Rendkívüli kormányülés az árvízhelyzet megoldására

2000.04.09. 20:54
A kormány hétfőn rendkívüli ülésen dönt arról, hogy az árvízi védekezési munkálatok és a kárelhárítás költségeinek fedezetét miként teremti elő a költségvetésből.
A kormány rendkívüli ülést tart hétfőn délben, hogy megvitassa az árvízhelyzet pénzügyi vonatkozásait. A Pénzügyminisztérium illetékese szerint valószínű, hogy a szükséges költségek fedezeteként a kormány nem a költségvetési tartalékot jelöli majd meg. Elképzelhető, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a fejezetek kiadási előirányzatainak csökkentésével biztosítja majd a kormány az árvíz elleni védekezés, illetve az azt követő kárelhárítás anyagi fedezetét.

Hajós Béla, a vízügyi tárca helyettes államtitkár elmondta, hogy a lehető legrosszabb állapot feltételezésével készült el az a forgatókönyv, amelynek alapján meghatározták a védekezés során elvégzendő munkát, illetve a szükséges eszközök és anyagok mennyiségét. Az előrejelzések szerint a Bodrogon és a Tisza Tokaj-Csongrád közötti szakaszán az eddigi rekordnál is magasabb vízszintek kialakulása várható a héten. Jelenleg is folyik a töltések magasítása, amelyet a számítások szerint 260-270 kilométernyi szakaszon kell elvégezni.

Rekordot döntött a Lónyay-főcsatorna vízszintje Kótajnál, ahol az ár magassága vasárnap délután 861 centiméter volt, vagyis 1 centivel meghaladta az 1888-ban észlelt eddigi legnagyobb vízállást. A Felső-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság védelmi osztagának vezetője további 20-30 centiméteres áradásra számít.

Eddig 99 embert költöztettek ki az árvíz által veszélyeztetetté vált otthonukból Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Tisza, a Bodrog, a Sajó és a Hernád áradása, valamint Hollóházán a földcsuszamlás összességében 431 épületet veszélyeztet. A védekezés eddig 17 millió 387 ezer forintba került, ebből csak a sárospataki munkálatok több mint 7 millió forintot tettek ki. Az áradó észak-magyarországi folyók miatt immár tíz úton vannak járhatatlan szakaszok Borsod-Abaúj-Zemplén megyében.

A Bodrogon lassú apadás kezdődött a ronyva-zugi szükségtározó megnyitásának köszönhetően. Tetőzött a Kraszna, a Szamos és a Túr. Apadnak a Körösök is, így megkezdhetik a Túrkeve és Mezőtúr térségéből a felvonult szivattyúk a belvíz átemelését a Körösökbe. A Tisza Tiszabecsnél több mint három métert apadt már. Visszatért medrébe és ma 133 centiméter volt csak a magassága. Vásárosnaménynál a tetőzés óta 10 centit apadt a víz.

Lejjebb viszont végig árad a folyó. Tokajnál délután már elérte az 1888-as rekordot, a 894 centimétert és ez keddig még 25 centit nőhet. Még kritikus a helyzet Tiszadobon, ahol 260 lakást nyárigát véd csak a víztől. Szolnokon megkezdődött a töltések megtámasztása.