Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Juhász is aláírhatja a csatlakozási szerződést

2003.04.16. 14:04
Korábbi hírekkel ellentétben korántsem biztos, hogy Juhász Endre, Magyarország brüsszeli EU-missziójának vezetője nem látja el kézjegyével a csatlakozási dokumentumot - tudta meg az Index Athénban tartózkodó tudósítója.
Továbbra is éles viták tárgya, hogy ki vezesse az Európai Uniót. Jelenleg fél éves rotációs rendszerben tölti be egy-egy ország az elnöki posztot, ez azonban nem marad így sokáig. Az Európai Konvent ezekben az órákban is ülésezik Athénban, sok idejük már nincs, 2003 júniusára kell elkészülniük az új uniós alkotmány tervezetével.

A magyar javaslat

A magyar tárgyalódelegációtól kiszivárgott információ szerint a jövő május 1-től taggá váló Magyarország is javaslatot tett: legyen négy országot összefogó, továbbra is rotációs rendszerben működő elnöksége a szervezetnek, hogy a kis országok - ahogy most Görögország - továbbra is szerephez juthassanak.

Aláírás előtt a főtárgyalóval

Megkönnyebbülés, megszabadulás a gondoktól, terhektől, idegességtől - ezt Juhász Endre, Magyarország brüsszeli EU-missziójának vezetője nyilatkozta a Zappeion előtt összeverődött magyar újságíróknak arról, hogy érzi magát a tárgyalások lezárulása után. Amikor 1998-ban a munkát elkezdte még úgy tűnt, hogy Magyarország akár már 2000- ben az unió tagja lehet, ahogy Jacques Chirac francia köztársasági elnök ígérte.

Juhász: A jövőről semmit

A főtárgyaló úgy emlékezik, hogy 1999-2000 fordulóján lehetett látni: lassú bővítésre van kilátás. Ennek leginkább geopolitikia okai voltak, azaz nem érvényesült az egyéni elbírálás elve. Magyarországnak be kellett várnia a nagyobb hátránnyal induló jelölteket, így Litvániát, Lettországot vagy Szlovákiát. "Belátom, hogy az EU-nak ez volt az érdeke" - nyilatkozta Juhász, aki nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni sem leendő miniszteri posztjáról, sem arról, hogy ő is ellátja-e kézjegyével szerda délután a csatlakozási dokumentumot.

Szent-Iványit nem érdekli a háború

Miközben az Európai Unió jövőjéről tanácskoznak, a helytől légvonalban alig pár száz méterre rendőrök csaptak össze tüntetőkkel. Nem foglalkozom sem a háborúval, sem a béketüntetőkkel - nyilatkozta az Indexnek Szent-Iványi István, az Országgyűlés Integrációs Bizottságának elnöke. Arra a kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy a kis, gyenge érdekérvényesítő képességű országok bekerülésével az EU-ban kialakulhat egy "keménymag", ahol a lényeges döntések születnek, így válaszolt: "Az Európai Unió egyenlő nemzetek szövetsége, ahogy az alapító atyák megálmodták."