Orbán Viktor az árvíz-helyszíneken

2000.04.19. 18:01
Orbán Viktor minden belföldi programját lemondta, és személyesen látogatta meg az árvíz sújtotta vidékeket. Szolnokon a védekezésre elkülönített összegekről beszélt, és méltatta a védekezők munkáját. Csongrád megyében húsvétkor fog tetőzni az árhullám, a Tozsa egész fővédvonalán rendkívüli védekezési készültséget rendeltek el.

A miniszterelnök minden belföldi programját lemondta, hogy az árvíz sújtotta térségbe utazzon, és a helyszínen azonnal meghozhassa a szükséges döntéseket.

A kormányfő a Magyar Rádiónak adott interjújában elismerte, hogy minden intézmény nehéz helyzetbe került azzal, hogy a kormány kiadási előirányzatuk 2,1 százalékát átcsoportosította az árvíz elleni védekezés és kártérítés céljaira.

A Szolnokra látogató miniszterelnök elmondása szerint mindenhol megfeszített erővel folyik a védekezés, a munka a tavalyihoz hasonlóan szervezett. A kormányfő közölte, hogy húsvét hétfőig vagy keddig a Közép- és az Alsó-Tisza vidékén lesz, és tervei szerint egészen Szegedig be kívánja járni a veszélyeztetett vidékeket.

- Az embereken nem múlik semmi, ha rajtuk múlik, hogy gátak között tartsuk a vizet, akkor az a gátak között is marad - vélekedett Orbán Viktor.

Rövid szolnoki szemléjét összegezve a kormányfő arról beszélt, hogy az építkezések lényegében befejeződtek, a gátakat kellő magasságra emelték, megtámasztották, a rézsűket elkészítették, így az igazi versenyfutás az idővel a védekezők javára dőlt el.

- Most a figyelem kap főszerepet, százméterenként felállított őrjáratoknak kell szemlélni a gátat, észrevenni, ha a védmű valahol szivárog vagy reped - hangsúlyozta. Ha a figyelem nem lankad, akkor ezeket a jelenségeket időben észre tudják venni és kivédeni - vélekedett.

Orbán Viktor azt mondta, hogy a védekezésre elkülönített 38 milliárd forint "bizonyosan elég lesz". Ha mégsem, akkor további tartalékokat fognak mozgósítani. - Eddig pénzhiány miatt egyetlen egy olyan munka sem maradt el, amire szükség lett volna - húzta alá a kormányfő.

A szakemberek már azon dolgoznak, hogy a most elvégzett munkákat hogyan lehetne a későbbi gátmegerősítéseken hasznosítani, azaz ne kelljen mindent elbontani, és nulláról kezdeni az igazi erős gátak elkészítését - mondta Orbán Viktor.

Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtájékoztatása szerint csaknem 32 ezren vesznek részt az árvíz-védekezési munkálatokban, hét megyében 156 településen erősítik a gátakat.

A védekezési munkákban csaknem 1.400 technikai eszközzel a vízügy, a Magyar Honvédség, a határőrség, a rendőrség, valamint a tűzoltóság állományából több mint 23 ezren vesznek részt, a többiek a polgári védelem szervezetébe beosztottak és közerő.

Több ország ajánlott fel homokzsákokat, így Svájcból 400 ezer, Ausztriából 211 ezer, Szlovákiából 68 ezer, Ukrajnából 40 ezer, Csehországból 15 ezer árvízvédelmi eszköz érkezik hamarosan. A helyszínre szállítást a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságok szervezik meg.

Szerdán reggel 6 óráig Ausztriából két szállítmány keretében 64 500 homokzsák érkezett, ezeket a mosonmagyaróvári tűzoltó laktanyában helyezték el. A helyszínre az illetékes vízügyi igazgatóság szállítja majd a homokzsákokat. Ukrajnából éjszaka két tehergépkocsi 40 ezer zsákot szállított Szolnokra, Horvátországból 95 ezer homokzsák érkezett. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből a védekezést követően megmaradt 37 ezer homokzsákot szállítottak Vezseny, Tiszasüly, Tiszainok és Tiszajenő községbe. Tiszaújvárosból 400 ezer homokzsák legyártását jelezték, ezeket az eszközöket szerdán szállítják a helyszínre.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében továbbra is rendkívüli és harmadik fokozatú árvízvédelem van érvényben, mintegy 633 kilométeres szakaszon. A Tisza Szolnoknál csaknem tetőzik, a vízállás 1041 centiméter.

A folyamatos munkákban eddig mintegy 7 millió homokzsákot építettek be. Több településnél kritikus helyzet alakult ki a szivárgás, a buzgár, az átázás és a suvadások miatt. Tiszajenő, Tiszavárkony és Vezseny községben a megyei védelmi bizottság elnöke április 18-án délután rendelte el a 4.200 lakos teljes kitelepítését. Vezseny településen a rendkívüli testületi ülésen a részleges kitelepítést pártolták, a másik két településen is a helyben maradást részesítették előnyben. Így Tiszajenőről 69-en települtek ki Ceglédre, Tiszavárkonyból 283-an jelezték kitelepülései szándékukat, a befogadó település Nagykáta. Vezsenyből 7-en távoztak rokonaikhoz.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében továbbra is rendkívüli árvízvédelmi készültséget tartanak fenn, csökkentett védelmi erőkkel.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében rendkívüli készültség van érvényben a Tiszán, a Bodrogon, a Sajón és a Takta folyón. Kiemelten veszélyeztetett folyószakasz a Tiszán Poroszló-Újlőrincfalva-Négyes védvonal térsége.

A veszélyeztetett folyószakaszon bordás megtámasztásokat, felszíni vízelvezetést, ellennyomó medencéket építenek. A védekezésben itt kétezren vesznek részt 374 technikai eszközzel. A korábban kitelepített 245 személy elhelyezése és ellátása biztosított. Továbbra is útlezárások vannak érvényben a 38-as főúton és 5 alsóbbrendű út egy-egy szakaszán.

Bács-Kiskun megyében az árvíz által közvetetten veszélyeztetett 4 településen a kitelepítés megtörtént.

Csongrád megyében kedd délután befejeződött a Tiszazug-Csongrád-Nagyrét térségében 46 tanya 72 lakójának kitelepítése mintegy 800 állattal együtt. A rendőrség lezárta ezt a területet. Szerda déltől Csongrád megyében a Tisza egész fővédvonalán rendkívüli védekezési készültséget rendeltek el. A Tisza árhulláma várhatóan húsvát környékén érkezik Csongrád megyébe.

Heves megyében a Laskó pataknál folytatják a gát megerősítését, bordás megtámasztással védik a részben átázott gátszakaszt. Továbbra is készenlétben állnak 8.550 lakos kitelepítésére, elhelyezésére.

A vasútvonalakat is fenyegető áradások miatt a MÁV több helyen forgalomkorlátozást vezetett be, ezért azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt érdeklődjenek a vasútállomásokon, vagy a MÁV központi tudakozójánál, a 461-5400-as telefonszámon. Így például a Tisza és a Zagyva áradása miatt Szolnok és Szajol között az egyik vágányt lezárták. Ezért több személyvonat helyett autóbuszok szállítják az utasokat. A nemzetközi vonatok közül kerülő úton közlekedik a Tisza, az Ady, a Kárpáty gyorsvonat, s ugyancsak kerülőre kényszerül a Záhony felől Budapestre tartó Westel InterCity is. A MÁV összegezése szerint az árvíz miatt a vasút kára már meghaladta az 1,6 milliárd forintot.

Forrás: MTI  • Hírek
  • Hitelkártya