Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Kormányátalakítás előtt: Kóródi a leggyengébb láncszem?

2003.04.16. 07:32
Csak néhány tárcát érinthet a közelgő kormányátalakítás. A változások vesztese Koródi Mária környezetvédelmi miniszter, Szalay Gábor gazdasági államtitkár lehet, de rosszabbodhat a helyzete Keller Lászlónak is. A közpénzügyi államtitkárt ugyanis áthelyeznék a pénzügyi tárcához.
Április végén, legkésőbb május elején kerül sor a kormányátalakításra - értesült a Népszabadság. A lap úgy tudja: Medgyessy Péter miniszterelnök a húsvéti szabadsága alatt dönt az átszervezésekről, előtte azonban egyeztet a koalíciós partnerrel is. Az bizonyos, hogy a kancellária politikai államtitkárait érinti majd az átszervezés. A területfejlesztésért, illetve a nemzeti fejlesztési tervért felelős államtitkárságok Juhász Endre uniós ügyekért felelős tárcanélküli miniszterhez kerülhetnek. A lap azt írja: a hírek szerint Juhász csak egy évig tölti be tisztségét, mert utána az EU egyik főbiztosa lehet, utódjaként máris Szent-Iványi István SZDSZ-es politikust emlegetik.

Közpénzügyek a PMnél?

Az átalakítás érintheti Keller László közpénzügyi államtitkárt is, akit az elképzelések szerint a kancelláriáról áthelyeznének a pénzügyi tárcához teljes apparátusával együtt. Az egyházügyek, a turizmus, a romaügyek és a határon túli magyarok ügye a MeH-ben marad éppúgy, mint a nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő államtitkárság. Kérdéses ugyanakkor Baja Ferenc társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár jövője, főleg azért, mert sokan őt okolnják az általa levezényelt EU-kampány hatástalansága, a népszavazás alacsony részvételi aránya miatt.

Jánosi széke már nem inog

Megerősödött a Népszabadság információi szerint ugyanakkor Jánosi György sportminiszter pozíciója, miután az MSZP-ben megőrizte választmányelnöki posztját. Ugyancsak elkerülheti a távozást Görgey Gábor kultuszminiszter, akinek az utóbbi hónapokban nyújtott teljesítménye alapján javult a megítélése, mert úgy tartják: a hivatali ügyek helyett a politikára koncentrál, ami jobban is megy neki.

MSZP-s körökben még mindig Kóródi Mária környezetvédelmi minisztert tekintik a "leggyengébb láncszemnek", de a lapnak azt is megerősítették többen, hogy inog Szalay Gábornak, a gazdasági tárca politikai államtitkári széke. SZDSZ-es politikusok elsősorban nem szakmai okokból bírálják az államtitkárt, hanem azért, mert támadhatóvá vált ügynökmúltja miatt. De készült olyan forgatókönyv is, amely szerint a szociális és egészségügyi tárcához hasonlóan két politikai államtitkára lenne a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumnak. Értesüléseink szerint az SZDSZ-ben azt tartják fő kérdésnek, hogy a párt szakmai alapon viszonyul-e az átalakítási tervekhez vagy presztízskérdést csinál-e belőle.