Újabb kitelepítések a Tisza mentén

2000.04.20. 09:37
A reggeli méréseknél kiderült, hogy Szolnoknál egy centimétert apadt a Tisza. Csongrád megyében felkészültek a húsvéti tetőzésre. Időközben újabb helységek kitelepítését rendelték el.

Egy centiméterrel csökkent a Tisza vízszintje Szolnoknál, derült ki a reggel nyolc órakor végzett mérésekkor. Ezen a helyen kedd este óta tartósan 1041 cm rekord vízállást regisztráltak - tájékoztatta az Indexet Bozó Andrea a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) ügyeletese. Szolnok feletti szakaszokon az elmúlt napokban 10-20 cm-t apadt a Tisza, Csongrád felé haladva azonban 2-5 cm-t nőtt. Tiszajenőnél hat katonai helikopter bevetésével folyik a az 1200 méteres félkörű ívű lokalizációs gát építése. Az ügyeletes tájékoztatása szerint nagyon lassú apadásra lehet számítani, amit a tartósan szép idő csak elősegít.

Csütörtök délelőtt teljes körű kitelepítést rendeltek el Nagykörűn, Csataszögön, Szórópusztán, Dobapusztán és a Tiszasüly-Besenyszög-Szolnok úttól keletre elhelyezkedő tanyavilág lakói számára - adta hírül az MTI. Búsi Lajos, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Bizottság vezetője döntött a Zagyva-Tisza közötti és a Szolnok-Debrecen vasúttól délkeletre fekvő tanyavilágban élők kitelepítésének megszervezéséről is.

Az árvizet kísérő jelenségek - szivárgások, csurgások, buzgárok - megszaporodtak, a védekezés továbbra is 13 ezer emberrel folyik. Tovább építik a nyúlgátakat, van ahol 20 cm-től 1 m-ig kizárólag nyúlgát véd. Zsákhiány miatt a munkálatokat nem kellett megállítani, jelenleg 8,5 millió zsák van a töltéseken.

Csongrádtól lefelé folyamatos az áradás - tájékoztatta az Indexet Szúnyog Zoltán, az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) ügyeletese. Csongrádnál a jelenlegi vízállás 993 cm, Mindszenten 995 cm, és Szegeden 924 cm. A tetőzés Csongrádon pénteken, Mindszenten szombaton, míg Szegeden vasárnap várható, lesz honnan locsolkodjanak a vállalkozó kedvűek húsvétkor.

Az éjszaka folyamán 300 ezer zsákot hordtak ki a gátakra, 1500 ember van állandó készültségben. Naponta 20-30 millió forintot költenek a védekezésre ezen a szakaszon.

Orbán Viktor a tegnap Szolnokot látogatta meg, az Index értesülései szerint ma Csongrádon fog érdeklődni az árvízhelyzetről.

Szegeden hat centiméteres volt a Tisza vízszintjének növekedése: csütörtök hajnalban a vízállás már elérte a 922 centimétert. Itt az előrejelzéseknek megfelelően vasárnapra várják a tetőzést, 950-960 centiméteres vízállással.

Folyamatosan érkeznek a Tisza alsó folyásához a homokzsákok. A szerdán útnak indított és ingyenesen felajánlott egymillió német zsákról időközben kiderült, hogy kis mérete miatt nem alkalmas védekezési célokra. Egyelőre azonban nincs hiány homokzsákból a Tisza középső és alsó szakaszán. Magyarországra csütörtökig 16 országból összesen 5 millió 844 ezer homokzsák érkezett - közölte az MTI.

A Magyar Honvédség továbbra is nagy erőkkel vesz részt a vízkár-elhárítási munkákban: 2898 katona, valamint 13 helikopter, 21 lánctalpas úszójármű és 332 gépjármű segít a védekezésben. Az árvíz miatt eddig 1661 személyt kellett kitelepíteni, jelenleg összesen 5462 épületet fenyeget az áradás. A védekezésben 141 településen 31 ezer 932-en vesznek részt.  • Tippek
  • Babaváró hitel