Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Feljelenti az ÁSZ az MTV-t

2003.05.29. 09:48
Az Állami Számvevőszék a Magyar Televízióban folytatott vizsgálatot követően ismeretlen tettes ellen tesz feljelentést. Az ÁSZ-vizsgálat megállapítása szerint a köztévé összesen 300 millió forint búcsúpénzt fizetett ki azoknak, akiket aztán tovább foglalkoztatott, a hitelbe kapott támogatásokat ugyanakkor nem fizette vissza, illetve nem arra fordította, amire kérte.
A végkielégítéssel elbocsátottak újrafoglalkoztatása miatt büntetőfeljelentést tett a Magyar Televízió gazdálkodását vizsgáló Állami Számvevőszék (ÁSZ) - értesült a Népszabadság. Lajos Béla, az ÁSZ jogi osztályának vezetője az Indexnek elmondta, hogy ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a számvevőszék.

A jövő héten nyilvánosságra kerülő jelentés szerint a Magyar Televízió "visszafoglalkoztatta" azokat a munkatársakat, akiket korábban csoportos létszámleépítés keretében, költségvetési támogatás felhasználásával bocsátott el, miközben az elmúlt években több mint kétmilliárd forintot kapott az esetenként 20-30 milliós végkielégítések finanszírozására. Az ÁSZ-vizsgálat megállapítása szerint a köztévé összesen 300 millió forint búcsúpénzt fizetett ki azoknak, akiket aztán tovább foglalkoztatott.

A feljelentést még május 13-án tette meg az ÁSZ. Lajos Béla elmondta: három évvel kapcsolatban tettek feljelentést, 1997-ben ugyanis 61,9 millió forintot kapott az MTV a kormánytól elbocsátásokra, 1999-ben 187 milliót, míg tavaly előtt 250 millió forintot. Ez utóbbi két támogatást ugyanakkor nem fizették vissza, illetve nem maradéktalanul arra költötték, amire kérték.

A köztévé újonnan megválasztott elnöke, Ragáts Imre 1997 óta gazdasági vezető az intézménynél. Betöltötte ezt a posztot Szabó László Zsolt idején is, később leváltotta őt az MTV akkori irányítója. A lefokozás csak ideiglenes volt, Ragátsot Szabó utóda, Mendreczky Károly ismét a pénzügyi terület vezetőjévé tette.

A Magyar Televíziónál, arra hivatkozva, hogy nem ismerik a részleteket, nem nyilatkoztak a feljelentéssel kapcsolatban. A törvény szerint, amennyiben végkielégítéssel bocsátanak el valakit, úgy öt éven belül nem vállalhat ugyanott munkát, kivéve akkor, ha az elbocsátás előtti fizetésének 10 százalékát nem éri el az ismételt munkába állás után járó jövedelem.