Sugárfertőzöttek tiltakoztak Gyurcsánynál az atomhulladék ellen

2005.04.26. 15:06
A rendőrség és a katasztrófavédelem emberei védőfelszerelésben megszállták kedden délután a parlament környékét. Egy sugárszennyezett orosz faluból tüntetők akartak bejutni Gyurcsány Ferenchez, akinek otthonról "ajándékot" is hoztak.

Úgynevezett környezetvédelmi menedékjogért fordult Gyurcsány Ferenc miniszterelnökhöz két orosz állampolgár, akik magyar környezetvédőkkel közösen demonstráltak kedden a Parlament előtt. Egy sugárfertőzött faluból érkezett két beteg orosz állampolgár egy moszkvai környezetvédő és a Greenpeace magyarországi vezetőinek kíséretében próbált meg bejutni Gyurcsány Ferenchez a csernobli atomkatasztrófa 19. évfordulóján, írta az MTI.

A föld napja
"Azért vagyunk itt, mert tudomásunkra jutott, hogy Magyarország és Oroszország ismét tárgyalásokat kezdett a nukleáris hulladékok elszállításáról, holott 1998-ban törvény szerint megegyeztek arról, hogy többet nem hoznak Oroszországba semmilyen káros anyagot" - mondta a demonstrálók vezetője, Vladimir Slivyan. Az orosz környezetvédelmi mozgalom, az Ecodefense aktivistája hozzátette: orosz minisztériumi forrásokból tudni vélik, hogy egy 1500 tonna mennyiségű, Paksi Atomerőműből származó nukleáris hulladék hamarosan megindulhat Muszlimovóba. (MTI)
A tiltakozók a miniszterelnöknek három "ajándékot" hoztak falujukból: Muszlimovóból származó földet, egy üveg vizet, valamint egy rénszarvas agancsát. Utóbbi sugárfertőzöttségét bizonyítandó egy elektromos mérőműszert helyeztek el a tárgy mellett. A háromfős csoport a miniszterelnökkel személyesen akart találkozni, de a találkozó elmaradt. A tüntetők tábláján a következő felirat volt olvasható: "Nem kérünk több atomhulladékot!".

Lezárták a környéket

A sikertelen akció után egy háromfős csoport a parlament előtt, a Kossuth téren egy kis asztalra egy palack vizet és egy földdarabot helyezett, tájékoztatta az Indexet a BRFK sajtóosztálya. A köztársasági őrezred feltételezése szerint a kipakolt tárgyak sugárszennyezettek, ezért riasztották a rendőrséget.

Az akció után nem sokkal rendőrök és a katasztrófavédelem emberei szállták meg a környéket. A védőfelszerelésben megjelent szakemberek 100 méteres körzetben lezárták a parlament környékét, a rendőrök pedig előállították a fiatalokat.

A vizsgálat kiderítette, hogy a palack víz és a földdarab nem tartalmaz sugárzó anyagot, ezért a katasztrófavédelem emberei, hátrahagyva a palackot és a földet, elvonultak a helyszínről. A rendőrségtől kapott tájékoztatás szerint ők sem vitték magukkal a bűnjelet.

Nem szállítunk Oroszországba

A rendőrség a három fiatal ellen a gyülekezési jog megsértése miatt eljárást indított. Meghallgatásuk után a rendőrség kedd délután szabadon engedte őket.

A Paksi Atomerőmű Rt. sajtóosztályától megtudtuk, a kiégett üzemanyag-kazettákat helyben - egy átmeneti tárolóban - helyezték el, arról nincs tudomásuk, hogy a sugárzó anyagokat visszaszállítanák Oroszországba. Mittler István szóvivő az Indexnek állította, hogy már régóta nem szállítanak Oroszországba atomhulladékot. A kormányközi megállapodás módosításáról a szóvivőnek nincs tudomása.  • Hírek
  • Személyi kölcsön