Emőke
-4 °C
9 °C

Beindult az árvízkampány

2006.04.03. 19:43
Egymásra licitálva ajánlanak pénzt a pártok az árvízi védekezéshez, az MDF már kampányzáróját is lemondta, hogy az így megtakarított összeget kárenyhítésre ajánlja fel. A szocialisták már vasárnap gyűjtést hirdettek, az SZDSZ pedig hétfőn. Orbán a gátaknál beszélt arról, hogy az árvízkárok enyhítésére ajánlják fel a vasárnap gyűjtött forintokat.

Az MSZP árvízi szolidaritási akciót hirdet - közölte Hiller István pártelnök az MTI-vel még vasárnap kora délután. A miniszterelnök lemondta hétfői kampányprogramját a kialakult helyzet miatt, pártja pedig már reggel számlát nyitott a károsultak megsegítésére. Ujhelyi István bejelentette, hogy a 10560000-28145201-01010104 számú bankszámlára várják a felajánlásokat.

Hiller egymilliót ad

Ujhelyi közlése szerint az első befizető Hiller István, az MSZP elnöke, aki kéthavi teljes tiszteletdíját ajánlotta fel az árvízi védekezésre, a pártelnök vasárnap azt mondta, egymillió forintot fog befizetni. A Fiatal Baloldal email címet hozott létre, az arviz@fiatalbaloldal.hu címen olyan fiatalok jelentkezését várják, akik részt szeretnének venni az árvízi védekezésben. A baloldali licitbe beszállt a párt III. kerületi szervezete is, amely több száz segítőt ígér a Római parti védekezéshez.

A Fidesz átcsoportosít

Orbán Viktor Fidesz-elnök sajtótájékoztatóján, amelyet a szentendrei gát mellett tartott, azt közölte: nincs elég pénz az árvízi védekezésre. A pártelnök bejelentette, a Fidesz is megnézi, milyen összeget tud a védekezéshez adni, és gondolkodik a vasárnapi szolidaritási rendezvényen összegyűjtött pénzek átcsoportosításáról. A Fidesz vasárnapi budapesti nagygyűlésén összegyűjtött pénzt eredetileg a Bethesda gyermekkórháznak és mozgássérült-szervezeteknek szánták.

Orbán még a vészhelyzet kihirdetése előtt tartott tájékoztatón kilátásba helyezte, ha a kormány továbbra sem ad Budapestnek pénzt az árvízvédelemre, néhány milliónyi forintnyi összeget a Fidesz átcsoportosít e célra a saját költségvetéséből. Orbán az érintett területek környékén lakó fideszeseket arra kérte, a kampányolás helyett menjenek ki a gátakra segíteni.

Az SZDSZ kevesebbet kampányol

A szabad demokraták közleményben tudatták: fontosabbnak tartják az árvízi védekezést a kampánynál, ezért jóval kevesebb rendezvényük lesz a választásig hátralévő napokban. Az így megtakarított pénzt védekezésre, kárenyhítésre ajánlják fel. A szabad demokraták azt írják: "a tegnapi napon gyűjtést indítottunk, melynek keretében a 11786001-20171876 számlaszámra várjuk a támogató segítséget (az átutalás közleményébe kérjük beleírni: SZDSZ - árvíz)".

Az MDF lemondta kampányzáróját

"A Magyar Demokrata Fórum a magyar lakosságot súlyosan érintő árvizekre tekintettel lemondja a péntekre tervezett kampányzáró rendezvényét" - írta közleményében az MDF. A látványos eseményre szánt összeget a Fórum átadja a Máltai Szeretetszolgálatnak, "amely eddig is segített a katasztrófa sújtotta honfitársainkon".