Ismét az Astoriánál ünnepel a Fidesz

2007.09.21. 14:24
A Fidesz idén október 23-án is az Astóriánál tart nagygyűlést, értesült az Index.

Az Index információi szerint a Fidesz pénteken jelentette be a rendőrségnek, hogy október 23-án délután újra az Astóriánál tart nagygyűlést. Orbán Viktor Fidesz-elnök szerdán jelentette be, hogy az '56-os forradalom évfordulóján ismét nagygyűlést tartanak, akkor azonban még a helyszínről nem beszélt.

Először 2006-ban tartotta ittt a Fidesz ünnepi rendezvényét, ezen az eseményen jelentette be Orbán Viktor a Fidesz népszavazási kezdeményezéseit. A rendezvény azonban arról híresűlt el, hogy a forradalom 50. évfordulóján Budapest szerte demonstráló radikálisok koraeste összekeveredtek a Deák tér környékén a rendezvény résztvevőivel, akiket a rendőrök követtek. Az gumilövedékes, könnygázas oszlatás és rendőrattak során a Fidesz bejelentett nagygyűlésének résztvevői közül is többen sérüléseket szenvedtek.

Csata a belvárosban

Az akkor már egy hónapja kezdődött zavargássorozat miatt a párt csak tavaly október közepén véglegesítette, hogy a többi parlamenti párttól külön, az Kiskörút és a Rákóczi út forgalmas kereszteződésénél tartja a központi megemlékezését. A tavalyi évfordulós gyűlésre gyülekezű fideszes tömeget már a rendezvény kezdete előtt keresztezte egy, a Corvin-közből érkező menet. Ez a csoport keveredett összetűzésbe a rendőrökkel a Bajcsy-Zsilinky úton. Az erőszakba fulladt nagyrendezvény miatt néhány nap múlva, a forradalom leverésének évfordulóján, november 4-én néma tüntetést szervezett.

Már a tavalyi helyszínválasztást is vitákat váltott ki. Demszky Gábor főpolgármester például azt kérte, ne ott tartsák meg gyűlésüket a fideszesek. Március 15-én nem az Atóriánál állítottak föl színpadot, hanem annak tőszomszédságában az Erzsébet híd pesti hídfőjénél.