Gerzson
-3 °C
3 °C

Huszonnyolcmilliót keresett tavaly Lomnici

2005.04.01. 15:14
Nyilvánosságra hozták pénteken a jegybank menredzsmentje mellett az Állami Számvevőszék elnökének, illetve a Legfelsőbb Bíróság elnökének a vagyonnyilatkozatát is. Kovács Árpád a bevalllása szerint havi 1,6 millió forintot keres, míg Lominici Zoltán tavaly 28 milliót keresett.

Idén először tett a jogszabályi változások eredményeképpen a jegybank teljes menedzsmentjének és a szabályok szerint március utolsó napjáig nyilatkoznia kell vagyoni helyzetéről az Állami Számvevőszék elnökének, illetve a Legfelesőbb Bíróság elnökmének is.

Lomnici tavaly jubileumi jutalmat kapott

Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke 2002-ben 15, 2003-ban 20, tavaly pedig több mint 28 millió forintot keresett, derül ki az Országgyűlés honlapján közétett vagyonnyilatkozatból. A tavalyi jövedelméhez megjegyzésként odaírta, hogy az tartalmaz egy jubileumi jutalmat és szerzői jogdíjakat is. A legfőbb bíró egy 115 négyzetméteres, 725 négyzetméternyi telken álló lakóházat tulajdonol felerészben, valamint örökölt egy nyolcvan négyzetméteres lakást, ahol fia lakik. Dömsödön egy horgásztanyát örökölt, egy 350 négyzetméteres telken lévő, 27 négyzetméteres viskó áll.

Lomnici Zoltán egyhatod részben tulajdonosa három, összesen 5000 négyzetméternyi fővárosi "külterületi" szántónak. A Legfelsőbb Bíróság elnöke ezt a részt is ellátta lábjegyzettel, e szerint az örökölt földterületeket nem műveli senki, így bevétel sem származik belőle. A főbíró 2004-ben vásárolt egy Opel Astra-t és bevallásában szerepel, hogy tartozása is van, egy 5,5 milliós és egy 2,2 milliós tétel, amelyeket egyaránt 2008 végéig kell törlesztenie.

Az Állami Számvevőszék elnöke a pénteken nyilvánosságra került vagyonnyilatkozatoktól eltérő formátumú vagyonbevallást készített el, igaz ez abból fakad, hogy Kovács Árpádnak a számvevőszékről szóló törvény alapján kell nyilatkoznia vagyoni helyzetéről. Kovács így nem éves összesítésben adta meg jövedelmi viszonyait, hanem haviban. Az ÁSZ elnökeként havi bruttó 1,65 millió forint a fizetése, illetve tanítással, folyóirat-szerkesztéssel évente további összesen egymillió forintot keres.

Fiat Puntója van az ÁSZ-elnöknek

Az ÁSZ-elnöknek egy 64 négyzetméteres budai lakás van felerészben a nevén, illetve szintén 50 százalékban tulajdona egy 46 négyzetméteres ingatlan. Kovács Árpádnak egy 1165 négyzetméteres verőcemarosi üdülőtelke is van, amelynek ugyancsak a felét tulajdonolja. A telek beépítetlen. Az ÁSZ-elnök rendelkezik egy Fiat Puntoval is, és 320 ezer forintot tart bankban, viszont különféle hitelei miatt összesen 9,8 millióval tartozik pénzintézeteknek. Kovács nyugdíjpénztári tag, számláján tavaly decemberben 3,4 millió forint volt. Bevallásában szerepel, hogy 1997. óta tisztségéből adódóan szolgálati gépjárművet használ.