Csongrádnál és Szegednél is apad a Tisza

2000.04.21. 21:01
Péntek estére egy centiméternyit apadt a Tisza Csongrádnál, a tetőzést követő 993 centiméteres vízmagasság nem fenyegeti közvetlenül a város lakosságát. A Tisza vízszintje Szegednél a Maroson érkező víztömeg miatt előbb hat centimétert emelkedett, délben viszont a reggeli vízállásnál 11 centiméterrel kevesebbet mértek a jugoszláviai gátszakadás miatt.

Az Alsó-Tisza vidéki Vízügyi Igazgatóság ügyelete elmondta: Juguszláviában egy nyári gát szakadt át, emiatt csökkent ilyen jelentősen a víz szintje. Gyálarétnél (Szeged déli külterülete) a víz alámosta a gátat, ezen kell még dolgozni. - Rossz hírt nem kaptunk - összegezte a mai napot az ügyeletes.

Egyetlen centiméter gát feladásáról sincs szó - jelentette ki Katona Kálmán miniszter a szegedi tájékoztatón. A miniszter hangsúlyozta: Kiskörétől Szegedig bejárta a Tiszát és tájékozódott a helyzetről. A szegediek nyugodtan ünnepelhetnek - tette hozzá Katona Kálmán.

Katona kiemelte: összesen mintegy nyolcmillió homokzsákot használtak fel a védekezésben, és nem kell tartani attól, hogy hiány lesz belőle.

Ítélet gyorsított eljárás után

Precedens értékű perben hoztak ítéleteket az árvízi védekezés idején elkövetett bűnntettek miatt. Egy nagykőrősi fiatalembert gyorsított eljárás során három év hat hónapos szabadságvesztésre ítéltek, mert egy szóváltást követően egy védekezésben résztvevő zetor gumiját szöggel kilyukasztotta. A tettest három év hat hónapos szabadságvesztésra ítélték és négy évre eltiltották a közügyektől.

Szolnokon két tolvajt ítéltek el, mert ezer műanyag zsákokat loptak el a gátról. Vallomásuk szerint az eltulajdonított zsákokat otthon szemétgyűjtőként szerették volna hasznosítani. A bíróság előtt mindketten megbánták tettüket.

Szegednél vasárnapra várják a legmagasabb - 940-950 centiméteres - vízállást. Ez legalább egy méterrel alacsonyabb, mint a szegedi töltéskorona.

A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint az átázott, nagy víznyomásnak kitett gátak az apadás ellenére is jelentős terhelés alatt állnak, ezért Tiszafüred és Rakamaz között továbbra is rendkívüli az árvízvédelmi készültség.

A Tisza szolnoki szakaszán megkezdődött a lassú apadás, az 1041 centiméteres tetőzés óta két nap alatt négy centiméterrel csökkent a vízszint.

A Közép-Tisza vidékén Szolnok és térsége, a Tiszasüly és Nagykörű közötti valamint a Tiszavárkony és Vezseny közötti szakasz van nagyobb veszélyben.

A kitelepítendő falvak összesen 28 ezer lakójából csak 2196-an hagyták el lakóhelyeiket. A tiszasülyi polgármester szerint falujába inkább visszajönnek, mint hogy elmennének az emberek.

Az Alsó-Tisza mentén mindenütt folytatódott a nyúlgátak és a mentett oldali bordás megtámasztások építése.  • Tippek
  • Babaváró hitel