Ágnes
-1 °C
2 °C

Kidobtak az ablakon félmilliárd forintot

2005.06.30. 12:39
Eltüntek, vagy nem hasznosultak azok a tanulmányok, amelyeket külső szakértők készítettek az egészségügyi reformról. Az Állami Számvevőszék szerint 1994 óta több mint 20 kormányhatározat született az egészségügy reformjáról, ezek közül pontosan egy tucat 2002 után látott napvilágot, de egyikből sem lett semmi.
Nem hasznosított, illetve fellelhetetlen tanulmányokra fordított több mint félmilliárd forintot az egészségügyi reform előkészítésére létrehozott programiroda, állapította meg az Állami Számvevőszék csütörtökön nyilvánosságra hozott vizsgálata.

"Számomra megdöbbentő adat volt, hogy milyen arányban használnak fel különböző tanulmányokat és kerülnek felhasználatlanul irattárba, miközben állandó probléma, hogy az előkészítés nincs megoldva" - mondta Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke csütörtökön.

Bihary Zsigmond, az ÁSZ egyik főigazgatója elmondta, hogy a reform előkészítését, a megvalósítást célzó tanulmányokat nem a minisztérium állományába tartozó szakemberek, hanem külső szakértők végezték el 520 millió forintért.

Eltűntek, nem használták

Az elkészült szakértői anyagok egy része eltűnt, a dokumentumokat nem hasznosították, állapította meg az ellenőrzés, amely szerint ezek a szakértői tanulmányok semmilyen minisztériumi előterjesztésben, koncepciótervezetben nem jelentek meg.

A 2004 őszén "elhalt" programiroda összesen 3,8 milliárd forintot használt fel. Ennek 80 százalékát egészségi intézmények támogatására fordították. A vizsgálat szerint ez a program is csak részben volt eredményes, mert a 30 támogatott intézmény közül 14 intézménynek maradt továbbra is lejárt adóssága.

Sok átszervezés

Az ÁSZ szerint nem jó, hogy az egészségügy fejezetét az elmúlt másfél évtizedben ötször szervezték át, többször összevonták, illetve leválasztották más minisztériumokról. 1994 óta több mint 20 kormányhatározat született az egészségügy reformjáról, ezek közül pontosan egy tucat 2002 után látott napvilágot.

A szaktárca elképzeléseiből viszont nem lett kormányzati koncepció, ezért nem lehettek eredményesek. Erre példa a programiroda is: az "2004 őszén elhalt", s akkor "lekerült a kormány asztaláról".

A minisztérium válasza
"Miniszter úrnak még nem volt módja áttanulmányozni az ÁSZ jelentést. Véleményünk kialakítása után meg fogjuk találni a módját, hogy azt a közvéleménnyel tudassuk. A mai napon, az egészségügy legszebb, legkiemeltebb ünnepén, a Semmelweis-napon azokat az orvosokat, munkatársakat kívánjuk köszönteni, akik áldozatos munkájukkal a magyar egészségügy előremozdításán dolgoznak nap mint nap, mindannyiunk egészségének, életének megőrzésével, megóvásával. Köszönettel vennénk, ha magyar sajtó Semmelweis-napon ezt helyezné tudósításai középpontjába."