyzet. Az elmúlt 24 órában 180 szivattyútelepet és 40 szállítható szivattyút üzemeltettek, másodpercenként 250 köbméteres összkapacitással. A napi átemelt vízmennyiség elérte a 10 millió köbmétert. A vízügyi igazgatóságok mintegy 900 főt foglalkoztattak a védekezésben. Jelenleg mintegy 20 víztársulat és 160 helyi önkormányzat folytat belvíz elleni védekezést.  • Hírek
  • Hitelkártya