Donát
-4 °C
2 °C

Ebben a ciklusban már nem lesz új ÁSZ-alelnök

2001.12.18. 16:36
Nem választja már meg ebben a ciklusban az Állami Számvevőszék alelnökeit a parlament. A jelölő bizottság legutóbbi ülésén ugyanis nem kapott meggyőző támogatást a két alelnök-jelölt. A Fidesz a szocialistákat bírálta a sikertetlenség kapcsán, míg az MSZP a vezető kormánypártot.
Az Állami Számvevőszék alelnökeit jelölő parlamenti bizottság keddi ülésén úgy döntött, hogy nem tesz javaslatot a ősszel megüresedett két poszt betöltésére. Kósa Lajos, a jelölő testület fideszes elnöke keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a bizottság három igen, három nem és egy tartózkodó szavazat mellett hozta meg határozatát. A bizottság levélben jelzi a Ház elnökének, hogy a testület a jelölésre vonatkozó feladatát nem tudta elvégezni.

Kósa szerint nincs meg a bizalom

Kósa Lajos a Fidesz álláspontját közölve aláhúzta: ameddig nem áll helyre az a szerződés, amelyet a parlamenti pártok kötöttek egymással az Országgyűlés alakulásakor a bizottsági helyek és tisztségek elosztásáról és amit az ellenzék felrúgott, nincs meg az a bizalom, amely lehetővé tenné az ÁSZ-alelnökökkel kapcsolatos bizottsági jelölést. A politikus emlékeztetett arra, hogy az aláírt szerződés dacára Bánk Attilát (FKGP) a parlament az ellenzéki képviselők távolmaradása miatt a mai napig nem tudta országgyűlési alelnökké választani.

Politikai megközelítés áldozata az ÁSZ?

Veres János (MSZP) rendkívül sajnálatosnak nevezte, hogy a bizottságnak csak három tagja voksolt az elnökök jelölésére. Mint mondta, a testület munkája úgy kezdődött, hogy szakmai alapon kívánnak javaslatot tenni. Kósa Lajos érvrendszerét Veres János megalapozatlannak nevezte. Véleménye szerint semmilyen módon nem köthető össze a parlamentben a Bánk Attiláról szóló szavazás a politikától független, legfőbb ellenőrző szervként működő ÁSZ alelnökeinek jelölésével.

Az MSZP szerint az Állami Számvevőszék, mint testület többet ér és fontosabb annál, mint hogy politikai megközelítés áldozatává váljon. Aláhúzta azt is, hogy a szocialista párt az 1998-ban kötött szerződés módosítása tekintetében tárgyalókész volt, azonban nem jött létre olyan egyezség, amely megfelelően tükrözte volna a Ház megváltozott erőviszonyait.

SZDSZ: Mondvacsinált és veszélyes a fideszes érvelés

Lotz Károly (SZDSZ) úgy fogalmazott, hogy a kormánypárti érvelés nem csupán mondvacsinált, de veszélyes is. Álláspontja szerint a kormányoldal egyedül is meg tudta volna választani Bánk Attilát, ha akarta volna. Az SZDSZ szerint a számvevőszék működéséhez maximális biztonságot kellene nyújtani. Mint mondta, a kialakult helyzetben, ha például megbetegedik az ÁSZ elnöke, nincs a parlament által megválasztott helyettese.