Homokzsákhiány

2000.04.18. 15:10
Hétfőn hét megye 232 településén 23 480 ember védekezett a magyarországi védvonalakon. Ennek napi költsége meghaladta a 600 millió forintot. Ez az összeg ugyanúgy rekordnak számít, mint a szakemberek számításai szerint ötszáz évenként egyszer előforduló vízmagasság. A folyókon összesen 2090 km-en védekeznek. A veszélyeztetett épületek száma 5034, a kitelepítetteké 1567.
Kedd reggel dr. Pintér Sándor belügyminiszter vezetésével összeült a Kormányzati Koordinációs Bizottság (KKB), hogy tájékozódjon a Tisza vidékén kialakult árvízi helyzetről, és meghatározza a legfontosabb elkövetkező lépéseket. A készleten lévő több, mint 8,1 millió homokzsákból a védekezésben már több, mint 7 milliót felhasználtak a vízügyes szakemberek és a munkájukat segítők. A belügyminiszter elrendelte, hogy estére újabb 2 millió homokzsák beszerzéséről gondoskodjon a Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, és ezek két-három napon belül érkezzenek meg a Hajós Béla vízügyi helyettes államtitkár által javasolt homokzsákok elosztásának központjába, Szolnokra.

A Büntetésvégrehajtás országos parancsnoka mintegy ezer, kisebb súlyú bűncselekmények miatt elítélt ember munkáját ajánlotta fel a védekezéshez. Ők a Tisza felső szakaszán - ahol már nincs árvízveszély - segítenek a töltéseket magasító homokzsákokból álló nyúlgát lebontásában, és a kiürített zsákok Tisza déli részére való eljuttatásában.

Délig mintegy egymillió-nyolcszázezer homokzsák pótlására érkezett ígéret, ezek egy részét külföldről kapják a védekezők, kétszázezer darabot pedig a Tiszai Vegyi Kombinát ajánlott fel ajándékképpen.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság jelentése szerint kedden délben, 12.00 órakor a Védelmi Bizottság elrendelte három falu teljes és kötelező kitelepítését. Tiszavárkony, Tiszajenő és Vezseny 4200 lakosa Pest megyében kap átmeneti elhelyezést. Az első autóbuszok már elindultak Ceglédre és Nagykőrösre.

Az Árvízvédelmi Ügyelet jelentése szerint a Tiszán a kiskörei vízállás közel 24 órán keresztül azonos volt, majd újra emelkedett 2 centimétert és 1030 cm-rel tetőzött. Tegnap délelőtt az eddigi legnagyobb vízállás (LNV) 978 cm felé emelkedett 52 cm-rel. Hétfőn Tiszaroffnál is tetőzött 1088 cm-rel a vízszint, itt a (LNV) 1032 cm volt. Kedd reggelre itt egy centimétert apadt. Szolnokon a vízállás április 10. óta meghaladja az eddigi maximumot.

Az Országos Vízjelző Szolgálat a szolnoki tetőzést mára jelzi 1040 cm körüli vízállással. A Tiszán kedd reggel a vízállások Tiszadorogmától egészen Mindszentig meghaladják az eddigi LNV-t. A Tisza védtöltésein tovább szaporodnak az árvízi jelenségek. A rendkívüli terhelés miatt rohamosan nő az átázások, buzgárok, szivárgások száma. A Szolnok megyei töltések mentén 290 km hosszon van fakadóvíz, 90 km-en szivárgóvíz, 542 csurgást és 49 buzgárt jegyeztek fel. A legveszélyesebb mentett oldali rézsűcsúszások Kisköre alatt és Tiszasülynél alakultak ki. A védekezést nehezítette, hogy csak helikopterrel lehetett odaszállítani a szükséges anyagot. A közvetlen veszély elhárítása megtörtént, de folyamatosan kell erősíteni a megtámasztó műveket. Ugyancsak megcsúszott a védtöltés rézsűje Nagykörűnél. A szükséges beavatkozást korábban odaszállított anyaggal végezték el. Az elmúlt napon kritikus helyzet alakult ki Tiszaug térségében, ahol a magasparti szakaszon az a veszély fenyegetett, hogy a Tisza vize átbukik a gáton. Itt további 500 katonát és technik  • Hírek
  • Megtakarítás