Emőke
-4 °C
9 °C

Pert fontolgat a Napi Ász az MTV ellen

2005.01.31. 16:46
A Napi Ász című bulvárlap pert fontolgat a Magyar televízió ellen, mert a köztévé üzleti titokként kezeli az Országos Meterológiai Szolgálattal, illetve a meteorológusokat menedzselő bt.-vel kötött szerződéseit. Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos szerint a kért adat közérdekű., így rendelkezésre kellene bocsátani. Az MTV viszont azt állítja, épp Péterfalvitól kért állásfoglalást az ügyben, csakhogy a kérdés egyelőre nem érkezett meg az ombudsmani hivatalhoz.

A Magyar Televízió szerződést kötött az Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ), az időjárási adatok közlésére. Az MTV ugyancsak kapcsolatban áll azzal a Kabala Média Bt.-vel, ahol kültagként szerepel Németh Lajos (az OMSZ kereskedelmi-szolgáltató ügyvezetője) és Vissy Károly meteorológus, írta múlt heti cikksorozatában a Napi Ász című bulvárlap.

Két céget ugyanarra szerződtettek?

A cikksorozatból kiderült, hogy az MTV külön-külön kötött szerződést az OMSZ-szel és a Kabalával. A lap azt próbálta kideríteni az MTV illetékeseitől, mennyi közpénzt ér meg az állami tévének, hogy kétfelé fizessen azért a szolgáltatásért, amit más cég egyedül ellátna.

A Napi Ász kérte a köztévét, hogy bocsássa rendelkezésre az adatokat, az MTV sajtóreferense azonban csupán annyit közölt, titkosítási záradékok vannak a megállapodásokban, ennek értelmében harmadik félnek nem adhatják ki az adatokat. Csorba Mária, az MTV sajtóreferense az Indexet hétfőn arról tájékoztatta, hogy az MTV jogi osztálya az adatvédelmi biztoshoz fordul, hogy állásfoglalást kérjen az ügyben.

Péterfalvi: közérdekű adat

A lapnak Péterfalvi egyértelműen közérdekű adatnak minősítette a kért információkat. Az Indexnek az adatvédelmi biztos elmondta, hogy a hatályos jogszabályok alapján egyértelműen közérdekű adat, hogy mennyi pénzt költenek időjárás-jelentésre. Péterfalvi szerint az üvegzseb törvény a köztévére is vonatkozik. Az ombudsmantól azt is megtudtuk, hogy hétfő délutánig a köztévé beadványa nem érkezett meg hivatalába.

Péterfalvi Attila szerint az MTV-nek nyolc nap alatt meg kellene írásban tagadnia az információszolgáltatást, vagy 15 napon belül ki kéne adnia a kért adatokat. Amennyiben ez nem történik meg, a Napi Ász pert indít a köztévé ellen.