Kitelepítések Csongrád megyében is

2000.04.18. 09:55
Az utóbbi napokban a folyó rendes vízhozamának csaknem harmincszorosa, átlagosan 3 ezer köbméter víz folyik le másodpercenként a Tiszán. Az árhullám felgyorsulása miatt a tetőzések hamarabb érik el Csongrád megyét és Szegedet, mint azt korábban a szakemberek prognosztizálták.
Hétfőn este a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság és dr. Katona Kálmán miniszter javaslata alapján rendkívüli ülésre hívták össze a Csongrád Megyei Védelmi Bizottságot, amely dr. Frank József vezetésével úgy döntött, megelőzési célból elrendeli a Csongrád melletti nagyréti köröszugi terület kitelepítését és kiürítését. A Tisza rendkívül magas vízállása miatt ez a Jász-Nagykun-Szolnok-megyével határos rész különösen veszélyeztetett, mert ott gyengébb a védelmi szakasz, ugyanakkor rendkívül mély fekvésű terület, ahol - ha bezúdulna a víz - a kimenekítés esélye rendkívül csekély lenne. Mint dr. Frank József hétfőn este elmondta, még keddre virradó éjszaka felkeresnek 39 nagyréti és 6 bökényi tanyát, ahonnan kedd reggel 6 órakor megkezdik összesen 95 lakos, körülbelül 140 sertés, 12 szarvasmarha, 4 ló, 30 birka, 10 kecske és mintegy ötszáz baromfi kitelepítését. Az embereket és az állatokat Szentesen biztonságosan el tudják helyezni. A kitelepítést a csongrádi és a szentesi illetékesekkel együttműködve dr. Szöllősi Sándor ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató irányítja.

Még legalább 7-8 napig tarthat a tetőzés
A fokozódó veszélyhelyzet miatt a megyei védelmi bizottság tegnap este a Tisza teljes déli védvonalára rendkívüli védekezési készültséget rendelt el. Dr. Frank József nagyon kritikusnak ítélte a kialakult helyzetet, mert a Tisza felső szakaszán már 140 kilométeres szakaszon feszített víztükör alakult ki és a védművek magasítása az egy métert is eléri. Ugyanakkor még legalább 7-8 napig tarthat a tetőzés, és addig a védműveknek a hatalmas víztömeget tartaniuk kellene. Különösen kritikus a helyzet Csongrád térségében, mert ha a Szolnok megyéhez tartozó gyengébb gátszakasz átszakadna, oda folyna át a víz. A rendkívüli veszélyhelyzetben a katonaság is bevonható a védekezésbe, a megyében a töltések magasításához máris mintegy 500 ezer homokzsákra van szükség.

Csongrádnál a vízszint már vasárnap hajnalban meghaladta az eddig mért legmagasabb mértéket. Az átázott és erősen szivárgó töltés mellett a hatékonyabb védekezés érdekében melléképületeket, lakóházakat bontanak.

A hóolvadás hatására az elmúlt napokban megindult kisebb áradások a felső folyószakaszokon folytatódtak, de ezek az alsó szakaszokon levonuló árhullámokra számottevő hatással nem lesznek. A Tisza kedden Kisköre térségében tetőzik, 1030 cm-rel, 52 cm-rel az eddigi rekord felett. A Hármas-Körös Szarvasnál, a Tisza visszaduzzasztása miatt tovább árad. A tetőzésig az áradás mértéke legfeljebb 2 dm körüli lesz. Kunszentmártonnál az eddigi rekord fölött lévő vízállás növekedése megegyezik a Tisza csongrádi emelkedésével. A tetőzés itt várhatóan a csongrádi tetőzéssel egyidejű, és azzal közel azonos magasságú lesz. A Tisza növekvő visszaduzzasztása következtében az apadás valószínűleg 360-370 cm körül megáll, majd a vízszint újra visszaárad a 380-400 cm-es tartományba. Az Alsó-Tiszán, Szegednél a vízállás egy napja nem változik. A Közép-Tiszáról ide áthelyeződő árhullámcsúcs, valószínűleg holnaptól a folyót ismét áradóvá teszi. A vízszintemelkedés várhatóan lassú lesz és mintegy félméteres. Mindszentnél az átmenetileg lelassuló áradás mától ismét kissé gyorsul, a tetőzés a korábbi előrejelzési tartomány felső felében, az eddigi rekord fölötti vízállásnál várható. A tetőzés Csongrádnál is az előrejelzett sáv felső határán várható.  • Hírek
  • Babaváró hitel