Sára, Márió
2 °C
6 °C

Tiltott bevételek a Fidesz könyvelésében

2001.03.12. 16:33
Teljesen ingyen vagy jelképes összegekért - egy 138 négyzetméteres irodát például havi 100 forintért - bérelnek a Fidesz egyes szervezetei önkormányzati ingatlanokat, amely a párttörvény alapján tiltott bevételnek minősül - derül ki az Állami Számvevőszék frissen közzétett jelentéséből, amelyet a nagyobbik kormányzópárt 1998-1999 közötti gazdálkodásáról készített.
A Fidesz-MPP egyes szervezeti egységei ingyenesen vagy névleges, alacsony bérleti díj ellenében bérelnek önkormányzati tulajdonú ingatlanokat, amely a párttörvény értelmében tiltott bevételnek minősül - állapítja meg az Állami Számvevőszék, a Fidesz 1998-1999. évi gazdálkodásának vizsgálatáról szóló, frissen közzétett jelentésében. A fentieken túl elsősorban kisebb könyvelési hibák és pontatlanságok miatt marasztalta el a testület a nagyobbik kormányzópártot.

'Olcsó iroda kiadó'

A Fidesz helyi szervezetei például ingyenesen használtak szegedi, szolnoki és kőszegi önkormányzati ingatlanokat, jelképes, havi 10 forintot fizettek négyzetméterenként a debreceni önkormányzat egy irodájáért, és havi 100 forintért ,,vették bérbe" a józsefvárosi önkormányzat 138 négyzetméteres irodahelységét. A ferencvárosi önkormányzat öt éven keresztül ingyen bocsátotta rendelkezésükre két irodáját, majd 2000-től a szerződések módosításával ezekért négyzetméterenként havi bruttó 4 forint 60 fillért, illetve 12 forint 40 fillért fizet a Fidesz. A fenti önkormányzatok két kivétellel fideszes vezetés alatt állnak, Józsefváros polgármestere ugyanis a szabad demokrata Csécsei Béla, Ferencvárosé pedig a szintén SZDSZ-es Gegessy Ferenc.

Az ÁSZ elnöke ennek kapcsán felszólítja Kövér Lászlót, a párt elnökét, hogy szüntesse meg vagy módosítsa a fenti törvénysértő bérleti viszonyokat. Az ÁSZ ezen felül javasolja a kormánynak, hogy kezdeményezzen jogszabály-módosítást az önkormányzati tulajdonú ingatlanok használatával kapcsolatban.

Kisebb hibák, pontatlanságok

A számvevőszéki jelentés ezen felül felrója a nagyobbik kormányzópártnak, hogy a párt által készített számlarend tartalma nem kellően részletezett, emiatt pedig a beszámolók tartalma néhol eltér a számlarend előírásaitól. Így bár törvényi szabályozás hiányában nem törvénysértő, de szakmailag vitatható, hogy az eszközbeszerzésre fordított kiadások között az 1999. évi beszámolóban szerepeltetik a részletfizetési feltételekkel visszavásárolt székház teljes beszerzési értékét.

A Fidesz bevételei és kiadásai 1998-1999-ben
Állami költségvetési támogatásként 1998-ban 377 millió forintot, következő évben 572 millió forintot kapott a nagyobbik kormányzó párt. Tagdíjakból 1998-ban 1,433 millió forint, 1999-ben pedig 7,9 millió forint bevétele volt a Fidesznek. Az egyéb hozzájárulások és adományok címszó alatt 1998-ban 116 millió forintot könyveltek el: ebből 91 millió jogi személyektől, 25 millió pedig magánszemélyektől származott.

1999-ben jogi személyektől 1,7 millió forintot, magánszemélyektől pedig 1,3 milliót kapott a párt. Az egyéb bevétel címszó alatt 1998-ban 242 millió forint szerepel, amelyből 187 millió a Fidesz által felvett hitel. A fenti összeget a jelentés szerint kisebb könyvelési hibák módosítják: így például nem könyveltek el 18 millió forint, a pártot megillető követelést. 1998-ban a politikai tevékenységre fordított 570 millió forintból az országgyűlési választásokra 303 milliót, az önkormányzati választásokra 218 milliót költöttek. A parlamenti frakció majd' 30 millió forintjába került a Fidesznek, különböző szervezetek támogatásra pedig 31 milliót áldozott a párt. Az 1999. évi időközi választásokra 2,2 milliót költöttek, egyéb kiadásokra pedig abban az évben 223 millió forintot könyveltek el.