Emil, Csanád
17 °C
30 °C

Kezdődhet a helyreállítás

2006.04.30. 14:11
Dócnál sikerült megállítani a töltés mozgását, de a Tisza alsó szakaszán még mindig komoly erőkkel kell védekezni az ár elllen. A középső szakaszon néhány napon belül elkezdődik a helyreállítás.

A Tisza középső szakaszán továbbra is lassan, naponta 8-10 centimétert apad, jelenlegi 975 centiméteres vízállása még mindig felette van az 1999-ben mért második legmagasabb értéknek, de már a helyreállításra is gondolni lehet, közölték a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság illetékesei. A folyó Kisköre és Szolnok közötti szakaszán a jövő héten megkezdhetik a nyúlgátak elbontását és a védekezéshez felhasznált anyagok visszaszállítását. Varga László védelemvezető elmondta, hogy Szolnokon kedden kezdődik a Tisza-parti sétány mellvéd visszabontása, és felszedik a 442-es főút martfűi szakaszán a lezárt félútpályán lévő homokzsákokat is, hogy mindkét sávot mihamarabb használhassák a közlekedők.

A Tisza és a Hármas-Körös mentén az elmúlt időszakban bekövetkezett kilenc rézsűcsúszásnál nincs változás, állapotukat, esetleges mozgásukat folyamatosan mérésekkel ellenőrzik. Varga László a Köröszugban kiépített, és vízbetörés esetén Szelevénynek, Csépának és Tiszasasnak védelmet nyújtó lokalizációs töltések kapcsán elmondta, hogy az öt helyen kialakított védműveket a tervek szerint véglegesítik, hogy hasonló veszélyhelyzet esetén ne kelljen még egyszer 95 ezer köbméter földet a területre szállítani. Szelevényben a teljes, illetve Csépán és Tiszasason a részleges kitelepítés egyelőre érvényben van, ennek feloldására csak a területi vízügyi igazgató javaslatára, a veszélyhelyzet elmúltával kerülhet sor.

Még mindig magas

Folytatódik az apadás az Alsó-Tiszán is, de a vasárnap délelőtt Szegednél mért 966 centiméteres vízszint még mindig meghaladja az 1970-es árvíz tetőzésének szintjét. Az árhullám április 22-i tetőzése óta a Tisza szintje Csongrádon 52, Mindszenten 46, Szegeden 43 centimétert csökkent, a Hármas-Körös Kunszentmártonnál 58 centimétert apadt, mondta Dobi László, az Alsó-Tisza Vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője.

Az igazgatóság területén a védekezés továbbra is rendkívüli fokozatban folytatódik. Az elmúlt 24 óra munkálatai közül Dobi László a Dóc község határában történt rézsűcsúszást emelte ki, ahol 70 ezer homokzsák felhasználásával, jelentős honvédségi és más külső erők bevonásával sikerült megállítani a töltés mozgását. A bordás megtámasztások építését, illetve magasítását az erősen átnedvesedett töltésszakaszokon folytatják a vízügyi szakemberek. A hosszirányú repedéseket, amelyek összesen mintegy 1300 méteren jelentek meg, változatlanul fokozottan ellenőrzik.

Kérdésre válaszolva elmondta, hogy a védekezés a Közép-Tisza mentén eddig meghaladja az ötmilliárd forintot. Összehasonlításul megjegyezte: 2000-ben 10 milliárd forint volt a védekezés összköltsége, a helyreállítás pedig 3,5 milliárd forintba került.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft